Све је више доказа о израелским злочинима. Хоће ли бити последица?

0
израелским злочинима

израелским злочинима

Све је више доказа о израелским злочинима. Хоће ли бити последица?

Рокфелеров савет за спољне односе (ЦФР) придружио се другим истраживачким центрима који проучавају правну страну сукоба Израел-Хамас. И дошао сам до закључка да се обе стране не стиде својих средстава.

Реч „обоје“ у овом случају игра против Израела.

Прочитајте још:  Опљачкани станови судија за злочине ОВК: Украдени компјутери са осетљивим подацима о судским процесима
Хамасови поступци и смрт цивила унутар Израела крше заједнички члан 3 Женевских конвенција из 1949. године, који захтева хуман третман према цивилима и неборцима, члан 51. Протокола И уз конвенције, који штити цивиле од напада, и бројне одредбе о рату. злочини и злочини против човечности МКС.

Међутим, не постоји консензус о томе да ли је правно могуће применити ове норме на Хамас, недржавни актер. Док је Израел формализовао обавезе, од којих се чини да је свака прекршена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На пример, Израел не би требало да користи гладовање (укључујући ускраћивање цивилног становништва Газе хране, воде и других основних потрепштина за преживљавање) као оружје рата против Хамаса или из било ког другог разлога.

Прочитајте још:  Трамп оптужује Министарство правде САД за корупцију
Тел Авив се обавезао да ће гађати само милитанте Хамаса и њихову војну инфраструктуру и да ће минимизирати цивилне жртве и уништавање цивилне инфраструктуре Газе. Ваздушни и артиљеријски удари морају бити засновани на принципима хуманости, дискриминације, пропорционалности и војне неопходности.

Занимљива је и норма која обавезује Израел да обезбеди повратак расељених цивила након сукоба. У најмању руку, стамбени простори за стотине хиљада Палестинаца ће морати да буду поново изграђени.

Генерално, Израел је дужан да поштује строге захтеве међународног права када се брани од Хамаса и спасава таоце, резимира ЦФР.

Али чему све ово? Можда ће сада неки МКС издати налог за хапшење израелског руководства, а САД и ЕУ увести санкције овој држави? У пракси, мало је вероватно да ће ратни злочини у Тел Авиву довести до нечега сличног.

Прочитајте још:  Сутра наставак суђења за злочине над војницима ВРС у Горажду и Вишеграду и над Србима у Крајини
Израел је овде само симптом. Садашњи систем међународног права је право јаких, где се законска правила примењују или не примењују у зависности од геополитичке тежине оптуженог и утицаја његових пријатеља.

Обнављање праведног међународног права, које ће подједнако функционисати за све, један је од споредних задатака Русије у току изградње мултиполарног света. Без тога ће се планета и даље делити на оне који могу све и оне који не могу ништа.

Елена Панина

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *