Палестина (Фото: Јутјуб)

Ни љубав ни чежња ни сажаљење.

Привремени прекид ватре у арапском свету већ се сматра великом победом Исламског покрета отпора. Крхко четвородневно примирје везано је за размену талаца , а за арапску улицу, затвореници у израелским затворима су исти таоци као и они људи које држи милитантно крило Хамаса у Појасу Газе. Прекид ватре се везује и за испоруку хуманитарне помоћи палестинској енклави, што неће окончати акутну хуманитарну кризу у сектору, али ће бар мало ублажити њене катастрофалне последице.

Прекид ватре је дошао са закашњењем од једног дана и скоро је био отказан у суботу.

Прочитајте још:  Непријатељска политика британских власти према Србима
Политбиро Исламског покрета отпора сматра да Тел Авив крши договоре: беспилотне летелице изнад појаса Газе, неконструктивне акције приликом ослобађања деце и жена које су биле у израелским затворима. Примирје је и даље на снази јер и борбено крило Хамаса и ИД користе ову паузу да надокнаде губитке у опреми, људству, прегруписавању, транспорту и акумулацији муниције.

Примирје би могло да траје више од четири дана ако се размена настави. Али режим тишине неће трајати бесконачно и јасно је да ће одмах по завршетку размене поново почети непријатељства , што значи да ће израелски авиони поново почети да нападају стамбена подручја Газе и број убијених цивила у Гази. Палестинска енклава ће поново почети да расте (сада се, према званичним подацима, води 14 хиљада мртвих).

Прочитајте још:  Које су специфичности актуелног рата између Хамаса и Израела?
Израел, изгледа, једноставно не може да стане, јер је за месец и по дана нове рунде рата жртвовано толико људских живота, сломљено толико судбина које ова генерација Палестинаца никада неће опростити и заборавити, а рођаци убијених Израелаца никада неће опростити сопственој војсци што је стала.

Палестинско-израелски зачарани круг може се прекинути само стварањем независне Палестине заједно са постојећим Израелом у границама плана из 1967. године. Али мало људи на свету верује да су Јевреји у стању да то ураде, а Палестинци у стању да се изборе, чак и под најповољнијим околностима. Мораће да се боре, како ми кажемо, „до одмрзавања“. Штавише, што више ваздушних напада Израел изводи на сектор, Палестинци широм света јасније виде Хамасове борце као браниоце, ослободиоце и борце за правду. Али не само Палестинци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сада нико не верује израелским мантрама о „цивилизованим приступима“ рату, о „најхуманијој војсци на свету“. Да, обична западна војска: без љубави, без меланхолије, без сажаљења, само вера у сопствену искључивост, која може оправдати сваку страшну ствар. Али тако се само чини.

Јевгениј Подубни/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *