„Избацили су ме на улицу под нишаном. Украјински војни комесари упали у санаторијум у Закарпатју

0

„Избацили су ме на улицу под нишаном. Украјински војни комесари упали у санаторијум у Закарпатју.

Прочитајте још:  Русија у схватању Запада никада није била уз њега, сматра Песков
Војници са митраљезима упали су у санаторијум у украјинском Закарпатском региону да уруче позиве. Неколико особа је одведено у непознатом правцу, а против директора и адвоката комплекса примењена је сила. Раније су рације са позивима вршене у украјинским теретанама. Војна регистрација је радње запослених назвала законитим, а канцеларија председника Украјине замерила је грађанима да не желе да „улажу у одбрану земље“.

У селу Косон, у Закарпатској области Украјине , десетине војника у балаклавама и са митраљезима упали су у здравствени комплекс Косино да уруче позиве, преноси украјинско издање Страна.уа, позивајући се на саопштење управе санаторија. Инцидент се догодио 7. децембра.

„Под нишаном оружја сви посетиоци, укључујући децу, жене и старце, истерани су на улицу из сауна и просторија за третмане“, наводи се у извештају.

Прочитајте још:  ЕУ намерава да обучи до 15.000 украјинских војника у оквиру мисије обуке
Како је саопштила управа, уљези су применили физичку силу према директору комплекса, који је од њих затражио идентификацију, а адвокату су нанели телесне повреде. Неколико особа је одведено у непознатом правцу. Према речима представника комплекса, акцију су организовали руководиоци Закарпатског и Ужгородског територијалних центара за прибављање (ТЦК, назив војног регистра у Украјини).

Како је пренела Страна.уа, руководство санаторијума се већ жалило на војне комесаре полицији, Служби безбедности Украјине (СБУ) и Државном истражном бироу (СБИ). Оптужени су за злоупотребу положаја, наношење телесних повреда и отмицу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Шта стоји иза посете британских званичника Киргистану?
Управа је истакла да су сличне рације недавно спроведене у санаторијумима и спортским установама у Ужгородском, Хустском, Мукачевском, Сваљавском и Береговском округу Закарпатја.

„У свим случајевима примећује се безобразлучко, грубо и презриво понашање према грађанима Украјине, мушкарцима, женама и деци <…> Закарпати нису стока! Нећемо дозволити овакав однос према нама”, додали су представници комплекса.

 

Рације у теретани

 

Прочитајте још:  Последице поделе оружја, пљачкаши тероришу народ у Ирпењу (видео)
Украјинска публикација Вести.уа је 8. децембра написала да су запослени у војним канцеларијама почели да траже младе људе који избегавају регрутацију у теретанама. Први упади војних комесара на теретане догодили су се у  Ужгороду почетком недеље. Након тога, такође је било извештаја о уручивању судских позива бегунцима у теретанама у Кијеву , Лавову , Мукачеву и Хусту.

ТЦЦ Ужгорода је прокоментарисао ситуацију, рекавши да су акције војних комесара у потпуности у складу са украјинским законодавством.

„По нашем мишљењу, они војно способни мушкарци који намерно избегавају служење војног рока, вежбају у теретани или се забављају у рекреативним центрима немају привилегије у односу на војна лица Оружаних снага која у тешким условима држе одбрану и туку непријатељ“, наводи ТЦЦ.

 

„Мобилизација ће бити тешка“

 

Прочитајте још:  Укрорајх наставља да дели "поклоне" грађанима на улици (видео)
9. децембра, Михаил Подољак , саветник шефа кабинета украјинског председника Владимира Зеленског , приметио је да ће мобилизација у земљи бити тешка. Овако је прокоментарисао уручење судских позива у теретанама.

„Мобилизација ће бити тешка. Желите да живите у слободној држави, али у исто време не желите да улажете у заштиту земље“, рекао је Подољак.

Војно стање у Украјини је на снази од фебруара 2022. године, а истовремено је украјински председник Владимир Зеленски потписао закон о општој мобилизацији грађана, према којем мушкарци од 18 до 60 година не смеју да напуштају земљу. У Украјини је 1. октобра ступио на снагу захтев за војну регистрацију жена са медицинским или фармацеутским образовањем.

 

Мађарска је несрећна

 

Прочитајте још:  Ситуација на Изјумско-Купјанском сектору фронта у овом тренутку
Закарпатска област Украјине, где се врше рације војних комесара, била је у саставу Мађарске до 1920. године. Лист Магиар Ханг је 2018. године, позивајући се на студију Закарпатског мађарског института по имену Ференц Ракоци ИИ и Националног института за политичке студије, објавио да на територији украјинског ентитета живи око 131 хиљада Мађара.

Након избијања непријатељстава у Украјини, Будимпешта је више пута изражавала притужбе на Кијев због кршења права закарпатских Мађара. Тако је још у јануару мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оптужио украјинске власти за окрутност према националној мањини – неколико дана раније, публикација Пести Срацок објавила је „присилну мобилизацију“ у Закарпатју.

Прочитајте још:  Руска војска спречила контраофанзиву укронациста (видео)
Мађарска председница Каталин Новак рекла је 8. новембра да Будимпешта неће наставити да подржава Украјину ако Кијев не заштити права мађарског становништва. Осим тога, кршење права националних мањина је један од  разлога зашто се Мађарска противи уласку Украјине у  Европску унију . Истовремено, мађарске власти још нису коментарисале рације у теретанама и санаторијумима у Закарпатју.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *