Због преваре и праћења корисника Гугл мора да плати пет милијарди долара

0
гугл

гугл(Фото: Profimedia)

Због преваре и праћења корисника Гугл мора да плати пет милијарди долара.

“Гугл” не може да “настави учешће у тајном и неовлашћеном прикупљању података од готово сваког Американца који има компјутер или телефон,” наводи се у тужби.

Прочитајте још:  Две најмоћније технолошке компаније развијају систем који ће пратити контакте три милијарде људи
Компанија Гугл успела је да постигне споразум са тужиоцима у спору чија вредност износи чак пет милијарди долара.

Реч је о групној тужби покренутој пре четири године, у којој је технолошки џин оптужен да је преварио кориснике тврдећи да у ‘инкогнито’ начину рада не прикупља њихове податке претраживања.

У тужби коју је 2020. поднела адвокатска канцеларија „Шилер и Флекснер”, наводи се да је Гугл пратио активности корисника чак и када су браузер „Гугл хром” поставили на “инкогнито” начин рада, а друге браузере на “приватни начин рада”.

Тиме је, како тврде тужиоци,  „Гугл” постао „ризница информација” о корисничким преференцијама и „потенцијално неугодним стварима”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Адвокати наводе да „Гугл” не може да “настави учешће у тајном и неовлашћеном прикупљању података од готово сваког Американца који има компјутер или телефон”.

У тужби се наводи да је компанија користила алате попут свог производа „Аналитика”, апликација и додатака за праћење корисника.

Прочитајте још:  Оборен систем плаћања америчких Федералних резерви
Тужиоци су показали интерну преписку која је наводно приказивала разговоре између „Гуглових“ шефова који доказују да је компанија пратила коришћење прегледача за продају огласа и праћење интернет промета, преноси Би-Би-Си.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *