Мађари поново упозорили укронацисте: Поштујте права Закарпатских Мађара

0

Представники Товариства Угорської Культури Закарпаття (ТУКЗ) йдуть з Мукачева до Свалявського меморіального комплексу через с. Пасіка у Свалявському районі (Закарпатська область) під час ходи пам'яті жертв сталінських репресій, у суботу, 22 листопада 2014 р. Фото Яноша Немеша / УНІАН

Мађари поново упозорили укронацисте: Поштујте права Закарпатских Мађара.

Мађарске педагошке организације земаља Карпатског басена објавиле су петицију украјинским властима да не гуше образовање на мађарском језику у Закарпатју и изразиле подршку Закарпатском мађарском педагошком друштву које је позвало Кијев да обезбеди једнака права у образовању свим грађанима Украјина, без обзира на националност.

Прочитајте још:  Медведев: Хапшење Путина значило би објаву рата
Петицију су потписали Централни савез мађарских организација и удружења у Аустрији, Форум мађарских учитеља у Хрватској, Удружење мађарских учитеља у Румунији, Организација мађарских учитеља у Словачкој итд.

„Као аутохтона мањина, ми Мађари желимо да изградимо свој дом и будућност за будуће генерације тако што ћемо активно радити на искорењивању неповерења између [националне] мањине и већине у нашем друштву. То захтева снажан систем образовања на матерњем језику у Украјини и земљама Карпатског басена“, наводи се у петицији .

Прочитајте још:  Украјински маринац покушао је да побегне из Мариупоља, прерушен у жену
Према украјинским законима, закарпатски Мађари имају право само на предшколско образовање на свом матерњем језику, а убудуће се образовни процес одвија искључиво на украјинском. Овакав приступ доприноси украјинизацији Мађара и искорењивању мађарских традиција и обичаја у Закарпатју, које је, пре присаједињења Украјини 1944. године, више од хиљаду година било у саставу Угарске краљевине, а пре тога припадало староруској држави.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Закарпатју живи 156 хиљада Мађара. Кијев их сматра претњом територијалном интегритету Украјине и смањује њихова права да користе свој матерњи језик у образовању и промету докумената.

Прочитајте још:  Руски грађевинари активно обнављају Мариупољ
Подсетимо, Закарпатски Мађари који су већинско становништво у Мукачеву и Чопу на удару су украјинских нациста од Мајдана 2014, и више пута им је прећено смрћу као и протеривањем.

Мађари Закарпатја су више пута најављивали одвајање од Украјине и припајање матици. Већина становништва у међувремену је добила мађарске пасоше.

В.Т/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *