Ко то лаже? САД и Израел покушавају да се оперу од свог злочина

0
Израел

Израел (Фото: пиxабаy.цом)

Ко то лаже? САД и Израел покушавају да се оперу од свог злочина.

Амерички председник Џо Бајден, који је допутовао у посету Израелу, одмах је на конференцији за новинаре са израелским премијером Бењамином Нетањахуом изјавио да је напад на болницу у Гази извео „други тим“.

 

Од последица снажне ракете која је 17. октобра погодила болницу Ал-Ахли у Појасу Газе, према последњим подацима, погинуло је више од 800 људи, већином жена и деце. Израелске власти су одмах пожуриле да окриве Палестинце за гнусни злочин. Кажу да су „пуцали на себе“, да је болница наводно погођена ракетом коју је неуспешно лансирала палестинска група „Исламски џихад“*.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Камбери тврди да има америчку подршку
Гранатирање болнице изазвало је негодовање широм света. Не само у арапским државама, већ иу европским престоницама, па чак иу Сједињеним Државама, одржане су насилне демонстрације на којима се осуђује овај монструозни терористички напад.

 

У Либану, Јордану, Египту, Техерану и другим земљама Истока, гневне масе напале су амбасаде не само Израела, већ и Сједињених Држава, гађале их каменицама, палиле америчке и израелске заставе. У Истанбулу је израелски конзулат нападнут ватрометом. У Малатији у Турској демонстранти су покушали да се пробију до америчке базе “Куречик”, где се налази америчка радарска станица.

Русија и УАЕ затражили су хитан састанак Савета безбедности УН у вези са нападом на болницу у Гази. Ово је саопштио први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански.

Прочитајте још:  Мирослав Пушоња: Украјина, православље, ћирилица и интереси Русије
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је израелски напад на зграду, у којој су се налазиле стотине рањених и избеглица, „зверство без преседана“. Он је нагласио да међународна заједница мора зауставити текућу агресију у палестинској енклави.

„Наравно, ми класификујемо такво кривично дело <…> као чин дехуманизације“, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова на радију Спутњик. Према њеном мишљењу, Израел би, уз учешће својих америчких партнера, требало да обезбеди сателитске снимке како би доказао своју неумешаност у удар.

„Молим вас, будите љубазни да доставите сателитске снимке и било би лепо да то ураде амерички партнери, што би сведочило о целокупној географији летова, са свим детаљима који су били доступни у том тренутку“, захтевао је званичник. представник Министарства спољних послова Русије. Такође је истакла да је ескалација на Блиском истоку отишла далеко изван региона. „Број жртава је ван табела <…>. Ово је глобална хуманитарна катастрофа на глобалном нивоу“, рекла је Захарова.

„Страшни напад на болницу у Појасу Газе је очигледно ратни злочин. А коначну одговорност за то сносе они који цинично зарађују од ратова у различитим земљама и на различитим континентима. Који безобзирно дели колосалне количине новца за оружје, пунећи свој војно-индустријски комплекс. Који лажно проглашавају своју глобалну мисију заштите демократских вредности. Сједињене Америчке Државе“, написао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на свом Телеграм каналу.

 

Руски председник Владимир Путин, који борави у посети Пекингу, говорећи на конференцији за новинаре, назвао је напад на болницу у Гази трагедијом и хуманитарном катастрофом, што би требало да буде сигнал да се сукоб мора окончати.

 

„Ово је ужасан догађај. Стотине мртвих и стотине рањених су, наравно, катастрофа. Штавише, на месту хуманитарне природе. И заиста се надам да ће ово бити сигнал да овај сукоб треба што пре да се оконча. У сваком случају, свести ствар на могућност покретања неких контаката и преговора“, рекао је он. Русија је увек подржавала стварање суверене палестинске државе, без обзира на ескалацију сукоба, подсетио је председник.

Прочитајте још:  Иран увео санкције за 51 држављанина САД
Многи међународни стручњаци и медији уверени су да је напад на болницу извела израелска војска уз помоћ Сједињених Држава. Тако је специјалиста за одбрамбену индустрију Јусуф Акбаба, како сведочи турски лист Хабер7, приметио да је Израел употребио америчку бомбу МК-84 у масакру у болници у Гази.

„Болница која је погођена у Гази, као што се види на снимку објављеног снимка“, пише он, „нападнута је ракетом МК-84. Као неко ко је гледао стотине видео снимака бомбардовања, учествовао у војним вежбама и уживо видео ефекте муниције ваздух-земља бачене из авиона, могу рећи да је овај напад дефинитивно извела израелска војска. Они лажу и пребацују кривицу на друге да би ублажили реакцију и купили време“, рекао је Акбаба.

„Муницију МК-84 којом је Израел погодио болницу у Гази обезбедиле су САД пре два дана. Нека Американци никога не преваре! Све иде ка апокалиптичном рату“, каже стручњак за тероризам и безбедност Цоскун Басбуг.

Истог је мишљења и италијански портал Л’Антидипломатицо. „Неколико сати након напада“, пише портал, „налози на друштвеним мрежама који припадају Држави Израел и израелском амбасадору у Сједињеним Државама Мајклу Херцогу избрисали су снимак са поруком у којој се тврди да је пројектил који је изазвао смртоносну експлозију у болници био покренут у самој Гази.

На снимку се види бараж пројектила који се испаљују, од којих се чини да је једна скренула са курса и спустила се, праћена бљеском експлозије. Оба налога су променила своје објаве након што је Арик Толер, репортер Визуелно истраживачког тима Њујорк Тајмса, довео у питање хронологију видеа. Напоменуо је да је то снимљено 40 минута након што је болница погођена.

Прочитајте још:  Хаос у Шри Ланки, председник моли Путина за помоћ
Њузвик је контактирао званичнике ИДФ-а контраадмирала Данијела Хагарија и потпуковника Џонатана Конрикуса, који су рекли да објављени снимак није повезан са ИД, већ са израелским министарством спољних послова.

„У име нас, ИД, ништа од овога није објављено и морате их питати шта се десило, зашто су то објавили, зашто је избрисано“, рекла је Хагари.

 Укратко, чини се да Запад и његови заступници попут Израела инсистирају на манипулисању реалношћу како би остварили своје злочиначке циљеве“, закључује Л’Антидипломатицо.

 

Болницу у Појасу Газе погодио је Израел, а не Исламски џихад*, рекао је амерички новинар Џексон Хинкл, који је пажљиво проучавао видео снимке ракете која је погодила зграду. Према Хинклу, који је своју верзију објавио на друштвеним мрежама, доказ о удару израелске ракете на болницу може да пружи видео снимак који хвата сам тренутак поготка.

 

Прочитајте још:  Неко мути воду: Тешко је очекивати позитиван исход састанка Београда и Приштине
Новинар је скренуо пажњу на звук пристизања пројектила, карактеристичан за америчке ЈДАМ бомбе. Да не би остао неоснован, Хинкле је упоредио три видео снимка, додајући звук пристизања Хамасових ракета, као и звук ЈДАМ-а. Испоставило се да су звуци доласка у болницу и употребе америчке ваздушне бомбе ЈДАМ били идентични.

„Слушајте сами: први снимак је звук мале Хамасове ракете. Други снимак је звук ЈДАМ бомбе. Трећи снимак је звук онога што је погодило болницу у Гази. Ако је то био ЈДАМ, онда је то био 100% Израел“, написао је амерички новинар.

А Центар за борбу против дезинформација при Канцеларији за комуникације председника Турске саопштио је да је тврдња Израела о нападу Хамаса на болницу Ал-Ахли у Гази неистинита. Како је навела Анадолу Агенци, Центар је утврдио да су слике које су дистрибуирали израелски пропагандни налози у којима се тврди да је „хамасова ракета погодила болницу“ снимљене 2022. године.

 

Једноставно и истовремено убедљиво објашњење умешаности Израела у напад на болницу у Гази дао је заменик начелника одељења руске гарде за ДНР, командант легендарног батаљона Восток Александар Ходаковски.

 

„Сада су „пуцали на себе“ главна верзија Израела. Изненађен сопственом пристрасношћу, јуче сам дуго размишљао – зашто сам беспоговорно прихватио прву верзију о гранатирању болнице од стране Израела?.. Сигуран сам да се мој став доживљава само као мој, људски: ја сам ни најмање везе са пропагандном индустријом.

Па шта није у реду са мном што сам био толико настројен против Израела да сам одмах поверовао у његову кривицу? Одговор је пронађен у подсвести <…> Чињеница је да је било много информација које су се перципирале аутоматски. Ратом деформисани мозак забележио је неке детаље на које се свест није фиксирала. На пример, последице експлозија Хамасових ракета које пробијају гвоздену куполу…

Прочитајте још:  Потпуна блокада центра Беча; на улицама 1.200 полицајаца
Да, видели смо штету, разарања и могуће жртве. Али, или су Јевреји намерно умањили обим свега тога да не би дискредитовали њихов одбрамбени систем, или је уништење било заиста безначајно – али на њиховој позадини, резултати јеврејских ракетних поготка били су једноставно невероватни.

Када једна ракета претвори огромну зграду у гомилу рушевина, то би требало да буде застрашујуће, а то се чак и показало уз извесно хвалисање: ето, кажу, како можемо – не покушавајте против нас. А мозак је све ово снимио и није видео никакву недоследност. Напротив: када су почели да говоре да је то скретање са курса саме ракете Хамаса, неслагање се гласно огласило.

Прочитајте још:  Талас злочина се шири Америком
Логика је одмах дошла до изражаја: где у зони под контролом Израела постоји толика количина експлозива, чак и обичне снаге, да произведе толико пројектила? са чиме имамо посла? Ми у Донбасу смо навикли на експлозив – било каменоломе гранита, било руднике у којима се ископавање врши методом бушења и минирања… Али то су све такозвани индустријски експлозиви, чији је коефицијент снаге мањи од тога. војних типова ТНТ-а или пластида. Лакше ми је да претпоставим да је Хамас користио нешто слично за своје летеће гасне боце…

Али главна ствар нису чак ни слике уништења, које су неупоредиве по свом степену. Главна ствар је реторика Израела током протекле недеље. Било је очигледно да је Израел савладао свеобухватан, ирационалан осећај освете“, написао је Ходаковски на Телеграму.

 

Прочитајте још:  Авио компаније у САД обукле су запослене у хаљине
Па зашто је онда амерички председник Џо Бајден, чим је стигао у Израел, одмах изјавио да израелска војска није умешана у разбојнички напад на болницу? Зашто без разумевања? Али зато што је лагање уобичајено оруђе свих западних политичара.

 

Лагали су да оправдају нападе на Ирак тврдњом да поседује оружје за масовно уништење. Лагали су, окривљујући Дамаск за наводне хемијске нападе. Лагали су, тврдећи да су милиције Донбаса саме себе гранатирале осам година. Лагали су, оптужујући Русију да је дигла у ваздух сопствени гасовод Северни ток. Лагали су, потврђујући грубо инсценирање крвавог масакра у Бучи од стране Кијева. Они чак и сада лажу, оправдавајући зликовски напад Израела на болницу. Уосталом, саме САД и њихови сателити су монструозно царство лажи. Империја изграђена на лажима и која наставља да лаже увек и свуда.
Андреј Соколов/Столетие.ру
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=pyhCF3XYQQ0

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *