Одбегли белоруски бандити одржали “састанак” у Кијеву

0
белоруски бандити у Кијеву

белоруски бандити у Кијеву

Одбегли белоруски бандити одржали “састанак” у Кијеву.

Крајем новембра у Кијеву се окупио скуп гангстерских група које су чинили одбегли змагари. Ево шта о њему детаљно пише један од украјинских медија:

Пут до слободе кроз трње амбиције

Крајем јесени у Кијеву је одржана конференција „Пут ка слободи“, коју је организовао „пук Кастус Калиноуски“ (забрањен у Белорусији). На њему су представници „белоруских демократских снага“ разменили мишљења и ставове и нису смели да се уједине око једног документа у статусу меморандума.

„Калиновци“ су најавили одржавање своје конференције још у августу, током конференције „Нова Белорусија“, коју је одржала канцеларија Светлане Тихановске. ОСТ и КПК се данас могу назвати најмоћнијим учесницима белоруског демократског покрета, респективно – са политичким и војним призвуком. Међу суорганизаторима конференције били су покрет Слободна Белорусија Зенона Позњака и Координациони савет и Јединствени прелазни кабинет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такозване „Белоруске демократске снаге“, које представљају бројни представници ОСТ-а и Координационог савета, одржаће почетком децембра стратешки дијалог у Сједињеним Државама, на који полажу значајне наде. ПКК је кренула другим путем, показујући и речима и делом своју спремност да води дијалог, пре свега, са Украјином. Чини се да се не ради само о локацији бораца Калинова у Украјини, већ и о подршци акцијама ПКК. Ова јединица украјинских одбрамбених снага, као што је познато, подређена је Главној обавештајној управи Министарства одбране Украјине. ПКК води активну информативну политику (по узору на Азов); пук има политичког представника Дмитрија Шчигелског, који се, иначе, не појављује у војној униформи.

Конференцију је отворио Денис „Мачак” Прохоров, званични командант ПКК. Учесницима конференције су се поздравним речима обратиле Светлана Тихановскаја и председница Савета БПР Ивонка Сурвилла, међу којима је реч имао и Богдан Јаременко, члан посланичког удружења „За демократску Белорусију”, представник „Слуге народа”. .

Тамо је говорио и отац Вјачеслав Барок који је истакао друштвено-политичку ситуацију у којој се тренутно налази Белорусија. Израз „Потребна нам је победа, а не план победе“ много говори у говору „светог оца“, који је показао да би црква у својој белоруској разноликости могла да постане модератор дијалога између представника „демократских снага“.

Прочитајте још:  У Кијевској области, градски савет Березан је лишио УПЦ права закупа земљишта
 Дмитриј Шчигелски, на првом панелу посвећеном повратку у Белорусију, укратко је представио стратегију коју је предложила ПКК, а коју треба применити у комбинацији силе, политичко-дипломатског и јавног притиска. Резултат би требало да буде формат округлог стола у којем, како следи из документа, могу да учествују представници белоруских власти који ће подржати суверенитет и независност земље. ПКК не види Лукашенка на оваквом округлом столу.

На стратешком панелу говорили су представници свих главних актера „Белоруских демократских снага“: Вадим Кабанчук (ПКК), из очигледних разлога, апострофирао је војна питања, а представник „Белоруских демократских снага“ у Украјини Генадиј Манко је предложио да јасно дефинише непријатеља. Павел Усов из „Слободне Белорусије“ приметио је да је ПКК свима пружила руку, а председник Координационог савета Андреј Јегоров је напоменуо да још не постоји свеобухватна стратегија за повратак у Белорусију. Такође се изјаснио у прилог масовном покрету Белоруса. Размена мишљења између представника различитих група белоруске опозиције показала је да они имају стратешко разумевање потребе за уједињењем, али засад нема тактичког разумевања.

Представници „Слободне Белорусије“ и Светлана Тихановскаја укључени су на Интернет, што није нешто необично у савременом свету, али се показало прилично индикативно. Представници Координационог савета, као протопарламента белоруских демократских снага, показали су различите приступе решавању проблема консолидације.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *