За ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ Срба из 26 села ПОЖЕШКЕ КОТЛИНЕ нико НИЈЕ ОДГОВАРАО

0
ВЕРИТАС

(фото:РТРС)

За ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ Срба из 26 села ПОЖЕШКЕ КОТЛИНЕ нико НИЈЕ ОДГОВАРАО.

Прочитајте још:  Процурео амонијак из БИП-а, петнаест људи у болници
Документационо-информациони центар “Веритас” саопштио је да ни после 32 године за етничко чишћење Срба из 26 села Пожешке котлине у Хрватској, од којих су 23 потпуно уништена, нико није процесуиран ни пред међународним, ни пред домаћим судовима.

“Веритас” наводи да су 29. октобра 1991. године припадници цивилне заштите и полиције Хрватске почели да спроводе државну наредбу о евакуацији свих мештана из 26 села, са искључиво или претежно српским становништвом, смештених у Пожешкој котлини, подно Папука и Псуња, коју је дан раније донео Кризни штаб општине Славонска Пожега.

У наредби, коју је као председник кризног штаба потписао Анте Багарић и која је дан раније постављена на јавним местима, писало је да се евакуација спроводи “с циљем заштите њихових живота” и ради “омогућавања успешније одбране одбрамбених положаја хрватских снага на том подручју од четничких терористичких снага”, а требало ју је спровести у року од 48 сати из села у којима је, према попису становништва из 1991. године, живело 2.120 људи, истиче се у саопштењу.

Прочитајте још:  Саво Манојловић: За Олују су криви Срби
Како се наводи, већина становника тих села одазвала се наредби и напустила своје куће, потражила уточиште код рођака у оближњим селима, а мањи број у хрватским селима означеним као рејони прикупљања, преноси Срна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иако је становништву приликом евакуације обећано да ће, када се врате, наћи све како су и оставили, одмах по њиховом одласку почело је систематско паљење и минирање српских кућа, с очитим циљем да се прикрију трагови пљачке и да се становници напуштених села више никада не врате, истиче “Веритас” и указује да је део старијих људи, који нису хтели или нису могли, услед старости и болести, да напусте своја села, страдао приликом систематског паљења и минирања њихових кућа.

Прочитајте још:  Ако је веровати лажљивој Јахјаги, на Косову и Метохији нема Шиптарке која није силована!
Да би се хрватској и међународној јавности “објаснило” зашто су опљачкана и запаљена српска села, у јавност је пуштена теза да су то урадили сами Срби приликом повлачења како то не би пало у хрватске руке, наведено је у саопштењу.

Веритас” даље наглашава да је већина Срба из евакуисаних села, видевши шта се десило са њиховим имањима, у страху за сопствене животе, кренула за БиХ, која у то време још није била обухваћена ратом, одакле су наставили пут за Србију или источну Славонију, коју су контролисали Срби.

К1.инфо/Танјуг

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *