Нови обрт у Подгорици: Демократе улазе у владу, Бошњаци испадају, Мандић шеф парламента?

0

Андрија Мандић (фото: Спутник/Александар Милачић)

Председништво Демократске Црне Горе прихватило је синоћ, на електронској седници, понуду мандатара Милојка Спајића да ова странка уђе у нову, 44. владу Црне Горе, преноси портал РТЦГ.

 

Демократама је понуђено шест министарства, одбрана, унутрашњи послови, култура, екологија, одрживи развој, туризам и развој севера земље, као и места заменика премијера и два потпредседника у влади која би требало да има 18 министарстава. Истовремено, преноси РТЦГ своја незванична сазнања, за Спајића није био прихватљив услов Бошњачке странке да у владу уђе и СД па су за сада, Бошњаци наводно ван владе.

 

По рачуници овог портала, мандатар Спајић обезбедиће највероватније подршку најмање 49 посланика у Скупштини Црне Горе. У најновијем обрту у процесу формирања владе, РТЦГ преноси да се лидер Демократа Алекса Бечић, како би цео процес био деблокиран, одрекао места шефа парламента и да ће уместо те позиције добити нова места у влади.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Наводни договор подразумева да ће место шефа Скупштине Црне Горе припасти коалицији “За будућност Црне Горе” односно Андрији Мандићу, а ЗБЦГ ће за мањинску подршку влади добити 40 одсто места “по дубини”.

 

СНП би задржао ресоре који су ранији били у игри, а у влади би се могла наћи и Уједињена Црна Гора која је раније подршку Спајићу условила учешћем ЗБЦГ у извршној власти.

 

Портал “Вијести” јутрос прави рачуницу да би Спајић до већине могао доћи и без гласова мањинских странка. Како преносе “Вијести”, ако идеју Спајића подржи свих 24 посланика ПЕС-а, укључујући и оне који су одбили да подрже први план мандатара да прави владу без ЗБЦГ, као и 13 посланика Мандића и Кнежевића, седам Демократа и два посланика СНП-а, Спајић би дошао до већине од 46 посланика односно пет више од минимума за избор нове владе.

Прочитајте још:  Отказана парада содомита у Бањалуци! Ексклузивно: слике лијепљења плаката против окупљања содомита у Бањалуци

 

“Вијести”, међутим, постављају питање да ли би међународни партнери Црне Горе, првенствено САД прихватили аранжман који подразумева учешће ЗБЦГ у власти, и подсећају да је амбасада САД у више наврата поручивала да им ЗБЦГ није савезник те да се радују сарадњи с владом чији чланови подразумевају приступање Црне Горе ЕУ, јединствену подршку НАТО и Украјини, грађанску природу државе.

 

Занимљиво је да се ноћас и јутрос у најновијим комбинацијама нигде не спомиње судбина ГП УРА премијера у техничком мандату Дритана Абазовића. Пре само два дана информације из Подгорице говориле су да ће Спајић покренути нове разговоре и са ЗБЦГ али и са ГП УРА.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *