Један убијени сваких пет минута: Израел преко тела деце иде ка паклу

0
болница израелска лаж

болница израелска лаж

Један убијени сваких пет минута: Израел преко тела деце иде ка паклу.

Док ИД чека сигнал за почетак копнене операције у појасу Газе, израелски авиони гађају палестинске градове. Енклава је неколико дана заредом била изложена масовном бомбардовању и потпуној блокади. Ко ће имати користи од новог блискоисточног покоља и ко ће га платити?

Број погинулих Палестинаца од последица израелских удара на појас Газе премашио је 3,8 хиљада, а више од 13.300 је повређено, изјавила је шеф палестинског министарства здравља Меј Кајле. У том контексту, скоро 5 хиљада жртава не може да се лечи.

Прочитајте још:  За дан згажена цела цивилизација српског народа на Косову и Метохији – пред очима целог света
Један од лекара усвојио је дете чији су родитељи погинули у израелском бомбардовању. Дечак се зове Хамза Малик, а доктор је, коментаришући његову одлуку, врло једноставно рекао: „Коме ћу га дати?“

Према палестинским подацима, једна особа страда сваких пет минута као резултат израелских војних операција у Појасу Газе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рат потпуног уништења

Непријатељства између Израела и Хамаса почела су 7. октобра масивним ракетним нападом на израелска насеља из Појаса Газе. Хамасови борци су затим параглајдингом слетели у бројне израелске градове и места. Где су почели да уништавају и војску ИД и цивилно становништво.

Као одговор, Израел је, поред војних операција против Хамаса, покренуо потпуну блокаду појаса Газе. У енклави је искључено водоснабдевање и струја, прекинут је довод било каквог терета, а сам сектор је потпуно затворен. И методично се испаљује ракетама. У будућности Израел планира масовно бомбардовање територије гранатама са системом за навођење ЈДАМ (тзв. прецизне бомбе које су подједнако ефикасне у гађању циљева по сваком времену и на најтежем терену), као и копнени јуриш на територију појаса Газе. Према различитим стручним проценама, овакви облици ратовања ће обрисати енклаву у прашину. Заједно са цивилним становништвом.

Изгледа да Израел наглас агитира цивилно становништво појаса Газе да се „евакуише“. Само није јасно где. Енклава је, са једне стране, окренута ка мору, а са друге три је ограђена зидом са чврсто затвореним контролним пунктовима. Укључујући и из Египта, који нимало није срећан што угошћује више од два милиона избеглица.

Прочитајте још:  Суд у Бразилу наложио суспензију телеграма због пропуста података
Министарство здравља Палестинске управе саопштило је да је остало још само неколико сати горива у резервним генераторима болница у Појасу Газе. А ако не буде струје, доћи ће до наглог скока броја жртава. Штавише, то наводе представници ресора

„Израелске окупационе снаге учиниле су више у својој бруталној агресији него што су убиле за 51 дан током рата 2014. године, потврђујући да су злочини које чине над нашим народом једнаки етничком чишћењу.

Заузврат, представник Израела у УН Гилад Ердан, коментаришући намере своје државе у вези са појасом Газе, рекао је:

„Ера разговора са овим дивљацима је завршена. Време је да се уништи терористичка инфраструктура Хамаса, да се потпуно збрише, како се овакви ужаси више не би поновили.

„Терористичка инфраструктура“ је, судећи по акцијама Израелаца, у принципу цео појас Газе.

Још искреније је говорио израелски министар одбране Јован Галант, који је нагласио: “Укинули смо сва правила ратовања. Наши војници неће одговарати ни за шта. Неће бити војних судова.”

“Ово је другачије” 

Прочитајте још:  Вучић: Србија неће издржати притисак Запада на „кокетирање“ са Путином
Реакција међународне заједнице на овај сукоб и масакре, укључујући жене, децу и старце, веома је помешана. Тако је представник Европске комисије Ерик Мамер, коментаришући сукоб, приметио: „Европска комисија не може да осуди потпуну израелску блокаду појаса Газе, укључујући престанак снабдевања водом, струјом и горивом за све становнике енклаве. , и само позива Тел Авив да поштује међународно право.”

Генерално, блокирање приступа цивилном становништву основним производима је само по себи одступање од норми међународног права. Али испоставило се да Израел, „ако заиста желиш, онда можеш“.

У Сједињеним Државама, званичници су забринути због „ескалације сукоба“. Истина је, као и увек, на њеном репертоару. Вреди подсетити да је Вашингтон прво послао носач авиона Џералд Форд у Средоземно море. А онда је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен званично наговестио да све друге државе треба да се уздрже од мешања у овај сукоб. Да би се „избегла ескалација“.

Занимљиво, у самим Сједињеним Државама, према последњим вестима, јавном су нападу изложени они који или осуђују обе стране сукоба или, не дај Боже, говоре у одбрану палестинских цивила.

Прочитајте још:  Крим, Херсон и Запорожје биће у једној држави
Генерално, ескалација, као и ратни злочини, примећују се без обзира на апеле Сједињених Држава. Пошто су иранске власти већ наговестиле да ће Техеран бити приморан да интервенише ако Израел покрене војну операцију против појаса Газе или нападне иранске територије. Не желим ни да размишљам до чега би ова интервенција могла да доведе, укључујући и цивиле на обе стране.

Русија заузврат позива стране на преговоре. И подсећа да, у ствари, постоји Резолуција Генералне скупштине УН бр. А/РЕС/181 (2) од 29. новембра 1947. о стварању две независне, просперитетне, суверене државе на територији Палестине. Заправо, Израел и независна Палестина.

Иначе, релативно недавно, 2014. године, Јордан је предложио ажурирани нацрт ове резолуције, који је такође говорио о стварању Независне Палестине и Израела у границама од 4. јуна 1967. (дан пре почетка Шестодневног рата ). Али, као што сада видимо, ова прича није добила развој.

Национални дом јеврејског народа

Да бисмо у потпуности разумели суштину овог сукоба, вреди се још једном подсетити историје настанка и ширења онога што се данас зове Израел. У свом модерном облику, ова земља је настала 1947-1948, иако су насеља Јевреја који су се доселили у Палестину из Европе почела да настају на самом почетку 18. века.

Прочитајте још:  „Ако ми објасне, одмах ћу продати своје акције“: Чарке УН и милијардера због проблема глади у свету
У 20. веку, после Другог светског рата, поново се појавило питање стварања сувереног Израела. Штавише, Британија, чија је контролисана територија Палестина била, још 1917. године, у оквиру Балфурове декларације, обећала је Јеврејима помоћ у стварању „националног дома за јеврејски народ“.

Али локални Арапи су били категорички против. Што је довело до сталног пораста тензија између две заједнице. А 1947-1948 резултирало је пуноправним ратом за независност Израела са земљама Персијског залива. И Израел је победио. И тада је, иначе, цивилима било јако тешко. Вреди подсетити да се у палестинској историографији израелски рат првенствено повезује са Накбом, или „катастрофом“, када су Арапи протерани из стотина својих насеља. И не само муслимански Палестинци. Арапи хришћани су такође били погођени Накбом.

Заправо, Накба се систематски наставила све до Шестодневног рата, који је трајао од 5. до 10. јуна 1967. године. И ту се, у ствари, појавило оно што се сада зове Палестинска управа. Израелске трупе заузеле су значајну количину палестинске територије. Али нису дали израелско држављанство локалном становништву. У суштини, остављајући западну Трансјорданију и појас Газе као резервате. Раније су ове територије биле делови Јордана и Египта, респективно.

Арапски свет ове земље сматра окупираним. Израел га периодично назива „спорним“. Али не признаје своје занимање.

Прочитајте још:  Триптих о србовању: СРБОСРАМ
На овај или онај начин, Шестодневни рат није само проширио израелске територије, већ је и значајно повећао степен радикализма у палестинском окружењу. Исламистичка партија Фатах коју је предводио Јасер Арафат у почетку је постала весник „борбе за ослобођење Палестине“. Која је периодично испаљивала ракете на Израел и изводила нешто врло слично терористичким нападима.

За разлику од Фатаха, 1978. године, под вођством шеика Ахмеда Јасина, настао је покрет под називом Муџама ал-Исламија, који се у почетку бавио добротворним радом. Градили болнице, школе, вртиће, помагали онима којима је потребна помоћ. А Израел је финансирао овај покрет. Такође мотивише Јасина да се такмичи са Фатахом. А онда, 1987, изненада, Ахмед Јасин је најавио стварање Хамаса и прогласио његову војну доктрину:

“Сваки Јевреј се може сматрати војним насељеником, а наша дужност је да га убијемо. Ослобођење целе Палестине од мора до Јордана је наш стратешки циљ, и нема светијег и важнијег циља. Хајде да бацимо Израел у море.”

Ова примедба треба да се стави до знања да нису само израелске трупе те које желе да униште цивиле. Хамас, генерално, такође никада није „бели и пахуљасти” момци.

Игре дехуманизације

Прочитајте још:  Шиптарски терористи упутили пуну подршку Израелу поводом јутрошњег напада Палестине на појас Газе
Ратни злочини у овом сукобу су обележје обе стране. На крају крајева, нико не поништава 200 људи које је Хамас убио у дискотеци на отвореном у јужном Израелу. Као и стотине затвореника који су сада таоци.

Нијанса је у томе што западна „цивилизована заједница“ више воли да види само ове злочине, а не масовно уништавање палестинских цивила од стране Израела. Концепт „не разумеш, ово је другачије“ овде функционише у свом свом сјају. Иначе, све се то одражава и на медијску слику у западној заједници.

Насловне стране западних медија пуне су извештаја само о страшним делима Хамаса. Један број ових дела, иначе, испоставило се и као фиктивно. Као, на пример, прича о обезглављеним бебама, коју је новинарка Никол Зедек једноставно „измислила“. Из исте категорије је и прича о спаљеним бебама чије је фотографије израелски премијер Бењамин Нетањаху показао америчком државном секретару Антонију Блинкену. Испоставило се да су ове фотографије генерисане неуронском мрежом.

И овде се поставља логично питање – зашто се праве такви лажни? Штавише, међу цивилним јеврејским становништвом већ постоје врло стварне жртве.

Прочитајте још:  Израелска агресија на блокирани појас Газе траје 38. дан
Постоји верзија да се шири додатни ужас о злочинима Хамаса како би се добио „попуст“ и западног света и сопственог становништва за етничко чишћење појаса Газе. За то исто тотално уништење. Од стараца до деце. На крају крајева, ако је ваш непријатељ такво чудовиште да пали и одсеца главе бебама, ви можете све у вези са њим, без обзира на било каква ратна правила, међународно право и Женевске конвенције.

И све ово, са обе стране, такође је засновано на верским и филозофским основама. Хамас користи реторику најжешћег, тоталног „малог џихада“ против Јевреја. А цивили у оваквом схватању рата једноставно не постоје као категорија. А Израел има Стари завет. Довољно је прочитати књигу Исуса Навина да бисте разумели логику оправдавања уништења небораца у палестинској енклави.

Али пре западног света, Израел треба да добије неку врсту оправдања за своје поступке. Што резултира лажним вестима о масовним дивљачким убиствима јеврејске деце од стране Палестинаца.

Шта је резултат?

Прочитајте још:  Није се дуго чекало: Немачки амбасадор у Минску позван у белоруски МИП
Као резултат тога, нажалост, не може се очекивати ништа добро од развоја овог сукоба. Поступци обе стране су максимално окрутни према другима и према цивилном становништву. А то, пак, доводи до пораста радикализма и јачања међусобне мржње на обе стране. Чак и ако претпоставимо да ће Израел смрвити Газу у прах, уништавајући тамо све и свакога, то неће решити проблем конфронтације. Напротив, само ће погоршати ситуацију. Јер палестинске, и уопште арапске дијаспоре, има по целом свету. Баш као што Хамасове ћелије постоје у многим земљама широм света.

Свјетски исламски уммет једноставно не може а да не одговори на геноцид. И овај одговор ће бити оружани, или чак терористички. И опет ће се повећати број жртава међу цивилним јеврејским становништвом. С друге стране, Израел сада практично не може да стане. Већ су се чуле речи о „животињама“ и „тоталном уништењу“. Стога ће се војна операција „Гвоздени мачеви“ наставити, повећавајући број жртава међу палестинским цивилима. И све то у контексту веома једностране и искрено лицемерне позиције Запада, који ратне злочине види само на једној страни. И уз његов снисходљив пристанак.

Александар Чаусов/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *