ЕУ КАЖЊАВА ОРБАНА? Мађарска би могла да буде лишена права гласа

0
орбан

Виктор Орбан (Виктор Орбан (Фото/ EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK))

Земље Европске уније разматрају могућност да Мађарској одузму право гласа како би закључиле споразум о додели средстава Украјини, пише новинска агенција Фајненшел тајмс.

„Неки званичници су размотрили могућност обнављања такозваног поступка кажњавања по члану 7 за кршење владавине права, што може довести до суспензије права гласа“, наводи се у публикацији.

У чланку се наводи да такву одлуку може да блокира друга чланица ЕУ, али промена власти у Пољској значи да Мађарска више нема гарантованог браниоца. Истовремено, многе земље су опрезне према овој идеји. Они, међутим, намеравају да мађарском премијеру Виктору Орбану покажу „праву цену” изолације унутар ЕУ како би га натерали да промени мишљење о финансијској помоћи Украјини, пише ФТ.

„Могуће је да ће Мађарска створити још проблема. Могуће је да ће нас Мађарска натерати на неко друго средство. Али на крају дана, Мађарска неће моћи да нас спречи да обезбедимо средства Украјини“, преноси издање речи високог званичника Европске уније који је желео да остане анониман.

Европски лидери су прошле недеље на самиту у Бриселу одлучили да почну преговоре са Украјином и Молдавијом о придруживању Европској унији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Орбан није био присутан – како је писао Политико, када је расправа о овом питању зашла у ћорсокак, немачки канцелар Олаф Шолц предложио је свом мађарском колеги да „оду на кафу”. Након тога, лидери 26 земаља могли би да донесу одлуку у корист Кијева и Кишињева.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто демантовао је ове наводе и Политицо назвао таблоидом.

Сам Орбан је изјавио да Будимпешта не мења свој став и да неће делити „ову лошу одлуку” са другим земљама. Према његовим речима, сада Мађарска нема шта да изгуби, а у будућности може још 75 пута да заустави процес пријема Украјине.

Прочитајте још:  Украјинци признали: Спремали смо нападе на Запорошку нуклеарку

Истовремено, Мађарска је блокирала доделу 50 милијарди макрофинансијске помоћи Украјини за 2024-2027. године. Како је објаснио Орбан, то би било у интересу Будимпеште, јер би у том случају део новца из заједничког буџета који припада Мађарској морао да буде предат Кијеву.

Вебтрибуне.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *