УКЛОНИЛИ СПОМЕН-ПЛОЧУ СРПСКИМ ХЕРОЈИМА: Нови скандал у Приштини, на православном гробљу поставили обележје француским војницима

0

(фото:РТС)

УКЛОНИЛИ СПОМЕН-ПЛОЧУ СРПСКИМ ХЕРОЈИМА: Нови скандал у Приштини, на православном гробљу поставили обележје француским војницима.

Прочитајте још:  ПРЕДСТАВНИКУ СВЕТОСАВСКЕ НИЈЕ ОМОГУЋЕНО ДА УЧЕСТВУЈЕ У ДЕБАТИ НА ТВ АДРИА, ТРАЖИМО РЕАКЦИЈУ АЕМ–А И МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА
На месту обележја нашим ратниима постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише: “Француским војницима палим на Косову”.

Измештање спомен-плоче обављено је без знања епархије рашко-призренске. Бело обележје нашим херојима из 1984. године, на ком је поред крста исписано “Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912– 18”, измештено је са бочне стране парка, над којим се вије застава Француске.

Прочитајте још:  Ана Брнабић се радује доласку руских либерала у Србију
Немачки и француски амбасадори у Приштини, Јорн Роде и Оливер Гуерот, обележавајући Дан примирја у Првом светском рату, у присуству гардиста косовских безбедносних снага, јуче су у измењеном спомен-парку положили венац на споменик француским жртвама.

Иначе, измештање споменика српским јунацима и постављање нове спомен-плоче није једина промена на спомен-обележју на приштинском православном гробљу. У делу посвећеном страдалим српским и француским војницима у Првом светском рату, на спомен-плочи захвалности на којој на српском и француском пише “Вечита захвалност француским ратницима палим 1918.”, придодат је и превод на албански.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Шта умишља Курти кад „држи лекције“ патријарху Порфирију о Русији и Кремљу – дан пред устоличење
Промене на приштинском православном гробљу приметио је и фотографисао приштински парох Станиша Арсић који је случај пријавио косовској полицији. Они су му саопштили да је измештање урадило предузеће “Хортикулутра”, по налогу амбасаде Француске у Приштини. Ова промена односно измештање спомен-плоче која је била неоскрнављена на православном гробљу у Приштини, урађено је уочи обележавања Дана примирја.

Новости

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *