Полицијска управа Печерска игнорисала је изјаву адвоката Кијевопечерске лавре да су „активисти“ починили нови злочин.

1. децембра 2023. године, током службе УПЦ у близини Кијево-печерске лавре, антицрквени „активиста“ Богдан Оришченко, који себе назива „мађионичарем Белијалом“, уз подршку групе истомишљеника, поцепао је и погазио иконе православних светитеља и портрет Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија. Снимак инцидента објавио је Телеграм канал “Први Козацки” .

„Активисти” су гласно вређали светиње, Предстојатеља, свештенство и парохијане УПЦ, псовали вернике и ширили клевету о Цркви.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Бивши председник Молдавије Додон: Актуелне власти стале на страну САД против Русије
Присутни полицајци на лицу места нису ометали извршење злочина, а када су верници покушали да спасу иконе и фотографије Његовог Блаженства, полиција је захтевала да се врате „активистима“.

 

Адвокат Кијевопечерске лавре Дмитриј Цветов контактирао је Печерски округ Кијева са изјавом да су „активисти“ починили кривично дело из дела 3 чл. 161 Кривичног законика Украјине (изазивање верског непријатељства и мржње, вређање осећања грађана у вези са њиховим верским уверењима, комбиновано са обманом, које је извршила организована група). Адвокат је уз пријаву приложио видео снимак кривичних радњи Оришченка и његових сарадника. Међутим, службеници одељења нису одговорили на жалбу у законом предвиђеном року.

Прочитајте још:  Антируске санкције погодиле су ЕУ: Немцима се саветује да пређу на воду из славине и прате попусте
С тим у вези, Дмитриј Цветов се жалио Окружном суду Печерског са притужбом на нерад полиције.

СПЖ јее писао да је од 27. новембра 2023. године Печерска окружна полицијска управа игнорисала свих 16 изјава адвоката Лавре о преступима провокатора у близини манастира . Суд је наложио полицији отварање 10 кривичних поступака, али су отворили само два.