Србија ће почети да купује гас од Азербејџана

0
гас

гас

Србија ће почети да купује гас од Азербејџана.

Прочитајте још:  Маринка: Украјинске снаге немају могућности да снадбевају гарнизон
Србија и Азербејџан потписали споразум о испоруци природног гаса. Београд ће куповати 400 милиона кубних метара горива годишње од Бакуа, рекао је  азербејџански министар енергетике Парвиз Шахбазов .

„У оквиру састанка са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић-Хандановић потписани су стратешки важни документи о сарадњи у области природног гаса између Азербејџана и Србије. <…> Србија ће постати нови партнер Азербејџана у диверсификацији тржишта гаса у Европи“, рекао је Шахбазов.

Он је напоменуо да је улога Бакуа у енергетској безбедности Европе све већа:  број земаља које су снабдевене азербејџанским гасом достигао је осам. На овој листи се већ налазе Бугарска, Мађарска, Грчка, Италија, Румунија и Словачка. За азербејџански гас интересовање показују и Чешка, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Албанија.

Заузврат, Ђедовић-Хандановић је истакла да ће се новим споразумом постићи „стратешки циљ” власти „да диверзификују изворе снабдевања” и ојачају улогу Србије као транзитне земље. Она је додала и да планови Београда укључују повећање обима гаса који се купује из Бакуа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  СРЕДЊОВЕКОВНА БОСНА: ПРАВОСЛАВНА, А НЕ БОГОМИЛСКА
Азербејџанско гориво ће се у републику снабдевати преко интерконектора Бугарска-Србија, који ће у блиској будућности бити пуштен у рад. Изградња гасовода, дизајнираног да смањи зависност од руског гаса, почела је у фебруару. Његова дужина биће 170 км, од чега ће 109 км проћи кроз територију Србије. А интерконектор  ће бити реверзибилан са могућношћу пумпања до 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње. Вредност пројекта је 85,5 милиона евра.

Србија годишње потроши 3,2 милијарде кубних метара гаса, од чега се 2 милијарде кубних метара извози из Русије. Земља настоји да диверзификује своје изворе снабдевања како би осигурала сопствену енергетску сигурност.

Друге европске земље постављају сличне циљеве. У априлу су енергетске компаније из Азербејџана, Бугарске, Мађарске, Словачке и Румуније потписале споразум Прстен солидарности о коришћењу унутрашњих европских гасних интерконектора за повећање протока каспијског гаса кроз Јужни гасни коридор.

Прочитајте још:  Украјински медији тврде: Српске мине произведене 2023. у служби украјинске војске
У септембру је министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов подсетио да до 2027.  Европа очекује да ће из републике добијати 20 милијарди кубних метара гаса годишње. „Тренутна динамика нам омогућава да достигнемо овај ниво. На самом почетку, Азербејџан је испоручио око 8 милијарди кубних метара. Прошле године је већ било 11,4 милијарде кубних метара, а ове године ће бити 12,5 милијарди кубних метара, и то само у земљама Европске уније“, рекао је он.

Азербејџан је 31. децембра 2020. започео комерцијалне испоруке гаса Европи преко Трансјадранског гасовода, који је део Јужног гасног коридора. У почетку су предвиђали годишњи извоз више од 10 милијарди кубних метара гаса на европско тржиште, од чега је 8 милијарди кубних метара било из Италије и по милијарду кубних метара из Грчке и Бугарске. Међутим, након руске инвазије на Украјину, Европска унија је са Азербејџаном потписала меморандум о разумевању о енергетској сарадњи, који предвиђа постепено повећање испорука гаса Европи на 20 милијарди кубних метара до 2027. године.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *