Почело суђење Рио Тинту у Лозници

0
рио

Продата имања компанији Рио Тинто

У прекршајној пријави Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ против „Рио Сава Експлорејшн“ наведено је да се фирма противзаконито оглашава, тј. рекламира пројекат „Јадар“ који у правном систему Србије не постоји, а то чини у медијима Републике Србије.

Лозница је дана 12. децембра 2023. године била средиште несвакидашњег суђења, такорећи епохалног. Наиме, тог уторка преподнева одржано је припремно рочиште у Прекршајном суду по пријави Момчила Алимпића, председника Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ против тужених субјеката: „Рио Сава Експлорејшн“ (ћерка фирма компаније „Рио Тинто“) из Београда, са испоставом у Лозници, „Лотел медиа групе“ из Лознице, „Лого“ д.о.о. (Лозничке новости) из Лознице и Друштво за маркетинг „Гугл” са седиштем у Београду.

У прекршајној пријави Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ против „Рио Сава Експлорејшн“ наведено је да се фирма противзаконито оглашава, тј. рекламира пројекат „Јадар“ који у правном систему Србије не постоји, а то чини у медијима Републике Србије, како у електронским тако и у писаним и друштвеним мрежама преко Гугл-а.

Пројекат „Јадар“ укинут је Уредбом Владе Републике Србије 20.01.2022. године.

Тако у недељнику „Лозничке новости“ од 11. и 18. августа, те 08. септембра 2023. године, објављује на више страна промотивни материјал, и тако рекламира непостојећи пројекат „Јадар“. Исто то ради и у недељнику „Лознички недељник“ 3. и 24. августа, као и 07. септембра такође 2023. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Рио Сава“ рекламирање пројекта врши и у ТВ емисијама „Фокус“ телевизије „Лотел“. Сва наведена рекламирања непостојећег пројекта имају сврху да се народ Јадра и Рађевине доведе у заблуду и тако дозволи „Рио Сави“ да добије дозволе за већ поменути пројекат.

Прочитајте још:  Срби немају статус жртве злочина које је починила ОВК

Због свих горе наведених ставки Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ тврди да су тужене стране прекршили Закон о оглашавању, па стога захтева да се сва именована правна и одговорна лица најстроже казне.

Такође подносилац прекршајног пријаве тражи да суд, под хитно, донесе привремену меру којом се „Рио Сави Експлорејшн“ забрањује било какво рекламирање непостојећег пројекта „Јадар“ на било који начин, и да им се забрани испитивање јавног мњења преко било којих маркетиншких агенција или на било који други начин, све у вези укинутог пројекта „Јадар“.

На припремном рочишту су се појавили директор „Лого“ д.о.о., Владимир Станимировић и главни и одговорни уредник „Лозничких новости“, Саша Трифуновић, са адвокатом Драганом Лазаревићем, док су се остала тужена правна лица „Рио Сава Експлорејшн“, „Лотел медиа груп“ писмено изјаснили о наведеним оптужбама из прекршајне пријаве. Друштво за маркетинг „Гугл“ изјаснило се да нису на време добили позив за припремно рочиште.

Директор „Лого“ д.о.о., Владимир Станимировић, изјавио је пред судијом Прекршајног суда Миланом Кесеровићем да себе не сматра кривим и додао: „Једини смо медији у Лозници који је пратио све еколошке протесте против отварања рудника. Ми смо на основу пројекта Министарства културе и информисања Републике Србије, крајем октобра 2021. године, објавили у седам наставака фељтон „Јадарит: Чега се плаше Лозничани“, где смо узели изјаву од званичника компаније „Рио Тинто“, тадашње министарке рударства и енергетике, др Зоране Михајловић, професора Шумарског факултета Ратка Ристића, Драгане Ђорђевић, научне саветнице са Института за хемију, еколошких удружења и мештана Горњих и Доњих Недељица“.

Саша Трифуновић, главни и одговорни уредник „Лозничких новости“ дао је исказ где негира кривицу из прекршајне пријаве. „У више наврата сам извештавао са скупова еколошких организација која се противе пословању „Рио Тинта“, па и Удружења које је поднело пријаву против мене. Истина је да се фирма „Рио Сава Експлорејшн“ у склопу закупљеног простора више пута оглашавала у „Лозничким новостима“, али смо 25. августа 2023. право на демант дали и Удружењу „Заштитимо Јадар и Рађевину“. Уосталом, „Рио Тинто“ легално послује у Србији, пројекат није укинут, него само Просторни план“, закључио је Трифуновић.

Прочитајте још:  Последњи интервју Смиље Аврамов: Све што сам радила – радила сам за моју Србију

Обе стране у сукобу уверени су у судску победу, а веома брзо следи наставак суђење када ћемо сазнати ко је био у праву.

Из Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ кажу да су из истих разлога поднели прекршајне против још четири субјекта које чекају процесуирање у Прекршајном суду.

Милан Старчевић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *