Фоча Јошаница

Фоча Јошаница (фото:Злочини над Србима)

Сећање на страдале у Јошаници.

На Никољдан ће се навршити 31 година од злочина у фочанској месној заједници Јошаница, када је муслиманска војска свирепо убила 56 мештана српске националности.

У освит никољданског јутра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и палећи све пред собом, на кућном прагу, док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и децу.

Десетак заселака Горње Јошанице избрисано је са географске карте, попаљене су не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач, убијана је и стока, а где су то стигли злочинци су чак посекли и стабла воћака.

Прочитајте још:  Прича о Праведном Јову као архетип српског спасења: Срби и сатана
Страдале су читаве породице док су славиле крсну славу. Убијено је 56 мештана, многи од њих на језив начин, одсецањем делова тела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међу жртвама била је 21 жена и троје деце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Прочитајте још:  Срби - Значење имена
Угашени су животи десетогодишње Драгане Вишњић, њеног три године млађег брата Дражена и двогодишње Данке Тановић.

Драгана и Дражен страдали су заједно са мамом Олгом /31/, татом Драгољубом /39/, стрицем Миланом /33/, баком Зорком /64/ и дедом Вукадином Вишњићем /64/.

Уз двогодишњу Данку Тановић, убијени су и њена мајка, бака, прабака, тетка и ујак.

Прочитајте још:  Борељ: Пропали преговори Вучића и Куртија
Данкина мајка Зора Вишњић имала је 22 године, а страдали су и две године старија њена сестра Ранка и двадесетогодишњи брат Влатко Вишњић, њихова мајка Гоја /44/ и Гојина мајка Стојка /64/.

Убијено је 16 Вишњића, девет чланова фамилије Кулић, по пет у фамилијама Грујичић и Благојевић, затим четворо Давидовића, по троје Јегдића, Пљеваљчића и Стојановића, двоје Мићевића и Ивановића, те по један члан из породица Шкипина, Стевановић, Јагодић и Тановић.

Прочитајте још:  ПОКС, СРС, Тадићеви гласали уз власт на РИК-у у вези са референдумом. ДЈБ и Заветници једини против
У селу Хоџићи, на имању Вишњића у близини споменика, изграђена је и црква у знак вечног сећања на јошаничке мученике.

Годишњици страдања Срба у Јошаници фочанска Борачка организација обележава у мају поводом летног Никољдана, а Црква је понијела име Светих Ћирила и Методија, који се, такође, прослављају у мају.

Тужилаштво БиХ је у августу ове године подигло оптужницу против 13 некадашњих припадника Армије БиХ који се терете за овај ратни злочин.

Прочитајте још:  ВЕСИЋ не жали паре народа: Из буџета СНС „промотеркама“, ту је и Сузана Манчић
Оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић звани Бане, Адем Фехрић, Мустафа Пољо звани Муса, Енвер Кустура звани Пена, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало.

Тужилаштво је навело да ће наводе из оптужнице доказивати са више од 400 сведока и 1.200 доказних материјала.

Прочитајте још:  Алексић шурује са Србином који је Шиптарима продао земљу
Суд БиХ у септембру је првобитно одбио потврђивање оптужнице, да би је, након жалбе Тужилаштва и притиска јавности, ипак потврдио.

Сви оптужени у новембру су пред Судом БиХ негирали кривицу. Очекује се почетак суђења.

Катера.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *