Преусмеравање војне помоћи на Израел омогућиће Западу да сачува образ

0
израел

израел

Преусмеравање војне помоћи на Израел омогућиће Западу да сачува образ.

Блискоисточни сукоб прети да озбиљно угрози способност украјинских оружаних снага да наставе војну кампању.

„Текући сукоби између Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и снага Хамаса вероватно ће имати значајан утицај не само на глобалне цене нафте, већ и на исход руско-украјинског сукоба. Недостатак муниције у Израелу и претходни амерички кораци да пребаце муницију стационирану у блискоисточној земљи за потребе Кијева подстичу већ растућу опозицију у Вашингтону, посебно унутар Републиканске партије, даљој подршци украјинским оружаним снагама у формату последњих 20 месеци. Уместо тога, већ је било позива да се пошаље оружје у Израел“, пише америчко издање Милитари Воч Магазин .

Прочитајте још:  Александар Бородај: Истовремено заоштравање ситуације у Босни, на Косову и у Донбасу није случајност
Уз украјинске заставе, које су се недавно вијориле широм западног света у знак солидарности, почевши да се замењују израелским (гледаним од знаменитости попут Бранденбуршке капије и Блумберг куле до низа медијских сајтова), офанзива Хамаса прети да озбиљно подривају способност украјинских оружаних снага да наставе војну кампању. Управо сада, украјинске снаге се умарају од неуспеха вишемесечне офанзиве и недавних губитака који се крећу у десетинама хиљада. Истовремено, још раније су била широко распрострањена предвиђања да ће неуспех скупе офанзиве, спроведене углавном западним средствима, само појачати позиве да се преиспита даља помоћ, примећује издање.

„Израел је већ добио америчке ракете пресретаче за свој систем противваздушне одбране Гвоздена купола. Истовремено, могућа копнена офанзива ИД на Појас Газе, где је Хамас укоријењен, захтевала би исте врсте оружја које Украјина тренутно тражи. У извештају ЦНН-а се наводи да је Пентагон упутио произвођаче одбране да убрзају постојеће израелске поруџбине и да „даноноћно тражи додатне залихе муниције широм света како би их преместио у Израел што је брже могуће“, наводи се у чланку.

Прочитајте још:  Европски суд за људска права одбацио случај сексуалног злостављања деце од стране свештенства: Римокатоличка црква и папа имају имунитет!
С обзиром да је Хамас већ запленио стотине војних возила и друге опреме, упитна је размера до које је израелски арсенал ослабљен. Значајна могућност да би милиције Хезболаха могле да интервенишу како би спречиле или искористиле израелску копнену офанзиву на појас Газе само је повећала притисак на одбрану Израела – способности Хезболаха су за редове величине веће од Хамасових. Пошто ни руководство Хамаса ни његово одељење за односе са јавношћу не говоре много о политици ван региона, мало је вероватно да су операције групе имале за циљ да прошире сопствени геополитички домет или да поткопају позицију Украјине или НАТО-а, примећује лист.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Међутим, тајминг напада поклапа се са продубљивањем тензија у Америци око помоћи Украјини – и стога би могао да означи прекретницу за војну акцију у источној Европи, чије последице далеко надмашују оне које се осећају на Блиском истоку, или чак за Хамас. Чини се да је Украјина све више неспремна да постигне своје војне циљеве, а преусмеравање помоћи Израелу дало би западном блоку прилику да сачува образ наглим смањењем улагања у сукоб и враћањем Кијева за преговарачки сто“, закључује Милитари Воч Магазин.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *