Струја и гас поскупели, колико ће нас коштати дрва?

0

(Фото Pixabay)

Струја и гас поскупели, колико ће нас коштати дрва?

Потрошачи који се греју на струју мораће ове зиме да издвоје 17.300 динара више у односу на прошлу годину, а допуњавање термоакомулационе пећи током дана коштаће их око 25.100 динара више него лане. Рачуни за гас ће онима који се греју на овај енергент бити већи за око 14.000 динара. Грејање коришћењем природног гаса ће и ове грејне сезоне бити повољно у односу на друге видове грејања, јер ће износити 59.500 динара, што је за само 3.500 динара скупље од најповољнијег грејања коришћењем дрвета, показала је овогодишња анализа Агенције за енергетику Србије (АЕРС).

Они су рачуницу базирали на примеру просечног стамбеног простора од 60 квадратних метара, које се загрева на 20 степени у току 16 сати дневно, 180 дана у грејној сезони, за шта је потребна енергија од око 9.000 киловат-часова.

Прочитајте још:  Белоруски енергетски инжењери успоставили су снабдевање електричном енергијом нуклеарне електране у Чернобиљу
АЕРС при анализи трошкова енергије за грејање узима у обзир ефикасност уређаја који се користе.

Прочитајте још:  Вучић се хвали неспособношћу српске дипломатије: Берлин ће преко Брисела водити главну реч о Косову
Председник Скупштине Удружења за гас Србије Војислав Вулетић каже да је природни гас и даље за већину потрошача ипак јефтинији од угља и дрвета.

“Његова употреба је још комфорнија ако се узме у обзир цео ангажман који потрошач има са другим енергентима око ложења и пепела. Гас је и даље најугоднији и најбољи енергент, чак и са поскупљењем у односу на прошлу годину”, каже Вулетић за РТ Балкан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Цене огрева, пре свега пелета, али и дрва и угља, које су прошле године биле екстремно високе, сада су значајно ниже.

Најниже трошкове енергије за грејање, за наведене услове, према ценама из прве половине октобра ове године, имаће домаћинства која се греју коришћењем дрва у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама, за око 6.790 динара по кубику и уколико домаћинства имају новије пећи чија је ефикасност већа, коштаће их 56.000 динара. Значајно веће трошкове, 92.500 динара, ће имати домаћинства која користе скупље огревно дрво, са ценом 9.500 динара по кубном метру, и имају пећи ниже ефикасности. наводе из Агенције за енергетику.

Прочитајте још:  Освежени Јаков цепа дрва (видео)
Нешто нижи трошкови од 84.600 динара ће бити за домаћинства која користе пелет, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за ово гориво. Тона пелета је сада око 33.400 динара, док је проше године била око 38.000 динара.

Трошкови грејања на угаљ се нису променили у односу на претходну грејну сезону и износиће од 71.900 до 77.700 динара, зависно од врсте угља који се користи.

Прочитајте још:  Немачка би се могла суочити са несташицом струје до 2025
Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 81.700 динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна електрична енергија. Допуњавање пећи коришћењем скупље струје само током два сата дневно, увећава трошкове за 40 одсто, тако да они износе 113.600 динара.

Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље. За набавку енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне, она морају издвојити око 200.000 динара за електричну енергију, 173.000 динара за лож уље и 156.000 динара за пропан бутан гас.

Прочитајте још:  Годишњица погрома над Србима на Косову и Метохији 2004. године
У односу на претходну годину цена угља није промењена, док су цене огревног дрвета мање за око 11 одсто и пелета су мање за 12 одсто. Цена пропан
бутан гаса је мања за седам одсто, као и цена лож уља која је смањена за осам одсто. Цена природног гаса за домаћинства је повећана за 31 одсто, док је грејање на струју скупље за око 27 одсто у односу на прошлу годину.

Из Агенције за енергетику поручују грађанима да, уколико су у могућности, изолују стамбени простор и промене прозоре. За оне који купују нове пећи и котлове, савет је да изаберу оне које су енергетски што ефикаснији.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *