Јевреји запрепашћени, Гутереш шокиран: Израелски захтев преседан у УН

0
гутереш

Антонијо Гутереш Tanjug/AP Photo/Mohammed Asad

Израелци сматрају да би генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш требало да поднесе оставку због својих речи о израелско-палестинском сукобу када је рекао да се “напади Хамаса нису догодили у вакууму”. Не прихватају никаква његова објашњења, подсећања да је у истом том недавном говору у Савету безбедности недвосмислено осудио напад Хамаса 7. октобра на Израел.

Јеврејски званичници, попут амбасадора ове земље при УН Гилада Ердана, запрепашћени су што се званичник УН није оградио од својих речи и извинио због њих, а сам Гутереш је шокиран што му с те адресе приписују да оправдава бруталне злочине над јеврејским становништвом.

Гутереш је пред Израелцима крив због говора на Савету безбедности у којем је, између осталог, рекао да “притужбе палестинског народа не могу оправдати ужасне нападе Хамаса, а ти ужасни напади не могу оправдати колективно кажњавање палестинског народа”.

Дипломата и некадашњи амбасадор наше земље при УН Бранко Бранковић, осврћући се на ове изјаве и захтеве, каже за РТ Балкан да се не сећа да је у било ком ранијем сукобу Израела и арапских земаља, а било их је, како истиче, напретек од како је Израел формиран, било кад тражена смена генералног секретара УН.

Он подсећа и шта су дужности онога ко обавља ову функцију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Генерални секретар превасходно брине о томе да се седница одржи и да се снабде одговарајућим подацима за делегације које ће о томе одлучивати јер генерални секретар не гласа у Савету безбедности да би могао да буде на једној или другој страни”, напомиње Бранковић.

Прочитајте још:  Вучић откачио Шапића? Данас одлука о смени градоначелника!

Он додаје да је, с друге стране генерални секретар у обавези да се брине и о хуманитарној страни.

“А Гутереш се за то и заложио: да се прекину напади Израела, у том случају би и Хезболах стао, и да се што пре обезбеде коридори за снабдевање становништва са свим потребним, храном, горивом и свим осталим. То је његова основна обавеза”, наглашава наш саговорник.

Захтев Израела за његовом оставком, како истиче, је обична прича и нема много смисла.

“Не може Израел нити било ко други да га смени ако га Савет безбедности не промени за шта у овом тренутку нема никакве сагласности у СБ. Израел је то тражио из неких својих политичких разлога као одговор на оно што је генерални секретар рекао. То је крајње неприхватљиво јер је генерални секретар радио оно што му је дужност, да се, поред осталог, брине и за хуманитарно право због чега су УН и створене”, каже Бранковић.

Данашње стање, како напомиње наш саговорник, последица је америчко-израелске политике на Блиском истоку за коју каже да је од оснивања државе Израел 1948. била веома насилна, са многим нападима Израелаца на арапске земље, а насиље је, како запажа, створило контра насиље.

“Не треба се у том смислу чудити да се појавио Хамас или Хезболах или било ко други. Не оправдам тероризам ни рат, али је чињеница да је за данашње догађаје главни узрочник пре свега насилничка политика САД и Израела”, каже Бранковић.

Са позиција такве политике, дакле, тражи се смена генералног секретара УН. Српски дипломата подсећа и да у УН нису прошле ни резолуције о израелско-палестинском сукобу.

Прочитајте још:  У Кијевској области делују диверзанти, Русија планира да понови напад на престоницу

“Биле су предложене две резолуције, нажалост из политичких разлога ниједна није прошла. На једну су вето уложили Американци, а на другу Руси и Кинези. Американци су у својој резолуцији тражили осуду Хамаса, а Руси да се прекину непријатељства и да се отворе канали за даље, али нису хтели да прихвате осуду Хамаса”, подсећа наш саговорник.

Он каже да је било много стављања вета од 1945. године до данас и то са свих страна.

“Али у овом тренутку ставити вето на захтев да се заустави сукоб и отворе коридори за хитну помоћ становништву, које је руска резолуција предложила, је нешто што је противно базичним принципима Повеље УН. Да се тако нешто заустави од стране Американаца показује да они и даље настављају насилничку политику и подржавају Израел који хоће да 1.100.000 становника Палестине исели одатле, а истовремено да не признају Палестину”, истиче Бранковић.

Јелена Чалија / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *