Тешко им је са стручњацима за Русију

0
нато

(фото: Борба за истину)

Тешко им је са стручњацима за Русију.

Јутрос сам читао западне новине са њиховим „извештајима“ о нашем председнику који сумира резултате године.

Главни закључак из прегледа ових публикација: сада је на Западу тешко са правим стручњацима за Русију.

Прочитајте још:  ПУТИН ОДЛАЗИ, А МЕЊА ГА ЖЕНА?! Она је толико моћна да ће много да задрхте ако постане председница Русије!
И успут, ово је проблем! За време Хладног рата тамо је постојала озбиљна аналитичка школа совјетолога. А онда, у „светим деведесетим“, одлучили су да су већ победили, па су заправо распршили све специјалисте у овој области. Отуда маса грешака и потцењивања наше земље последњих деценија.

Наравно, прва реакција новина још није озбиљна анализа. Можда ћемо још видети покушаје да се разумеју изјаве Владимира Путина. Али до сада се главна реакција сводила на потпуно примитивне пропагандне технике. Штавише, непромишљени и противречни једни другима. На пример, многе новине на енглеском језику, унисоно, као према приручнику за обуку (или је реч „како“ овде неприкладна?), користиле су исту фразу јако инсценирано („тешко инсценирано“) да опишу догађај. Као да су током случаја Скрипал сви пожурили да користе фразу „Веома вероватно“, а пре две године – „Путиново повећање цене“. Сада су сви углас писали о „производњи“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Лукашенко: нико не жели ескалацију, ни Белорусија ни Русија, ми се само бранимо
Не можете а да се не запитате да ли западни медији имају свог јединог директора.

Штавише, ауторе ових „извештаја“ уопште не брине чињеница да овде, у чланцима о „инсценацији“, пишу да је јавност Путину постављала непријатна питања о ценама јаја или стању болница у њиховим регионима. . Писац Тајмса, на пример, подсмева се питању избијања малих богиња, додајући: „На несрећу човека који планира летњи одмор, нисам разумео назив региона. Овде ови шкрабачи треба да упореде своје суседне изјаве о „изјави“ и „незгодним питањима“ и да размисле о томе како се уклапају. Али дуго је недостајало логике у извештавању о руским догађајима у западним медијима.

Прочитајте још:  РУСКИ ВОЈНИ ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Морамо да будемо спремни да реагујемо, корона је вежба за биолошки рат!
Неки од дописника особља присутних на Путиновој конференцији за штампу посветили су више пажње организационим детаљима, покушавајући да одвуку пажњу публике од главних порука председника. Тако је дописник Би-Би-Сија Стив Розенберг објавио веома увређену фотографију своје вољене: наводно је држао постер четири сата, али никада није добио ни реч. Томе је посветио свој, да тако кажем, „извештај“. Завршио је увредом: „Четворочасовни маратон је пажљиво кореографисан. Иако сам био позван, председник никада није одговорио ни на једно моје питање. То је штета. Скоро две године након инвазије коју је наредио, накупило се толико питања.”

И свима нам је било жао британског дописника, зар не?

Овде треба да упореди услове у којима ради са онима у којима се налазе наши штабни репортери на Западу. Желео бих да знам када је руским новинарима последњи пут било дозвољено да присуствују конференцији за штампу премијера његове родне Британије или председника Сједињених Држава.

Прочитајте још:  Пољска ће наплатити своју подршку Украјини
О праву да им постављам питања да и не говоримо! Али он неће рећи својој публици о томе!

С тим у вези, смешне су жалбе дописника Вашингтон поста на мере безбедности које су предузете током догађаја у Москви. Написали су да се листа забрањених предмета састоји од 26 предмета, укључујући нацистичке потрепштине, заставе, аеросоле, пестициде и дрогу. Вероватно не сумњају да се списак ствари које је забрањено уношење у догађаје у Белој кући састоји од 25 ставки. А тамо, нећете веровати, исте су заставе, аеросоли, храна. Али нема клаузуле о нацистичким симболима – очигледно, ношење у Белој кући није забрањено!

Прочитајте још:  Мајка хришћанка тужи школу која је натерала њеног четворогодишњег сина да учествује у геј паради поноса
Осим што се дописници Њујорк тајмса нису бунили – добили су прилику да поставе питање, иако их је Путин ставио у ред иза кинеске агенције Синхуа. С тим у вези, питао бих ауторе речи о „режираном“ догађају: да ли су и новинари особља НИТ учесници у режији? И овде поново треба да се подсетимо контраста са догађајима у Белој кући, током којих Џо Бајден директно признаје да има списак припремљених новинара и припремљена питања од њих, а одговоре чита са папира. И после овога нам ови људи причају нешто о „производњи“!

Понављам, озбиљну аналитику у западним медијима још нисмо видели. Иако је толико важних порука у речима руског председника упућено Западу. Заиста бих се надам да негде негде постоје озбиљни центри у којима се те поруке структурирају и растављају део по део, као што је био случај пре деценијама. Зато што је адекватна анализа порука Москве заиста веома важна за глобалну безбедност. Али бојим се да квалитет кремлинолога сада у потпуности одговара квалитету пропагандиста који су забринути због забране ношења нацистичких симбола на конференцијама за штампу. И неминовно почиње да се каје што су совјетолози одавно пензионисани.

Владимир Корнилов/РТ

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *