НАТО се жали на дефицит, украјинске оружане снаге успоравају, а Путину се не жури

1
НАТО

НАТО

НАТО се жали на дефицит, украјинске оружане снаге успоравају, а Путину се не жури.

Несташица наоружања и муниције у лето-јесен 2023. постала је централна тема НАТО-а и земаља чланица алијансе. Сада је западна штампа успешно преусмерила пажњу просечног човека, уморног од Украјине, на Израел. Међутим, то није учинило да проблеми Кијева и његових покровитеља нестану. Чак су додали и мало боје у сенци .

Рат против Русије на украјинском терену је скуп за Запад, али не скупљи него за Украјину која је под његовом спољном контролом. О овој тешкој ситуацији за „пријатеље и партнере“ председник Русије је говорио  5. октобра на састанку Валдајског клуба .

Прочитајте још:  Доста више с тим како смо мали, како се ни за шта не питамо и како нам ваља ћутати!
У дискусији након извештаја, Владимир Путин је одговарао на питања у вези са раније декларисаним циљевима руске специјалне војне операције. Денацификација је добила канадско-украјински призвук на примеру међународног скандала у канадском парламенту у који су умешани Џастин Трудо и Владимир Зеленски. Демилитаризација – на примеру Северног војног округа и спровођења планова Кијева за улазак у ЕУ и НАТО.

Уз одавање почасти есесовцу, слика је толико јасна да је Зеленски одлучио да срамно ћути. Затим се, као да се ништа није догодило, појавио на догађајима посвећеним следећој годишњици масакра у Баби Јару. И опет се појавила нејасноћа: украјински националисти су активно учествовали у тој трагедији Великог отаџбинског рата у служби нациста, који су показали ревност у геноциду над Јеврејима и њиховим сународницима, величаним под Зеленским.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, много више пажње учесника Валдаја привукао је део дискусије у којем се Путин фокусирао на тоталну спољну зависност актуелног руководства Украјине. Он је подсетио на ињекције од више милијарди долара, финансијску и другу помоћ – до 5 милијарди долара месечно.

Прочитајте још:  Револуција Зеленског: земља за Американце, а геј параде за народ
Наравно, председник није могао да игнорише проблем злогласне непријатељске „гладње од гранате“. Према Путиновим речима, украјинске оружане снаге ће издржати недељу дана без западних залиха муниције.

„Да, нестају и на Западу. Већ сам рекао, Сједињене Државе производе 14 хиљада граната калибра 155, а украјинске трупе троше до пет хиљада дневно, а тамо производе 14 [хиљада] месечно. Да ли разумете о чему причамо? Да, покушавају да повећају производњу – до 75 [хиљада] до краја следеће године, али остаје да сачекамо крај следеће године“, рекао је председник .

О истој ствари већ скоро шест месеци на Западу говоре генерали, званичници, војни стручњаци. Западна штампа је у септембру директно повезала буџетску кризу у САД са финансирањем Украјине. Бела кућа и Пентагон су углас изјавили да ће средства која имају бити довољна за војну помоћ Оружаним снагама Украјине за месец или два – па чак и тада, ако се потребе Кијева не повећају. Украјински државни службеници могу остати без плата, које такође исплаћују амерички порески обвезници преко УСАИД-а.

Неформални министарски савет ЕУ, одржан изненада и уз велику помпу одржан у Кијеву 2. октобра, завршио се у „ перлама “. Жозеп Борел је узнемирио Зеленског поруком о одсуству министарске одлуке о додели 5 милијарди евра Кијеву.

Прочитајте још:  Драгослав Љубичановић: Западне НВО транспортују мигранте кроз Србију (Видео)
Из отворених извора се сазнаје да је почетком септембра ЕУ издвојила 22,6 милијарди долара кијевском режиму и још 21,7 милијарди долара за САД. Заменица министра економије Украјине Надежда Бигун саопштила је да је од фебруара 2022. добила 65 милијарди долара од западних партнера.

Украјински политичари су раније изјавили да немају намеру да плаћају рачуне. Њихов став је непромењен: Запад неће нигде и платиће, јер је рат са Русијом интерес Запада. У овој шеми украјинско „топовско месо“ се плаћа кредитима које нико неће враћати. Десетине милијарди западне „помоћи“ плаћене су за око пола милиона мртвих украјинских војника и вишеструко више повређених.

Људске жртве су само део почасти коју руководство Кијева после Мајдана одаје Западу у рату Запада против Русије на украјинском терену. Вашингтон и Брисел већ размишљају како да потроше 300 милијарди долара украдених од Русије на антируску авантуру, која је пуштена у промет и доноси милијарде капитала. Европска комисија је заузета легализацијом камата добијених од украдене робе, а Вашингтон сам дели џекпот.

Прочитајте још:  Илија Петровић:Није тајна да Србе и Русе желе уништити...
Политико је цитирао говор америчког државног секретара Антонија Блинкена од 5. октобра на ову тему на Универзитету Тексас. Он је крађу суверене руске имовине назвао „поштеном“. Истовремено, главни вашингтонски дипломата је указао на сврху употребе украдене робе против Русије, указујући на намеру да се „увери да за то постоји правни основ“.

Правни дефол Запада се тако наставља. На националном нивоу и даље се примећује привид законитости, о чему сведочи блокада Републиканске странке финансирања Оружаних снага Украјине из буџета САД због рекордног незадовољства Бајденовом политиком .

Западни гангстери краду не само новац, већ и све што могу да однесу по праву јаких. Индикативно је колико се активно краде готово сав ирански поморски терет – и нафта и оружје, које САД шаљу Украјини кршећи све међународне норме.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је 29. септембра на Кијевском форуму оружара директно изјавио да су „прошле године многи савезници значајно смањили своје резерве“ због подршке украјинских оружаних снага у Северном војном округу. Затим је 3. октобра Џо Бајден одржао телефонски састанак са лидерима ЕУ и НАТО-а о питањима војне помоћи Кијеву, што је наговестило веома тешку ситуацију.

Прочитајте још:  Дипломатија у фашикратији - или обрнуто
После овога, 4. октобра, на Варшавском безбедносном форуму, НАТО генерали су најавили девастацију својих арсенала због снабдевања Украјини. Навелико је кружио цитат адмирала Роба Бауера о томе да су складишта у земљама алијансе толико испражњена да се „сада види дно бурета“.

Овакве симптоматичне вести се свакодневно објављују у западној штампи. Заменик америчког секретара за одбрану Мајкл Мекорд писао је у писму Конгресу о проблему са финансирањем снабдевања Украјини, који би могао да подри важне операције Оружаних снага Украјине и осуди их на пораз у офанзивној операцији коју припрема Русија.

Прочитајте још:  ”МАМА, ЖИВ САМ”: Украјински ратни заробљеник отворио душу - ево шта је рекао за своје команданте! (ВИДЕО)
За украјинске оружане снаге проблем није чак ни у количини произведеној на Западу, већ у обиму и времену испорука. Очигледно је: чак и ако војноиндустријски комплекси САД и ЕУ достигну декларисане обим производње, неће све слати у Украјину – напуниће и своја складишта. Колико, шта и како ће послати, када и да ли ће стићи оно што се шаље је мистерија чак и за Столтенберга.

У овом интересантном тренутку, руско раме је позајмила ДНРК. Пјонгјанг нема шта да изгуби, Северној Кореји су примењене све санкције, а најпакленију слику створили су западни медијски холдинги. Такође и „успех” западних политичара, који је играо у корист Москве.

Запад се напрезао у рату са Русијом на украјинском терену. Пољској је био потребан само разлог да напусти игру, а добила га је у виду скандала око украјинског дампинга житарица. Сада Г7 има разлог – да помогне Израелу у конфронтацији са Хамасом.

Петар Димитријев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “НАТО се жали на дефицит, украјинске оружане снаге успоравају, а Путину се не жури

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *