Пуните ли мобилни током ноћи – немојте, штети батерији

0

(Фото: Depositphotos)

Пуните ли мобилни током ноћи – немојте, штети батерији.

Да ли треба пунити мобилни телефон преко ноћи? Хоће ли „препуњење“ батерије бити опасно за њен квалитет? Митови о пуњачима и батеријама мобилних телефона су разоткривени.

Прочитајте још:  "ДОСТА ЈЕ БИЛО": Др Несторовић одлучио да се потпуно повуче?
Како су навели истраживачи за технологију, животни век батерије много је дужи ако се мобилни телефон не пуни током ноћи, или током целог дана, већ само по потреби батерије. У свету литијум-јонских батерија, паметни телефони заузимају централно место. Ипак, они су такође изазвали сталну дебату: да ли продужено пуњење дневно или током ноћи оставља „пустош“ на батерији телефона.

„Нове генерације паметних телефона могу да се напуне за мање од два сата. Препорука је да се телефон пуни током дана и када се батерија напуни, апарат скине са пуњача“, истакао је Ритест Чуг, професор за информационе технологије са аустралијског универзитета CQU у Мелбурну.

Своје запажање објавио је за The Conversation.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бројни фактори одређују животни век батерије телефона, укључујући њену производну и хемијску старост. На хемијски састав батерије могу да утичу промене температуре, начин пуњења, перформансе и животни век батерије.

Прочитајте још:  НАЈВЕЋЕ ГРЕШКЕ КОЈЕ ПРАВИМО ДОК ПУНИМО ТЕЛЕФОН: Ово радимо сваки да и тако га УНИШТАВАМО
Према истраживањима батерија паметног телефона из 2019. године, око 80 одсто почетног капацитета батерије опстаје после две до три године коришћења. Тек после тог периода батерија почиње брже да се празни.

Да ли треба да пуните телефон током ноћи?

Већини паметних телефона нове генерације треба између 30 минута и два сата да се потпуно напуне.

Прочитајте још:  Докле ће Срби славити своје уништитеље: КАД ЋЕ ЗРЕЊАНИН ПРОМЕНИТИ — ИМЕ?
Време пуњења варира у зависности од капацитета батерије уређаја — већи капацитети захтевају више времена — као и  од пуњача.

Пуњење телефона током ноћи није потребно, а убрзава и старење батерије. Пуне циклусе пуњења, када је батерија скроз празна (од 0 до 100 одсто) треба избегавати, јер се и тако чува животни век батерије.

Прочитајте још:  Забрањени пестицид "fipronil" главни узрочник угинућа 50 милиона пчела у кикиндском округу
Уместо потпуног допуњавања, препоручује се да пуните батерију до 80 % и не дозволите да падне испод 20%.

Може ли телефон да се препуни

У теорији, литијум-јонске батерије могу бити препуњене. То може довести до безбедносних ризика као што је прегревање и запаљење батерије. Добра вест је да већина модерних телефона има уграђену заштиту која аутоматски спречава пуњење батерије више од 100 одсто — спречавајући било какву штету од прекомерног пуњења.

Прочитајте још:  Уједињавање србско после Великог рата 2. део
Међутим, сваки пут када батерија падне на 99 процената (због апликација које раде у позадини), она ће се „напунити“: поново ће почети да се пуни да би одржала потпуно напуњено стање.

Пуњење без протока може временом истрошити батерију. Због тога многи произвођачи имају функције које то регулишу.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *