Нацрт нове Владе Црне Горе: Спољна политика утемељена на чланству у НАТО-у

3
црна гора

Црна Гора (Фото: Профимедија)

Нацрт нове Владе Црне Горе: Спољна политика утемељена на чланству у НАТО-у.

Прочитајте још:  Србија у улози транзитне земље за гас из Азербејџана
Услов да коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) учествује у будућој власти јесте да се обавеже на подршку потпуној усклађености са спољном и безбедносном политиком Европске уније, што подразумева наставак подршке санкцијама Русији, уз поштовање свих међународно преузетих обавеза и уговора, произилази из нацрта споразума о формирању владе, у који су подгоричке “Вијести” имале увид.

У документу пише да ће будућа извршна власт бити фокусирана “на јасан програмски курс”, и да ће њена спољнополитичка оријентација бити утемељена “на активном и кредибилном” чланству Црне Горе у НАТО, пуној посвећености ЕУ интеграцијама, убрзаном процесу приступању државе ЕУ…

Прочитајте још:  Председник Аустрије сагласан са Макроновим изјавама о НАТО-у и ЕУ
У документу се наводи и да ће извршна власт даље развијати “пријатељску сарадњу са свим суседним државама признатим од Црне Горе”, јачати улогу државе у мултилатералним иницијативама и организацијама и да је то један од принципа рада који ће осигурати “успешност 44. владе”.

У документу пише да Устав јасно прописује вредности о чијем поштовању ће се потенцијални конституенти власти обавезати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Речено је и да ће они спроводити стандарде у оквиру процеса ЕУ интеграција.

“Јасно смо дефинисали и ускладили ставове око спољне и безбедносне политике с ЕУ и НАТО”, додаје се у документу.

Прочитајте још:  ЕКСКЛУЗИВНО! Извештај МУП-а Хрватске о асанацији терена на подручју Задарско-книнске жупаније (ОСЕТЉИВЕ ФОТОГРАФИЈЕ)
Према последњим информацијама, ЗБЦГ би требало да из Скупштине, без учешћа у влади, подржи кабинет Покрета Европа сад (ПЕС) и партија које су биле на његовој изборној листи, Демократа, Социјалистичке народне партије (СНП) и две коалиције албанских странака – Албанског форума и Албанске алијансе.

Нацрт споразума послат је партијама, које је требало да се до синоћ изјасне о њему и пошаљу евентуалне примедбе.

Прочитајте још:  Расуло у СНС картелу: Западне службе одлучују ко ће у затвор, а ко у нову Владу
Након што документ буде усаглашен, странке ће се одредити о њему на партијским органима, након чега би сви требало да га потпишу и да се приступи избору владе.

Такође се међу принципима који би требало да осигурају успешност будуће власти наводе подршка имплементацији најављеног програма Европа сад 2.0 “увек с фокусом на очување стабилности јавних финансија”, задужење “с обзиром на то да у наредне четири године доспева на наплату износ већи од две милијарди отплате дугова који се односе на период пре 2020. године”, и избори у правосуђу.

“Вијести” су у петак објавиле да би, према драфту, ПЕС-у у новој власти требало да припадну функција председника владе, десет министарства, као и позиција потпредседника Скупштине.

Прочитајте још:  Пољска се већ устремила на белоруске земље, а НАТО на Кубан
Демократе би требало да добију место заменика председника владе, потпредседника, четири министарства, као и функцију потпредседника парламента.

СНП би требало да покрива два министарска места, Албанска алијанса једно, за Албански форум предвиђена је позиција потпредседника с ресором и још једно министарство, док би представник Савеза грађана ЦИВИС требало да буде на месту потпредседника владе.

За НСД је одређена позиција шефа парламента.

Амбасадори Запада негодују због функције Мандића

Према незваничним сазнањима “Вијести”, ПЕС тренутно не намерава да одустане од формирања мањинске владе уз парламентарну подршку ЗБЦГ, иако САД и остали међународни партнери имају резерве према томе.

Прочитајте још:  „Господин са Косова“: Како је НАТО најавио Аљбина Куртија
Из ПЕС-а нису званично одговорили “Вијестима” на питање остају ли у мањинском аранжману са ЗБЦГ, након прексиноћње поруке амбасадорке САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке, да су веома забринути да би владајућу коалицију могле да чине “странке и лидери који се активно противе евроатлантским вредностима”.

Извор близак најужем руководству ПЕС-а рекао је да мандатар за састав владе и лидер ПЕС-а Милојко Спајић преузео одговорност за то ко ће му бити партнери.

“Он ужива велику подршку Запада, и направиће проевропску владу. Тешко је да ће склопљени договор о власти бити промењен, јер никоме од будућих конституената то није у интересу”, навео је саговорник “Вијести”.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Нацрт нове Владе Црне Горе: Спољна политика утемељена на чланству у НАТО-у

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *