Израелске дипломате једногласно су затражиле оставку генералног секретара УН: СВЕТСКИ РАТ ДОЛАЗИ

0
секретара

ФОТО: МОХАМЕД ДАХМАН/СИНХУА/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

Израелске дипломате једногласно су затражиле оставку генералног секретара УН Антонија Гутереша. Разлог за ово непријатељство било је то што је изразио подршку Палестини због разарања ИДФ-а после 7. октобра. Шта значи ова израелска манифестација генералном секретару УН, анализира руски портал Цариград.

„Генерални секретар који показује недостатак разумевања за кампању масовног убијања деце, жена и стараца није способан да води УН“, рекао је стални представник Израела при УН Гилад Ердан. Захтевао је да Гутереш одмах напусти своју функцију.

Нема оправдања нити смисла разговарати са онима који показују саосећање према најгорим злочинима почињеним над грађанима Израела и јеврејским народом. Нема речи,– огорчен је израелски дипломата.

У истом духу говорио је и израелски министар спољних послова Ели Коен. Он је рекао да не намерава више да се састаје са Гутерешом јер заузима “погрешан” став о блискоисточном сукобу. “После 7. октобра више нема места за уравнотежен приступ. Хамас мора бити збрисан са лица земље”, нагласио је Коен.

“Дављена окупација”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта је тачно толико узбудило израелске дипломате? Генерални секретар УН Антонио Гутереш, говорећи о палестинско-израелском сукобу, истакао је да је одређени низ догађаја довео до крвавог исхода. Напад Хамаса на Израел није се догодио ниоткуда, истакао је генерални секретар организације.

Гутереш је истакао да је палестински народ више од пола века подвргнут „загушљивој окупацији“.

„Видели су како њихову земљу непрестано гутају насеља и насиље,“ рекао је он. „Њихова [палестинска] привреда је задављена; њихови људи су расељени, а њихови домови срушени. Њихове наде за политичко решење њихове невоље бледе. “, истакао је генерални секретар УН.

Прочитајте још:  Њујорк Тајмс: ИЗРАЕЛ СТОЈИ ИЗА НАПАДА НА ИРАНСКЕ ГАСОВОДЕ

А истовремено, Гутереш није пропустио да примети, незадовољство палестинског народа не може да оправда стравичне нападе Хамаса. Међутим, сам напад на територију јеврејске државе не може бити разлог за колективно кажњавање палестинског народа, нагласио је он.

Вреди подсетити да је генерални секретар УН лично учествовао у деблокади хуманитарног коридора за погођене становнике Појаса Газе. Прошле недеље је генерални секретар УН лично стигао на контролни пункт Рафа да контролише пролазак камиона у палестинску енклаву.

Од осветничког напада ИДФ-а на појас Газе, становници те територије су остали под опсадом – без воде и струје и под сталним бомбардовањем.

Навике хегемона

Шта указује ова насилна израелска реакција на Гутересове речи? Политички посматрач Царграда Андреј Перла објашњава да се „понижење” генералног секретара УН од стране Израела мора посматрати са две тачке гледишта.

“Ситуационо, Израел верује да УН заузима превише “пропалестински” став и дозвољава себи да не одобрава методе којима се Израел бори против Хамаса – односно методе државног терора. Израел изражава незадовољство због тога. Израел може чак да буде схваћено на неки начин: Заиста, замислите да у својим очима водите праведан рат ни мање ни више него за опстанак своје државе, а неки међународни апстрактни хуманисти бацају вам жбице у точкове, траже да се вашим непријатељима испоручи вода и храну. Штавише, јавно критикују ваше методе и оптужују за геноцид. Овде ћете се можда и наљутити”, истакао је он.

Међутим, у стварности, напади на генералног секретара УН су испуњени великом дубином и опасношћу.

Ако се мало издигнемо изнад непосредне израелске негодовања, видећемо другачију слику. А овде шале на страну. Видећемо да „Сједињене Државе и њихови демократски савезници“ (како их дефинише Тхе Васхингтон Пост) сматрају себе супериорнијим у односу на Уједињене нације. Они сматрају да су званичници УН безначајне бирократе у њиховој служби. Да УН, ако има икаквог смисла, јесте само онолико колико следи упутства Сједињених Држава. А ако не, можете игнорисати њене одлуке. Можете игнорисати мишљење целог човечанства ако се Сједињеним Државама и њиховим савезницима не свиђа ово мишљење. Тренутни израелски гестови су манифестација те политике „јединог водства на глобалном нивоу“ која је толико карактеристична за „хегемона“. И против којих водимо рат,– приметила је Перла.

Прочитајте још:  Ужасавајуће вести из Палестине: Израелски окупатори онеспособили све болнице у Гази

Политиколог је нагласио да су гласне изјаве израелских представника још једна манифестација „света заснованог на правилима“ – америчког светског поретка, који је супротстављен нормалном слободном свету, у коме постоје правила рата, међународно право и нормално, непристрасне међународне институције.

„Јасно је да је садашњи генерални секретар УН у ствари веома слаба фигура која не може ништа да промени“, додао је Перла. „Али ово што се сада дешава може значити крај не Гутереша, већ саме идеје Уједињених нација. Нације. И то нас приближава светском рату без правила.”

Човечанство на рачвању

Гласно и са високих трибина говорило се о томе да је рана реформа постојеће архитектуре глобалног управљања већ закаснила. Да ли си чуо? Тако је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, још пре ескалације блискоисточног сукоба, на Генералној скупштини УН крајем септембра приметио да не смемо дозволити клизање у велики рат.

Предложена парадигма, када Запад жели да натера цео свет да живи по својим правилима, је неприхватљива.

Данас човечанство поново, као и много пута у прошлости, стоји на рачвању. Само од нас зависи како ће се историја развијати. У заједничком је интересу да се спречи клизање у велики рат и коначни урушавање механизама међународне сарадње које су стварале генерације претходника,
– истакао је шеф руског МИП-а.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *