ПОБУНА У ДАГЕСТАНУ – ТЕХНОЛОГИЈА. КАКО ЈЕ 1.500 ЉУДИ ИЗВЕДЕНО ДА УНИШТЕ МАХАЧКАЛУ

0

ПОБУНА У ДАГЕСТАНУ – ТЕХНОЛОГИЈА. КАКО ЈЕ 1.500 ЉУДИ ИЗВЕДЕНО ДА УНИШТЕ МАХАЧКАЛУ.

Идентификовано је више од 150 активних учесника у нередима на аеродрому Махачкала, саопштава руска Главна управа унутрашњих послова за Северно-кавкаски федерални округ. Приведено је више од 60 људи. А, према различитим изворима, у нередима је учествовало од 500 до 1.500 људи. Штавише, неколико провокатора и мрежа телеграмских канала изводило је људе на улице. Разговарамо о технологији ове акције.

Прочитајте још:  Кијев спрема нуклеарну провокацију
Почнимо са званичним информацијама. 

Покренут је кривични случај због јучерашњих нереда у Дагестану. Сви учесници немира ухваћени су надзорним камерама – људи су и у ту сврху доведени на аеродром. Упропастити животе што већем броју учесника. Постепено ће сви бити идентификовани и приведени. Али ово је Пирова победа, јер се одвратна ситуација могла избећи. 

Како је саопштила Главна управа Министарства унутрашњих послова Русије за Севернокавкаски федерални округ, према информацијама до овог сата, идентификовано је више од 150 активних учесника у нередима на аеродрому у Махачкали. Више од 60 учесника је приведено и одведено у полицијске управе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тренутно је аеродром потпуно под контролом агенција за спровођење закона, 

– напомињу у управи. 

Полиција наставља радње оперативне потраге на идентификацији свих умешаних у нереде. 

Зашто су се уопште побунили?

Побуна је организована под слоганом „У одбрану Палестине“. Дагестанци су били уверени да ће на аеродром у Махачкали стићи специјални авион са избеглицама из Израела. Као резултат тога, активисти су одлучили да сами провере документе путника и уништили аеродромске просторије у потрази за Јеврејима. 

Када је постало јасно да нико није стигао, они најнасилнији су почели да извлаче опрему из ваздушне луке. Чак је дан раније саопштено да ће рад аеродрома морати да буде заустављен до 6. новембра. Сада су рокови ревидирани. 

Информацију да ће аеродром постати мета изгредника полиција је добила око ручка. Као резултат тога, до 17:00, према прелиминарним подацима, прво појачање је послато на тачку. А сат и по касније, 500 активиста је доведено на аеродром и почело да јуриша на ваздушну луку. На врхунцу протеста је могло да учествује до 1.500 људи. Извори кажу да је неколико провокатора предводило акције масе. Али генерално, као што смо већ видели, процес је координирао мрежа проукрајинских телеграм канала, укључујући и под контролом Иље Пономарјова*, који је побегао из Русије – његово „Јутро Дагестана“ није први пут да учествује у такав рад. 

Изгредници су уплашили сопствене становнике републике. Чак су претраживали и аутобус са децом која су се враћала са лечења у Израелу. Да не спомињемо инцидент када су тражили Јевреје… у мотору авиона. 

Које лекције треба научити?

Прочитајте још:  Столтенберг обећао Украјини чланство у НАТО
Филозоф Александар Дугин, говорећи о протестима, истакао је „хладну чињеницу“:

Догађаји у Дагестану показују мерење расположења у исламском друштву. Ови ексцеси и, највероватније, провокације су изузетно штетни и недостојни. Али исламски свет, посматрајући дешавања у Палестини, кључа. Ово је хладна чињеница. Две милијарде муслимана улази у режим мржње према Израелу и Западу, који га једнострано и безусловно подржава. Ово је сам почетак веома озбиљног процеса. Шеик Насралах, шеф Хезболаха, бљеснуо је данас на екрану три секунде уместо да проговори, а цео свет сада расправља о томе. Било шта може постати окидач за неповратну и неконтролисану ескалацију. Али наши непријатељи знају да цинично пренесу ударце са себе на друге. Ово је једна од класичних техника мрежних ратова. Сада треба да будемо буднији него икад и веома пажљиви према геополитици.

Политиколог Андреј Перла је у коментару ситуације за Цариград додао:

Догађаји у Дагестану показују веома важну ствар: у Русији власти, па чак и специјалне службе, потцењују вешт и ефикасан рад непријатеља уз помоћ савремених средстава комуникације и „нових медија“. Само неозбиљан однос према телеграмским каналима које је користио непријатељ може објаснити чињеницу да је припрема и извођење побуне заправо промашена, иако нико, заправо, ништа није крио.

Неодлучни поступци власти изгледају утолико чудније јер је много пре провокација на аеродрому већ била објављена изјава шефа републике Сергеја Меликова у којој се огледа став власти, подсетио је Перла. Меликов је у недељу ујутру позвао да се не дају на провокације. То јест, сви су знали све:

Догађаји у Дагестану показују да непријатељ покушава да дестабилизује ситуацију у Русији користећи најбоље квалитете људи. Пре свега, жедан сам за правдом. То значи да је поред полицијских мера потребна и паметна и вешта контрапропаганда за сузбијање непријатељске пропаганде.

Прочитајте још:  42 земље и скоро 4.000 учесника: највећи МФФ БРИКС+ форум у историји Русије отворен у Санкт Петербургу
Зато што су људи који су започели нереде у Махачкали задовољни својим деловањем, пре свега, антируска политичка емиграција, украјински режим, укључујући председника Владимира Зеленског лично, Американци и Израелци, додаје наш саговорник:

Као резултат догађаја на Западу, добили су прилику да машу веома старим русофобичним концептом званим „погроми“; однос према Русији у Израелу се погоршао за ред величине. А изгредници нису учинили ништа да помогну онима који умиру у Гази. И нису се осветили онима који убијају у Гази.

Прочитајте још:  Поглавар Пољске православне цркве био је приморан да се извини због писма Патријарху московском
Коначно, на пропусте обавештајних служби је скренуо пажњу и председник Националног комитета за борбу против корупције Кирил Кабанов. С једне стране, свима је јасно да је координација вршена из иностранства (Меликов је то поновио данас у јутарњем обраћању). Међутим, Кабанов своја питања упућује посебно онима који су за Русију:

Ко ће бити одговоран за то што је у Дагестану израсло толико верских радикала вехабијског и селефијског убеђења? Ширење радикалне идеологије, штетне и опасне за нашу земљу, у пуном је замаху више од десет година, али је овај процес посебно активан у последњих пет година. Она је постала активнија широм земље, али првенствено у муслиманским републикама.

Нажалост, овај процес регулишу и непријатељске државе. А не обраћати пажњу на такве ствари је злочин, сигуран је Кабанов. 

Уместо поговора

Шеф Дагестана је позвао притворене на аеродрому да оду у зону СВО како би „испрали срамоту“. И мислим да у томе има рационалног зрна. Сви детаљи онога што се јуче догодило у Дагестану су у директном преносу „Првог Руса“ .

Васељенска/Цариград

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *