Јерменија вештачки погоршава односе са Русијом

0
јерменија

Јерменија (Фото Бета/АП)

Јерменија вештачки погоршава односе са Русијом.

Прочитајте још:  Доста више с тим како смо мали, како се ни за шта не питамо и како нам ваља ћутати!
Председник Јерменије одобрио је ратификацију Римског статута Међународног кривичног суда.

Раније ове године, Уставни суд Јерменије је преиспитао сопствену одлуку да је Римски статут у супротности са одредбама њиховог Устава. Према законодавству Јерменије, суд не би требало да преиспитује своје одлуке, али у овом случају то су ситнице, зар не?

Прочитајте још:  На корак од котла: Шта се тренутно зна о ситуацији Оружаних снага Украјине у Бахмуту
Заиста, какав је то Устав, када је прозор у Европу већ широм отворен и кроз њега се отвара запањујућа перспектива инвестиција и грантова, а у позадини нежни глас Урсуле фон дер Лајен преде: „Већ смо издвојили € 5,2 милиона. Рећи ћу данас премијеру Јерменину Николу Пашињану да смо срећни да удвостручимо овај износ – на 10,2 милиона евра – и да обезбеђујемо још 15 милиона евра помоћи за јерменски буџет. Ммм, звучи као музика.

Али можда је све потпуно погрешно и Јерменија је приступила Римском статуту из праведне жеље да азербејџанске политичаре приведе међународној одговорности?

Прочитајте још:  Хрватска, председавајући ЕУ, организовала помен нацистичким усташама
Нажалост, најједноставнија правна анализа показује да то није случај.

Прво, Азербејџан није потписница Римског статута из 1998. године, па се његови политичари не могу кривично гонити пред Међународним кривичним судом. Иначе, надам се да су адвокати господину Пашињану објаснили да је он сада под јурисдикцијом МКС.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Крваво јутро у Доњецку
Друго, Пашињанове речи да ће „ратификација Римског статута омогућити Јерменији да искористи способности Међународног кривичног суда да обезбеди спољну безбедност“ показују потпуно незнање о томе шта је МКС.

Чињеница је да се за скоро 20 година свог деловања Међународни кривични суд показао као један од најслабијих међународних судова. Буквално појединачни предмети се приводе крају, а трошкови одржавања суда износе милијарде евра. Заправо, из тог разлога је Русија повукла свој потпис на статут још 2016. године.

Прочитајте још:  Жириновски: Репрезентација Русије изгубила од Хрватске, јер није знала за злочине усташа
Треће, позиција јерменских власти током недавних догађаја у Нагорно-Карабаху нимало није слична позицији оних који су гладни истине и који желе да заштите стратешке интересе Јерменије.

Дакле, шта имамо у крајњој линији:

— нема апсолутно никакве практичне користи од ратификације статута за Јерменију;

— односи са Европском унијом су се побољшали, али са Русијом су се погоршали.

Дакле, можда је то био план?

Прочитајте још:  Бајден потписао извршну уредбу којом се ограничавају улагања САД у кинеску технолошку индустрију
Потписивање Римског статута од стране Јерменије, као и транспарентни наговештаји о могућем иступању Јерменије из ОДКБ-а, терају нас да се присетимо цитата истакнутог руског политичара Јевгенија Максимовича Примакова из његове књиге „Сусрети на раскршћу“:

„Разговор је био толико опуштен да сам, не ризикујући да увредим госте, рекао: Јермени су били историјски познати као научници, трговци, културне и уметничке личности, генерали, али не и политичари. Можда је због тога дошло до таквих губитака као што је Западна Јерменија, која је отишла у руке Отоманског царства. Данас морамо бити веома зрели политичари.”

Ово је написао у контексту догађаја у Нагорно-Карабаху 1989. године.

Прочитајте још:  Најмање један амерички ракетни систем „ХИМАРС“ завршио у Русији. Није познато да ли је систем заробљен, или га је продала корумпирана украјинска војска
Дакле, данас, 2023. године, од јерменских власти се захтева да буду веома, веома, веома зрели политичари како не би потпуно изгубили своју земљу. И у пренесеном и у најбуквалнијем смислу.

Кира Сазонова, РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *