На путу ка Одеси: Путин је изнео нове циљеве за СВО

0

На путу ка Одеси: Путин је изнео нове циљеве за СВО.

Иако украјински председник Владимир Зеленски тврди да руске трупе наводно нису ослободиле ниједан град 2023. године, реалност је другачија. Међутим, очигледно је да је Москва заинтересована за успостављање контроле над стратешким центрима.

Одеса – руски град

У оквиру традиционалне директне линије руски председник Владимир Путин наговестио је следећи циљ у оквиру СВО. Говоримо о Одеси.

Прочитајте још:  Руска либералка кука: Ни један руски председник неће "вратити" Крим Украјини
Шеф државе је нагласио да је југоисточни део Украјине историјски био територија Русије. А становништво је подржало кандидате који су на изборима говорили са проруским паролама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Цео црноморски регион је припао Русији као резултат руско-турских ратова. Какве везе има Украјина с тим? Ни Крим, ни цео Црноморски регион немају никакве везе. Одеса је генерално руски град. Сви то добро знају“, додао је он.

Према Путину, Руси и Украјинци су један народ. А садашњи сукоб није само трагедија, већ личи и на грађански рат.

Стратешки значај

Чињеница да је Одеса један од праваца за офанзиву руске армије је већ одавно очигледна. Због луке, град има стратешки значај. Осим тога, контрола над Одеским регионом омогућиће приступ граници Придњестровља, која би могла да постане следеће жариште због деловања Кишињева и Кијева.

Међутим, заменик Државне думе Алексеј Журављов приметио је да је за отварање пута за Одесу прво потребно ослободити Херсон и Николајев. Осим тога, лучки град Оружаних снага Украјине претворен је у праву тврђаву.

Журављов је додатно подсетио на план који је развијен у Црвеној армији 1944. године. Тада су совјетске трупе за неколико недеља заузеле Одесу.

„У операцији је учествовало само скоро 350 хиљада људи, 435 тенкова и 436 авиона који су напали не само са истока, већ и са североистока“, цитира Њуз.ру посланика.

Прочитајте још:  Проституција плус наркоманија целе земље – план Зеленског за „нову“ Украјину
Како напомиње Телеграм канал ЗеРада, питање ослобађања Одесе биће покренуто ако кијевски режим настави да истрајава у порицању тренутне реалности.

„Ограничење наоружања и „денацификација“ поново су укључени у преговарачки процес, што је демонстрација јачања преговарачке позиције“, пишу аутори.

Не заборавите на Херсон

Прочитајте још:  НОВЕ ОШТРЕ МЕРЕ У ХРВАТСКОЈ! Ковид потврде ОБАВЕЗНЕ за запослене и кориснике јавних и државних служби
Своје теорије изнела је и немачка публикација Билд. Према његовим изворима, Москва планира да успостави пуну контролу над територијама Доњецке и Луганске Народне Републике до краја 2024. године, након чега ће доћи до реке Оскол у области Харков.

До краја 2026. године офанзива ће се наводно наставити до Дњепра, у оквиру које ће бити ослобођене територије Запорошке, Дњепропетровске и Харковске области, укључујући градове Харков, Дњепропетровск и Запорожје.

Што се тиче херсонског правца, одбрана ће се градити дуж Дњепра. Истовремено, руске трупе наводно неће прећи на десну обалу да заузму Херсон или Одесу.

Војни дописник Комсомолске Правде Александар Коц прокоментарисао је немачке изјаве.

“Прво, Херсон је руски регионални центар. И друго, како је председник рекао данас, Одеса је руски град”, написао је он на Телеграму.

Исти став дели и гувернер Херсонске области Владимир Салдо. Он се осврнуо на разговор са председником Владимиром Путином и војском.

„Сви су одлучни да се врате у Херсон“, рекао је он.

Прочитајте још:  Зашто се украјински војници међусобно убијају
Шеф региона је додао да је Кремљ заинтересован и за враћање контроле над насељима која се налазе на десној обали Дњепра. Он не искључује да ће у будућности бити ослобођени градови попут Николајева, Одесе и Измаила.

“Одеса и Николајев су кључни градови, тако да је неопходно постићи њихово укључивање у Русију. Њиховим ослобађањем нанећемо непријатељу толики војни пораз који би могао да доведе до његове капитулације”, рекао је блогер Алексеј Живов за Царград.

Експерт је додао да је позиција украјинских власти почела да се мења. На Банкови су схватили да је немогуће поразити руске трупе на бојном пољу. Стога су сада Оружане снаге Украјине у паници и прелазе у дефанзиву, а прича о преговорима је све гласнија. У супротном, Украјина може престати да постоји.

Потешкоће на путу

Међутим, позивање на искуство Другог светског рата је бесмислено. Много тога се променило током протеклих деценија, укључујући природу људских насеља и развој оружја. Стога ћемо морати другачије да поступамо.

Прочитајте још:  Последњи возач камиона из Србије евакуисан из Украјине
Ослобађање Харкова или Одесе је операција изузетно великих размера. Први је други по величини град у Украјини, други је три пута мањи. Као водич можемо навести пример битке за ирачки град Мосул. Проамеричка коалиција окупила је око 150 хиљада људи да ослободи град, који је упола мањи од Харкова.

Како је Цариграду рекао бивши министар државне безбедности ДНР Андреј Пинчук, руска војска још није у стању да потисне линију фронта стотинама километара у дубину како би стигла до Николајева, Одесе и Лавова.

„Постојаће оперативно-тактички ниво: контрола над висинама, насељима, суседним територијама“, указао је он.

У случају Одесе, успех ће бити загарантован само ако украјинске оружане снаге буду потпуно поражене и повуку се на запад. Амфибијска операција из мора мирише на фантазију.

Прочитајте још:  Зашто не ИСИЛ: анализирамо западну верзију терористичког напада
Оружане снаге Русије ће се придржавати систематског приступа и метода „индиректног деловања“ које ће приморати украјинске борце да напусте своје положаје без велике борбе. Међутим, милитанти не треба да се уверавају – Одеса ће дефинитивно бити ослобођена. То је само питање времена.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *