Пирамида светског дуга. Статистички преглед

0

Пирамида светског дуга. Статистички преглед.

Данас вероватно не постоји ниједна држава у свету чија привреда нема дугове. Дугови су у овој или другој мери присутни у свим секторима: државни (државни дуг), финансијски, нефинансијски (реални сектор привреде), сектор становништва (дугови појединаца). Укупан дуг било које земље састоји се од унутрашњег и спољног.

Први представља обавезе према повериоцима и зајмодавцима који имају статус резидента.

Други су обавезе према нерезидентима, а то могу бити стране државе, приватне банке, друге финансијске институције, страни инвеститори који купују дужничке хартије од вредности земље дужника (опсег таквих инвеститора је широк: од централних банака до појединаца других земаља).

Прочитајте још:  Марко Танасковић: Заборавите ријалитије, сатанисти вребају децу на интернету
Треба напоменути да статистичке службе дате државе не дају увек општу слику спољног дуга земље. По правилу је дат само део ове слике, односно спољни дуг јавног сектора привреде. Зато што је ово веома значајан показатељ. Уколико ниво спољног јавног дуга достигне критичну вредност, то прети држави неплаћањем државног дуга са свим невољама које из тога произилазе. Индикатор јавног спољног дуга прате не само власти дате државе, већ и рејтинг агенције Велике три (С&П, Мооди’с и Фитцх).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међународни монетарни фонд, Светска банка и институције система УН не воде детаљне статистике о укупном спољном дугу држава. Истина, ММФ даје статистику о главним показатељима међународне инвестиционе позиције земаља чланица, али често у бројкама ММФ-а није лако издвојити оне обавезе и оне захтеве који се односе на уобичајено схватање спољног дуга (обавезе и захтеви кредитне природе). Међународна инвестициона позиција (ИИП) одражава обавезе земље не само за кредите и позајмице, већ и обавезе у облику нерезидентне имовине као што су директне и портфолио инвестиције (тј. учешће у капиталу). Другим речима, ИИП даје спољни дуг земље у широкој дефиницији.

Прочитајте још:  ДОНЕТА НАЈНОВИЈА ОДЛУКА: Све школе ће се прегледати детаљно после наставе
Неколико других организација је укључено у статистику спољног дуга. На пример, америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) је дуго креирала и одржава информативну и статистичку базу података под називом  Ворлд Фацтбоок. Има блокаду спољног дуга земаља. Међутим, информације у овом блоку се дуго нису ажурирале. Већина података је најновији из 2016. године.

Недавно сам открио још један извор статистике о спољном дугу држава, у коме се подаци ажурно ажурирају и база података садржи бројке о спољном дугу од 2023. године. Реч је о ЦЕИЦ Дата, који је заједнички одељење познатих инвестиционих и финансијских компанија ЦИТИЦ и ЦАИКСИН и већ више од 20 година прикупља и пружа својим клијентима макроекономске податке о 195 земаља. Већ пре неколико година приступ делу ових података био је отворен за све. Укључујући податке о спољном дугу.   Исказивање спољног дуга може бити или на страни поверилаца (дужничка потраживања) или на страни дужника (дужничке обавезе).   Подаци ЦЕИЦ-а пружају слику спољног дуга земаља дужника. А ево како изгледа првих 20 на листи за овај индикатор од 2023. (трилиона долара):

САД – 32.9

Велика Британија – 8.7

Јапан – 4,34

Холандија – 3,79

Француска – 3,28

Ирска – 3,26

Италија – 3.10

Немачка – 2,81

Канада – 2,65

Кина – 2,45

Швајцарска – 2.30

Аустралија – 1,90

Хонг Конг – 1,82

Шпанија – 1,67

Бразил – 1,49

Шведска – 1.03

Мексико – 0,88

Сингапур – 0,82

Норвешка – 0,74

Јужна Кореја – 0,67

За референцу, обавестићу вас да је Руска Федерација ван првих 20, налази се на 29. месту са показатељем од 282 милијарде долара.

Сједињене Државе су далеко испред свих других земаља света. Спољни дуг САД је приближно једнак укупном спољном дугу наредних девет земаља на листи. Такође је вредно напоменути да на листи првих 20 већина земаља спада у групу економски развијених земаља. На овој листи су све земље Г7, а све су у првих 10. Нехотице се увлачи сумња да тајна успеха такозваних економски развијених земаља није у томе што имају неке унутрашње изворе привредног развоја,  већ у томе што знају да се задужују на иностраним тржиштима и „успевају” повећањем спољног дуга.

Наравно, многе од 20 најбољих земаља које су горе наведене нису само примаоци зајмова и позајмица, већ се понашају и као зајмодавци и зајмодавци. Али ако упоредите потраживања по међународном дугу и обавезе по међународном дугу, многи од њих су нето дужници (вишак обавеза над потраживањима).  Ово је посебно тачно у Сједињеним Државама. Према мојим проценама, на основу података ММФ-а о међународној инвестиционој позицији САД, на крају 2022. године дужничке обавезе САД кредитне природе премашиле су дужничке захтеве кредитне природе за 13 трилиона. Лутка.

Прочитајте још:  АЗЕРСКИ ВОЈНИК СКРНАВИ СВЕТИЊУ: Баца и гази православни крст, иживљава се над спомеником! (ВИДЕО)
Ниво спољног дуга земље је важан параметар који се узима у обзир приликом процене укупне економске ситуације земље. Наравно, као што сам већ рекао, рејтинг агенције се првенствено фокусирају на спољни дуг владе. Али кад год је то могуће, они такође настоје да процене укупан спољни дуг и упореде га са бруто домаћим производом (БДП).    У складу са стандардима Европске економске и монетарне уније, величина јавног дуга не би требало да прелази 60% годишњег БДП-а. За укупан спољни дуг не постоје такви стандарди, али је, према мишљењу већине стручњака, пожељно да он не прелази 100% БДП-а. Логика је овде јасна. Да би сервисирала спољне дугове, држава са дугом изнад 100 одсто мора да обезбеди раст БДП-а из којег се може плаћати камата. Али последњих година просечна стопа раста глобалног БДП-а била је веома скромна; таква стопа можда неће бити довољна за сервисирање спољног дуга. Бројне студије показују да раст глобалног БДП-а безнадежно заостаје за растом спољног дуга земаља.

Истовремено, многе такозване економски развијене земље већ су прешле поменути праг од 100 одсто БДП-а. На крају прошле године, рекордери по релативном нивоу спољног дуга у овој групи земаља су биле следеће земље (% БДП): Кипар – 849; Малта – 691; Ирска – 549; Холандија – 382; Грчка – 323. Наравно, ове земље имају своје специфичности: национална привреда је мала, али су прилично изражени знаци офшор и „посебних зона“.

У групу лидера по релативном нивоу спољног дуга спадају и следеће водеће западне земље (% БДП-а): Велика Британија – 287; Швајцарска – 285; Шведска – 172; Португал – 164; Италија – 143; Норвешка – 133; Канада – 127; САД – 123; Данска – 119; Француска – 112; Шпанија – 112; Аустралија – 111; Белгија – 104.

Прочитајте још:  Михаило Меденица: На улице, да зло види од чега смо или чиме да браним Подриње ако немам Подримље?!
До сада су у релативно сигурној зони (испод нивоа од 100% БДП) остале следеће земље из групе економски развијених земаља (на крају прошле године, % БДП): Немачка – 65; Финска – 71; Аустрија – 78; Нови Зеланд – 82; Јапан – 98.

Земље са односом спољног дуга мањим од 10 процената БДП-а генерално је тешко наћи на мапи света. Примери укључују Авганистан (7%), Либију (9%), Боцвану (8%).

У поређењу са већином економски развијених земаља, Русија, са показатељем спољног дуга од 13,67% БДП-а, изгледа више него скромно. Иначе, две водеће економије групе БРИКС такође имају скромне показатеље: Кина – 13,55%; Индија има 16,83%. Преостале земље БРИКС-а имају следеће показатеље: Бразил – 72%; Јужна Африка – 66%.

Прочитајте још:  Лењин, Пергамски олтар и`пријесто сатанин
Прилично широко коришћен релативни показатељ спољног дуга земље је његова вредност по глави становника. Ево водећих земаља по овом показатељу (хиљаде долара   по глави становника 2022. године):

Ирска – 628,5; Швајцарска – 262,5; Хонг Конг – 248,2; Малта – 223,0; Холандија – 215,6; Норвешка – 134,0; Велика Британија – 130,0; Луксембург – 114,7.

У САД се ова цифра приближава вредности од 100 хиљада долара (у 2022. њена вредност је била 98,1 хиљада долара). Што се тиче Русије, њена цифра изгледа веома скромно – 1,97 хиљада долара по глави становника. Кина има још мање – 1,74 хиљаде долара.

Прочитајте још:  Пошта, школа, продавница и 17 домаћинстава оштећени су током гранатирања села у близини Белгорода
Неки стручњаци покушавају да користе још један релативни индикатор спољног дуга. Они упоређују износ спољног дуга са националним богатством земље. Ово поређење је сасвим логично, јер се национално богатство може, па чак и треба сматрати залогом дуга. Друга ствар је што се статистика националног богатства у многим земљама уопште не води. Али већ дуги низ година швајцарске банке УБС и Цредит Суиссе спроводе заједнички пројекат процене националног богатства земаља света. Резултати процена су представљени у форми годишњих извештаја под називом Глобал Веалтх Репорт. Извештај за 2023. је недавно објављен . На основу података из извештаја могуће је проценити   показатеље спољног дуга земаља у односу на њихово национално богатство. Испоставља се да у свету постоји неколико држава чији спољни дуг премашује вредност њиховог националног богатства. Такав дуг се може сматрати „превеликим“. Тешко је чак и замислити како такве земље могу да се извуку из спољног дуга. Ево рекордера за релативни ниво спољног дуга на крају 2022. године (% националног богатства):

Ирска – 357; Судан – 284; Монголија – 225; Малта – 179; Бахами – 110. Јасно је да су ове земље или изузетно заостале или имају знаке офшор. Отуда превисоки релативни ниво спољног дуга.

Али испоставља се да је чак иу групи економски развијених земаља ова бројка веома импресивна.    Неке земље би морале да жртвују четвртину, трећину или чак половину свог националног богатства да би отплатиле свој спољни дуг.  Даћу податке о спољном дугу неких западних земаља (% националног богатства): Холандија – 77,8; Велика Британија – 54,5; Швајцарска – 47,6; Грчка – 39,3; Шпанија – 32,2; Италија – 28.1.

Прочитајте још:  Политиколог из ПМР-а: Ситуација у Придњестровљу је алармантна, али нема знакова панике
Бројка за САД је такође импресивна: 23,5%. Испоставило се да би САД тренутно морале да жртвују скоро четвртину свог националног богатства да би отплатиле огроман спољни дуг.

Опет, у поређењу са многим земљама, Русија и Кина изгледају веома, веома скромно у погледу спољног дуга који се односи на национално богатство: у Русији он износи 6,43%; Кина има 2,90%. Истина, за остале три земље групе БРИКС је знатно већи: за Индију – 52,10%; у Бразилу – 44,11%; Јужна Африка има 28,40%.

У закључку , напомињем да је, према последњим проценама, укупан спољни дуг свих земаља света у 2023. години достигао 76,56 билиона долара, што је износило 80 одсто глобалног БДП-а.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *