Хилови “интересантни предлози” за Београд и Приштину: Зашто Србији не могу да уведу санкције

0
кристофер хил

Кристофер Хил (Фото Танјуг)

Хилови “интересантни предлози” за Београд и Приштину: Зашто Србији не могу да уведу санкције.

Изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, као и емисари председника Сједињених Америчких Држава, Француске, Немачке, и италијанске премијерке до краја месеца посетиће Србију, а амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је да ће на предстојећим састанцима Србији и Косову бити изнети “неки предлози интересантни за обе стране”.

Дипломата Зоран Миливојевић за РТ Балкан истиче да од доласка петорке не очекује ништа. Када је у питању Хилова изјава да су два главна елемента политичког решења “Заједница српских општина и међународно учешће Приштине”, каже да је Хил само поновио оно што је рекао пре десет дана.

“То што је рекао смо већ регистровали – Заједница српских општина Србима, а ми њима да дамо пролаз према Уједињеним нацијама, односно де факто признању. Мислим да ће инсистирати на ономе што је њихов апсолутни приоритет, а то је Охридски споразум, односно да Србија направи искорак везан за признање Косова. То је главни циљ, све остало је у другом плану”, наводи Миливојевић.

Он додаје да, иако Запад инсистира на оснивању ЗСО, жели да је уклопи у причу око Охридског споразума. Миливојевић напомиње да они ту причу желе да “изгурају” сада, то јест макар да почну причу о имплементацији, “односно да испоштују сагласност Србије да не доводи у питање Охридски споразум, то јест да се он третира као обавеза”.

“То нема никакве шансе, поготово сада када Србија улази у изборе, то само луд може да уради, то је прича без основа”, додаје наш саговорник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је у питању сукоб у Бањској, у коме су страдала тројица Србина и косовски полицајац, каже да тај догађај Западу служи за уцену.

“Србија има исти маневарски простор као и раније, ништа се није променило, само су добили један аргумент више за уцену. Бањска је на нашу штету, док је њима послужила за уцену. Са друге стране, Аљбин Курти је профитирао јер му је то зелено светло да настави репресију, да задржи дуге цеви..”, каже Миливојевић.

Прочитајте још:  Одрадили су прљаве послове за Запад, а сада су под истрагом
Он понавља да догађаји у Бањској највише штете Србији, и на унутрашњем и на спољашњем плану, али да то не мења ствар око главних циљева Запада и Приштине – признања Косова.

“Њима је ово важно, они санкције Србији не могу да уведу, јер ако то учине – нема дијалога”, закључује Миливојевић.

Дарја Балшић/РТ Балкан

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *