УН усвојиле српски предлог резолуције о заштити узбуњивача

0
узбуњивача

(Фото: AP Photo / Seth Wenig)

На конференцији држава уговорница Конвенције Уједињених нација против корупције у Атланти усвојена је прва резолуција о заштити узбуњивача у УН, на иницијативу портала „Пиштаљка“.

Преговоре су водили оснивачи и уредници „Пиштаљке“ Драгана Матовић и Владимир Радомировић, заједно са помоћником министарке правде Владимиром Виншом, а резолуција је прва коју је Србија икада предложила у области борбе против корупције.

 

Резолуцијом која се усвојена у петак увече први пут се утврђују права узбуњивача на светском нивоу, као што је право да се не утврђују мотиви узбуњивача да поднесе пријаву, затим право на одштету због претрпљене одмазде, као и право да од стручних адвоката ван државног сектора добију правну помоћ, саопштио је портал „Пиштаљка“, преноси Танјуг.

Резолуција је поднета на предлог Србије и Палестине, а својим коспонзорством подржали су је Европска унија, Руска Федерација, Саудијска Арабија, Норвешка, Тајланд, Мексико, Мароко, Бразил, Хондурас, Венецуела, Костарика, Намибија, Перу, Кувајт, Буркина Фасо, Либан и Колумбија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Пиштаљка“ је пре 11 година иницирала и доношење српског Закона о заштити узбуњивача и учествовала у његовом писању, а већ готово деценију активно ради на његовој примени.

 

Закон, који су светски стручњаци оценили као златни стандард, био је основа за Директиву ЕУ о заштити узбуњивача, а сада и за резолуцију УН.

О Резолуцији се преговарало током петодневне конференције 190 држава потписница Конвенције УН против корупције, наводи се у саопштену овог портала.

У писању ове резолуције, осим „Пиштаљке“, учествовали су америчка невладина организација Пројекат за одговорну власт (ГАП) и Коалиција УНКАК из Беча.

Рад „Пиштаљке“ на резолуцији довео је до тога да по први пут један српски закон и његова примена постану темељ за развијање регулативе у свим земљама света, супротно од уобичајне праксе да се у домаћим законима преписују инострана решења.

Прочитајте још:  РЕЖИМ ОКРЕНУО ЛЕЂА СРПСКИМ ПРИЈАТЕЉИМА: Србија потписала Декларацију ЕУ о Белорусији! Америка одмах поздравила!

Резолуција УН, као и српски закон, предвиђа да узбуњивачи не смеју да трпе одмазду јер су указали на корупцију, да приликом заштите узбуњивача није дозвољено улазити у личне мотиве и разлоге због којих је извршено узбуњивање и да право на заштиту имају и чланови породице узбуњивача као и сва лица повезана са њима.

 

Резолуцијом је заштита узбуњивача која постоји у Србији постављена као стандард за поступање свим земаљама света.

„Пиштаљку“ су 2010. године основали новинари-узбуњивачи са циљем истраживања корупције и пружања помоћи и заштите људима који на њу указују. То је једна од две организације у свету која узбуњивачима пружају бесплатну правну помоћ, а до сада је пред судом заступала више од 130 узбуњивача и дала више од 3.500 правних савета.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *