Злочини над Србима:Сведок Зрнић испричао како је премлаћиван након заробљавања у колони ЈНА

0
Злочини над Србима у Добровољачкој

Добровољачка (Фото: РТРС)

Злочини над Србима:Сведок Зрнић испричао како је премлаћиван након заробљавања у колони ЈНА.

Сведок Тужилаштва БиХ Драган Зрнић испричао је како је премлаћиван након заробљавања у колони Југословенске народне армије у Добровољачкој улици у Сарајеву, наводећи шта се причало за оптуженог Ејупа Ганића и где је видео Јусуфа Пушину.

Прочитајте још:  Шарчевић: Неколико модела наставе у новој школској години, другачије смене
Зрнић је рекао да се у априлу 1992. године одазвао позиву ЈНА на вежбу и да је касније пребачен у 65. заштитни пук који је обезбеђивао команду у Сарајеву, преноси Бирн.

Сведок је испричао да је 2. маја био у пратњи комбија који је превозио храну и да су повратку наишли су на три униформисана лица која су пуцала преко Миљацке.

Он је навео је да је возач Горан Дивовић био рањен у леђа, а један старјешина у шаку и раме, те додао да су рањене унели у команду и да су претпостављени тражили од власти БиХ да буду превезени у болницу, али да то није одобрено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Данас избори у БиХ: Важан дан за Србе!
Према речима сведока, команда је била под нападом до раних јутарњих часова, а они су узвраћали на ватру.

Зрнић је навео да је било речи о преговорима и да су се високи официри противили да командант Милутин Кукањац оде из команде.

Прочитајте још:  Шиптарски злочинац Курти: Србија би нас напала али не сме, ми имамо и ЕУ и НАТО!
Он је рекао да је чуо да се прича да Ејуп Ганић предводи планове за убиство тадашњег председника Алије Изетбеговића, које би се приписало ЈНА.

Зрнић је навео да се Изетбеговић појавио у команди и да им је рекао да се не брину и да је гарант да ће мирно изаћи.

Такође је навео да је Изетбеговић разговарао са Кукањцем, а да су се из правца Бистрика и Миљацке појавили појединци који су их држали на нишану.

“Преко везе су претили да ће нас све побити. Старјешине су говориле да не бринемо, да је Алија гарант, а они су говорили да је њихов прави председник командант Ејуп Ганић” – каже сведок.

Он је рекао да је колона послије кретања убрзо заустављена, да се чула пуцњава и јауци, те да им је затражено да предају оружје.

Прочитајте још:  Штрбац: Неко мора да донесе одлуку за суђење хрватским пилотима у одсуству
Према наводима сведока, пришла су им лица која су делимично имала униформе, као и плаве беретке и амблеме Територијалне одбране /ТО/, а препознао је Јусуфа Пушину.

“Њега сам знао кроз спорт. Био је у тој маси која се кретала са војницима” – рекао је Зрнић.

Прочитајте још:  Зашто судија Мирјана Илић штити усташке злочинце?
Он је додао да је његов био пао јер је имао повреду на глави од врха штитника цеви и да су га са још неким рањеним одвезли у болницу, а он је кренуо с њима.

Он је испричао да је прве ударце добио у болници када су га неки питали ко је, а да је потом свезан и возан кроз град и неке објекте, те да га је на улици неки у униформи претукао и сломио му нос.

Прочитајте још:  Ко је то нама љубоморан? Ђурђевић жестоко "спустила" Брнабићку
Према наводима сведока Зрнића, послије је одведен у полицију, где су се према њему професионално понашали, а потом је пребачен у салу ФИС-а. Када се видио у огледалу, како је рекао, није се могао препознати.

Прочитајте још:  Србија остаје у орбити Русије: Бајденова опклада на Вучића се није исплатила
Сведок је испричао да је кренуо у тоалет и да га је неки командир ударио два пута шаком у главу, а да су за њим кренула три војника која су га у повратку изударала шакама, ногама и кундаком. Рекао је да су још неки били премлаћивани.

Зрнић је навео и да је сутрадан војска одвезена из ФИС-а, а да је он, пошто се изјаснио да жели ићи кући, са још једним отишао пешке након што су им из Црвеног крста дали цивилну одећу.

Прочитајте још:  Пацовски анали: Које трикове и правне празнине се користе за избјегавање пресуда ратним злочинцима?
На питања Ганићеве одбране, адвоката Лејле Човић, сведок је рекао да није речено да је Изетбеговић био присилно задржан у Лукавици.

Човићевој рекао да је од високих официра чуо за планове које предводи Ганић, као и да је слушао шта се разговарало преко средстава везе, али да не зна ко је лице које је говорило да је Ганић њихов председник.

Прочитајте још:  "Kо је Митровићу дозволио да хеликоптером слети у касарну?!"
Одбране су сведока питале због чега у ранијим исказима није спомињао те разговоре преко “мотороле”, као ни амблеме ТО и “љиљане”.

Бацковићев бранилац адвокат Јесенка Решидовић му је предочила да је раније изјавио да је већина наоружаних била у цивилу.

Прочитајте још:  Почело суђење Трампу
Зрнић је рекао да су сви који су пришли имали неки део униформе, напомињући да се тешко сетити увек свих детаља.

Решидовићева је у доказе уложила сведоков исказ из 1997. године наводећи да тиме доказује незаконитост целе истраге због начина узимања изјава од лица из Београда.

Прочитајте још:  Сутра наставак суђења за злочине над војницима ВРС у Горажду и Вишеграду и над Србима у Крајини
Одбране је интересовао и начин на који је сведок ангажован у ЈНА, на шта је сведок одговорио да је позив који је добио вероватно био за мобилизацију.

Муслимовићев бранилац адвокат Сенад Пизовић је рекао да држава мобилише, упитавши да ли је могуће да то ради ЈНА након међународног признања БиХ.

Прочитајте још:  Сећање на крвави пир над Србима из села крај Дрине: Драго Митровић преживео 1942, пресудили му 1992.
На питања Никице Гржића, браниоца Пушине, сведок је рекао да је оптужени био у некој униформи, али да не зна где је био ангажован, те навео да није видео да је он некога малтретирао.

Након саслушања сведока, Алиспахићев бранилац Мирна Авдибеговић питала је због чега су јој забрањена питања о чланству сведока у Српској демократској странци и његовом ратном ангажману.

Прочитајте још:  Хоће ли сада Небојша Стефановић заменити Хркаловићку у затвору?!
Председавајући Судског већа Дарко Самарџић је рекао да та питања нису битна за предмет оптужнице и да одбрана касније може улагати доказе у вези својих тврдњи.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Суђење се наставља 1. новембра.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *