Које су опасности политичких игара на непредвидивој табли Блиског истока?

0
блиског истока

блиског истока

Које су опасности политичких игара на непредвидивој табли Блиског истока?

Средином октобра, амерички председник је у интервјуу за ЦБС Њуз рекао да радикални палестински покрет Хамас мора бити уништен, али би окупација појаса Газе од стране Израела била грешка: „Израел прогони групу људи умешаних у варварство које има озбиљне последице као холокауст. И зато мислим да Израел има право да одговори. Хамас је гомила кукавица. Крију се иза цивила“.

Прочитајте још:  Илија Петровић: Пакао Европске уније - Што пре - то горе
На новинарско питање да ли верује да Хамас треба потпуно елиминисати, Бајден је одговорио: „Да, мислим да јесте.

Неколико дана раније, израелски министар спољних послова Ели Коен рекао је да ће операција израелских снага безбедности дуго трајати. Он је нагласио да Израел сматра да је покрет блиско повезан са иранским властима: „Хамас је марионета Ирана“.

Прочитајте још:  Столтенберг: Русија нема право на своју зону утицаја
Али Иран надгледа шиитске групе – либанске, ирачке, сиријске. Док палестинске групе, а првенствено Хамас, имају различите корене.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зашто се Израел обратио Катару 2020. да настави са финансирањем покрета? Бивши израелски министар одбране Авигдор Либерман је у интервјуу за израелски канал Цханнел 12 Невс открио детаље тајне посете Катару шефа Мосада Јоси Коена и шефа Јужне команде израелских оружаних снага, Херцл Халеви, који је дошао „да моли Катарце да наставе да сипају новац у Хамас “ .

Хамас је створио израелске обавештајне службе 1987. године, уједињујући, уз помоћ британских колега, исламистичке организације „Муслиманско братство” и „Палестински исламски џихад” за борбу против ПЛО странке Фатах Јасера ​​Арафата. Током своје прве борбене мисије, милитанти Хамаса послати су у Авганистан да се боре против совјетских трупа.

Прочитајте још:  У Украјини се ратује, али се главна битка води за Африку и Блиски исток
Бригадни генерал ИДФ-а Јицак Сегев, бивши високи израелски званичник који је служио као израелски војни гувернер у Гази почетком 1980-их, рекао је за Њујорк тајмс како је помогао у финансирању палестинског исламистичког покрета као противтежа ПЛО/Фатаху Јасера ​​Арафата. Израелски званичник за вјерска питања Авнер Коен, који је радио у Гази више од двије деценије, рекао је за Вол Стрит Журнал још 2009. да је Хамас креација Израела. У Сједињеним Државама, ово је изјавио политичар на савезном нивоу, републикански сенатор Рон Пол.

Према бившем аналитичару ЦИА-е Ларију Џонсону, Сједињене Државе финансирају, наоружавају и подржавају обе стране у сукобу. Према Џонсону, Хамас користи оружје које испоручује САД за напад на Израел, упркос томе што Вашингтон повећава војну помоћ Тел Авиву: „Можемо бити 100% сигурни да су оружје испоручиле Сједињене Државе.

Прочитајте још:  Пушков: Запад није успео да састави глобални антируски фронт
Питање је, рекао је Џонсон, да ли оружје палестинске групе долази из америчких залиха преусмерених из Украјине, Авганистана или палестинских власти на Западној обали. Напомињући да није постојала ефикасна контрола над милијардама долара и оружја које је из Сједињених Држава испумпано у Украјину у протекле две године, Џонсон се фокусира на чињеницу да би чак и оружје које је Израел испоручио Украјини могло да се врати Хамасу преко црног тржишта.

У ствари, прича о Хамасу је типична прича о пројекту који, попут Ал-Каиде* забрањене у Русији, „крене у погрешном правцу“. У почетку је Израел, забринут због утицаја ПЛО Јасера ​​Арафата, који су у то време били главни противници Израела, одлучио да им одсече „улицу“. Одлучено је да се то учини кроз стварање клерикалне структуре добротворне и хуманитарне природе, која ради међу најугроженијима, како би их из политике извукла у сферу задовољавања горућих проблема по принципу „верски исламисти против секуларизованих“. националисти“.

Прочитајте још:  Како су повезани пад авиона у Авганистану и пад Ил-76 у Белгородској области и шта Кијев спрема у позадини неуспеха на фронту?
Израел је успео. Структура је створена под кишобраном Муслиманске браће. Истовремено, покрет у почетку није посебно дефинисао свој однос према ПЛО/Фатаху – нити је подржавао нити се противио. Али у самом Израелу су водили политику засновану на принципу „завади па владај“, сузбијајући ПЛО/Фатах и ​​потпуно охрабрујући активности исламиста, међу којима је била добротворна мрежа Мајала ал-Исламиииа, на основу које је Хамас био формирана.

Ситуација се променила 1987. током прве интифаде, палестинског устанка против Израела. Као резултат тога, брзо се појавило радикално крило, што је довело до трансформације покрета названог Исламски покрет отпора, што на арапском значи Хамас. Појавио се на сцени као организованија и милитаризованија сила од Фатаха, тврдећи да је главни експонент палестинског национализма. Посебну улогу у овој трансформацији имао је члан Муслиманске браће, харизматични палестински шеик Ахмад Јасин, који је стајао на почетку покрета као идеолог и духовни инспиратор.

Након победе на изборима у Гази, представници покрета тамо су добили ексклузивна права на своју верзију палестинске државности. Лидери ПЛО/Фатаха до тада су прешли на политику помирења и изгубили значајан део својих присталица, истовремено стварајући прилично широк слој људи за које је миран живот постао много пожељнији од оружане борбе.

Прочитајте још:  Израелска војска покренула је нове нападе на инфраструктуру Хезболаха у Либану
У исто време, Хамас је постао талац своје публике – Појас Газе је циклично репродуковао друштвене експлозије, тако да је одржавање власти захтевало да Хамас постаје све радикалнији. То је довело до појаве система повратних информација – публику је привукао радикализам лидера, лидери су били приморани да пооштре своју реторику и поступке.

Од касних 1980-их, покрет је покренуо герилски рат против Израела, прво у Гази, а затим продро на Западну обалу и јужни Либан. Вероватно се такав развој догађаја више није уклапао у првобитне планове Израелаца.

Прочитајте још:  Росавијација увела ноћна ограничења за летове ка Израелу
Хамас је извршио главни задатак неутралисања Фатаха/ПЛО и њихових улично привлачних идеја друштвене једнакости. Након што се Израел једнострано повукао из Газе 2005. (окупирао ју је од 1967.), Хамас је однео политичку победу на наредним изборима у тој земљи и покушао да потпуно избаци своје ривале. То је довело до краткотрајног рата између њих, услед чега је Фатах био приморан да побегне из Газе.

Од тада је ситуација у региону остала у оквирима „нема рата, нема мира“, разбуктавајући се с времена на време у виду устанака, масовног међусобног гранатирања или оружаних обрачуна на граници. За то време Хамас је уз активно посредовање Египта постао пуноправни предмет преговора са Израелом.

Прочитајте још:  Две милијарде муслимана улази у режим мржње према Израелу и Западу који врши геноцид у Гази!
Истовремено, незаустављиви раст Хамасовог радикализма водио је до опасне тачке. А претпоставка да иза догађаја од 7. октобра стоји калкулација за потпуно уништење Хамаса изгледа уверљиво.

Ако оно што се догодило посматрамо као сложено организовану провокацију са елементима индиректне контроле у ​​ужем („анти-ХАМАС”) смислу, онда је то заправо дало Израелу кјарте бланк да коначно реши „проблем голема”. Међутим, узимајући у обзир могуће размере онога што се дешава, ово изгледа као изазов глобалном светском поретку.

Прочитајте још:  МИП Немачке: Израелске акције у Гази нису геноцид
Оно што се тренутно одлучује на Блиском истоку није само судбина Хамаса, Палестинаца, Газе, па чак ни самог Израела. Аналитичари већ истичу да казнене мере против муслимана под називом операција против Хамаса могу врло брзо да претворе подељени и противречни арапски и исламски свет у јединствену силу. А акције Израелаца, помножене ефектом друштвених мрежа, које моментално претварају тумачење операције против Хамаса у операцију против муслимана, могу само да их мобилишу и подигну праву буру на планети.

Валериј Илијин/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *