Билчик изнео задатке за нову Владу Србије: Признање независности лажне шиптарске државе и санкције Русији!

0
србије

Владимир Билчик (Фото: A.K./ATAImages)

Пред новом Владом Србије су три кључне ствари – нормализација односа Београда и Приштине, реформе и усклађивање спољне политике са ЕУ, изјавио је за “Косово онлајн” известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.

“Прва ствар је искрена посвећеност нормализацији односа између Београда и Приштином. Знам да је до сада било много конструктивног рада упркос тензијама”, рекао је Билчик.

Он је, притом, изразио задовољство због тога што је велики број Срба са Косова гласао у централној Србији, констатујући да је Косово било велика тема у кампањи и да је важно што током изборног дана није било никаквих тензија.

“Надам се да ће будућа влада заиста остварити напредак у погледу нормализације односа, што укључује решавање отворених питања, што се односи и на напад у Бањској у септембру. То питање неће нестати”, рекао је Билчик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као другу тачку, навео је неопходност спровођења реформи.

“Реформе, реформе, реформе. Надам се да ће нова влада, нова владајућа већина испунити свој четворогодишњи мандат, да ће бити стабилна и да ће моћи да се фокусира на све што је потребно да се уради у области владавине права, демократије, али и структуралних реформи у економији, енергетици. Све то заједно може да приближи Србију чланству у ЕУ”, навео је он.

Проширење се, каже, вратило на агенду Европске уније, због чега се нада и волео би да види да се та тема врати са новом владом и на агенду Србије.

Као трећу најважнију ствар, навео је усклађивање спољне политике Србије са ЕУ.

“Разумем да постоје одређена питања, разумем да је тешко, али како Србија напредује ка нормализацији односа са Приштином, надам се да ће доћи и до усклађивања са спољном политиком Уније, укључујући санкције Русији. У време када је Русија напала Украјину, њен територијални интегритет, надам се да Србија може да стане уз нас по овом питању”, истакао је Билчик.

Прочитајте још:  Упркос протестима, усвојен план за Макишко поље

То ће, додао је, такође бити сигнал свим партнерима у ЕУ.

“Ове три ствари су важне. Напредак у било којој од њих – фундаментално помера Србију ближе чланству у ЕУ. Напредак у свим – осигурава да Србија буде у ЕУ”, јасан је Билчик.

На питање шта је порука за Приштину, каже да треба да буду искрени, да раде на спровођењу договора и да формирају Заједницу српских општина као кључно питање.

“Иста је порука и за Београд. Будите искрени и спроведите све о чему је било речи, јер мислим да је то у интересу свих грађана Косова и Метохије, свих Срба који тамо живе, и свих споменика који морају бити заштићени. То је реалност на терену. Треба да се фокусирамо на важне детаље, да не говоримо о емоцијама и великим стварима. Мислим да нова влада има мандат да то учини”, додао је он.

Поручује да је нормализација односа питање које мора коначно да буде решено.

“Без решавања тог, много других питања биће тешко решавати. Држимо палчеве”, закључио је Билчик.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *