БЕДЕМИ ЋУТАЊА ОКО “ЖУТЕ КУЋЕ”: Одлазак Мартија доводи у питање предмет о злочинима над Србима

0

(Фото: Правда)

БЕДЕМИ ЋУТАЊА ОКО “ЖУТЕ КУЋЕ”: Одлазак Мартија доводи у питање предмет о злочинима над Србима.

Бројне индиције, по свој прилици, потврђују да су, у периоду непосредно по окончању оружаног сукоба, а пре него што су међународне снаге реално могле да преузму контролу над регионом и поново успоставе какав-такав ред и закон, неким заробљеницима вађени органи, који би потом били послати у иностранство ради трансплантације.

Поменуто одстрањивање органа вршило се на територији Албаније, на једној клиници у близини места Фусхе-Крује.

Прочитајте још:  НЕ ЗНАМ КАКО САМ ПРЕЖИВЕО ТО МУЧЕЊЕ: Језива исповест Србина ког су заробили албански терористи и спремали да шаљу у ЖУТУ КУЋУ
Овако је некадашњи известилац Савета Европе Дик Марти, који је преминуо пре два дана, у извештају под насловом “Нехумано поступање према људима и нелегална трговина људским органима на Косову”, 2010. обавестио свет о злочинима без преседана над убијеним Србима.

У време када се нашој земљи мало веровало, Марти је искористио дугогодишње тужилачко искуство, описао дешавања у “жутој кући” у месту Рипе, крајем деведесетих и почетком двехиљадитих, где су, у импровизованим просторијама рађени тестови отетим Србима, они су затим убијани, а њихови органи завршавали на црном тржишту у иностранству.

На основу његових открића основан је Специјализовани суд за злочине на Косову и Метохији, на оптуженичкој клупи седе некадашњи лидери тзв. ОВК које Марти у извештају спомиње као вође криминала на КиМ, али ни у једној оптужници се не спомиње “жута кућа”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Русија обуставила пловидбу трговачких бродова у Азовском мору
Нико са прецизношћу не може да каже хоће ли се овај случај наћи на странама оптужнице, али недавне речи председнице Специјализованог суда Екатерине Транефилове не уливају наду:

– Можда су у току истраге косовских или албанских власти, јер се “жута кућа” налази на територији Албаније, али у досадашњим оптужницама нема оптужби на овај рачун.

Још 2018. Радна група коју је формирао Одбор за Косово и Метохију направила је досије “жута кућа” и сва документација је дата тужиоцима у Хагу. Посланик СНС Милован Дрецун рекао је да је најмање осам сведока говорило о овом злочину.

Адвокат Зоран Живановић каже да може да се подигне нова оптужница за “жуту кућу” пред Специјализованим судом против људи којима се већ суди, попут некадашњег председника тзв. Косова Хашима Тачија и лидера тзв. овк или против неких других. Наравно, нико не може знати, хоћи ли се то и десити.

Ипак, и сам Марти који је обелодањивањем извештаја учинио огроман корак ка истини и правди, говорио је да и поред тога што су “почетком 2000. постојали поједини конкретни докази о трговини органима припадници међународних снага задужених за овај регион нису нашли за сходно да детаљно испитају поменуте околности или су то учинили само делимично и површно”.

– Представници Међународног трибунала за бившу Југославију водили су иницијалну истрагу, али су је после извесног времена прекинули. Представници међународних организација на Косову фаворизовали су прагматични политички приступ, сматрајући да по сваку цену треба дати предност краткорочној стабилности, при чему су жртвована нека важна начела правде – написао је Марти.

Крв од кокошке или породиље

Прочитајте још:  Текуће ковид обмане: Како су владајуће елите лагале о маскама и мандатима за маске
У Мартијевом извештају се посебно издваја део у којем чланови породице која живи у “жутој кући” (данас офарбана у бело) описују одакле крв на поду дневне собе:

– Понашање неких чланова породице који сада ту живе покренуло је низ питања, посебно када су давали различита објашњења откуд крв у дневној соби испод стола, што је откривено луминолом. Рекли су да су ту клане животиње, кококше, а затим и да се једна жена ту породила.

Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=YBr3JsBEUw8

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *