“Србија није увела санкције Русији и тиме добила велики углед у свету”

1
вучић

вучић

Председник Србије Александар Вучић рекао је да наша земља већ скоро две године није увела да уведе санкције Русији упркос притисцима, истакавши да је тиме добила велики углед у свету.

“Србија је једина земља у Европи која две године није увела санкције Русији, иако је изгледало да то неће бити могуће. Србија је тиме добила велики углед у свету водећи независну политику. Само сам се трудио да заштитим земљу. Још није дотерало цара до дувара по том питању, а када буде, рећи ћу то јавно”, рекао је председник Србије Александар Вучић за ТВ Прва.

Председник сматра да ће се светски сукоб тешко избећи због уплива светских сила у регионалне сукобе.

“Да, мислим да је свет на ивици светског сукоба. И мислим да ће се то тешко избећи. Зато што, са једне стране, постоји све већа економска снага, која долази са друге стране света, која није само западна. Истовремено, Запад покушава да сачува своју доминацију. Такође, у војном смислу, по први пут се видело да најмоћније западне силе, укључујући САД и Израел, да ту има много пукотина и да неки други мањи могу да се боре против њих. И да могу, чак макар и кратко, трајно да постижу успехе. И када то видите, када неко осети крв негде, и када мисли да може, онда ће то да настави да ради”, нагласио је Вучић.

Коментаришући ситуацију у Украјини, оценио је да је ситуација “тешка” и да ће “Запад тешко поразити Русе”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник је истакао да многе земље траже другачији поредак у свету.

Прочитајте још:  СВЕДОК У ХАГУ: Врх ОВK јавно признавао нападе на полицију, Ругову сматрао пацифистом

“Када имате такву ситуацију, онда ван директних сукоба су остали Кина и Америка. Али Америка јасно и отворено помаже Украјину, као и јасно, отворено и недвосмислено Израел, од финансијске до помоћи у оруђу и оружју. Тако да, ближимо се на жалост томе. Антагонизми су све већи. Жеље за другачијом расподелом добара у свету је све већа и људи хоће, и многе, многе земље хоће другачији поредак у свету”, закључио је Вучић.

Оценио је да “цео свет иде у лошем смеру”, те је стога потребно бринути о нашој земљи, а не, како је рекао, нападати је на сваком кораку.

Србија није онолико јака колико би Вучић желео, али напредује

Додао је да Србија није онолико јака колико би он желео да буде.

“Ни економски, ни војно. Ја сам неко ко зна сваки недостатак у смислу људства, опреме, технике, наоружања, свега што недостаје у нашој војсци. Али такође знам колико смо испред у односу на период од пре 5, 10 и 15 година. И знам да су многе земље у региону биле испред нас, а сада су иза нас. И да не причам о томе колико је важно да вам економија расте, да имате што је могуће већи број запослених, да земља иде напред, јер тада ћете бити отпорнији на све оно што се дешава”, рекао је Вучић.

Како је рекао, не зна да ће бити проблема са нафтом и гасом, али да претпоставља да ће бити теже него што је било до сада.

“Али смо се ми постарали, градимо и нова складишта за нафту ускоро и верујем да ћемо имати увек довољно резерви. Дакле, да трошимо све потпуно исто као и данас. Да нам неко то укине, ми имамо за више од 40 дана. Што се гаса тиче, ми имамо 700 милиона кубних метара у резервама, дакле, како у Србији тако и у Мађарској”, навео је Вучић.

Прочитајте још:  Нови детаљи украјинске катастрофе код Змијског острва

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на ““Србија није увела санкције Русији и тиме добила велики углед у свету”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *