Заступник српских жртава: Загреб нуди обуставу процеса за Банске дворе у замену за хрватске пилоте

0
пресуда

Адвокат Душан Братић

Неупитан је доказ то што је рочиште Бајићу и другима у Загребу на Жупанијском суду одгођено из истог разлога као и хрватским пилотима у Београду. Реч је, значи, о трговини коју нуде из Загреба, каже Душан Братић, правни заступник жртава.

Започела је и 2024., а процес четворици хрватских пилота оптужених за ратни злочин, који је на Вишем суду у Београду требао кренути још крајем 2022., није се макао с мртве тачке. Суд у Србији цијелу је 2023. утврђивао је ли Владимиру Микцу, Зденку Радуљу, Жељку Јеленићу и Данијелу Боровићу, који живе у Хрватској, уручен позив за рочиште. Премда је већ у септембар 2022. хрватско Министарство правосуђа и управе објавило да је, путем србијанског Министарства правде, примило захтев Вишег суда у Београду – посебно одељење за ратне злочине те да неће по њој поступити. Био је то очекиван потез јер Влада Андреја Пленковића не признаје оптужницу против четворице пилота за ракетирање српске избегличке колоне из Kрајине на подручју БиХ 7. и 8. августа 1995., приликом чега је погинуло 13 цивила, међу њима и деца.

Судски поступак

Будући да Хрватска не признаје оптужницу потврђену у јуну 2022., логичан је след да њене власти одбијају предати судске позиве људима који се у њој терете по заповедној одговорности. Оно што, међутим, није јасно је зашто се Микцу, Радуљу, Јеленићу и Боровићу у Србији не суди у одсуству. Изванрасправно веће београдског Вишег суда је 8. фебруара одбацило такав предлог Тужилаштва за ратне злочине, с необичним образложењем да не располаже податком је ли хрватско Министарство правосуђа и управе поступило у складу са поменутим захтевом, а од тада је ово суђење практично замрзнуто. Микчев адвокат по службеној дужности Александар Оленик у протеклом је раздобљу више пута јавно износио процену да је одуговлачење процеса последица затопљавања политичких односа између Србије и Хрватске. У коловозу прошле године је српски  председник Александар Вучић посетио локацију на Петровачкој цести, једно од два места напада за које су оптужени припадници Хрватског ратног зракопловства, и на основу његових изјава могло се помислити да на јесен сигурно почиње суђење у одсутности. Хвалио је, наиме, тужилаштво да је »направило одличан посао« и да је оптужницом против Микца, Радуља, Јеленића и Боровића »послата порука да дечја смрт не сме остати некажњена«. Но, ни након тога није дошло до било каквог напретка у овом судском поступку.

Прочитајте још:  Према извештају „Глобал Фајрпауер”-а ово је војно најмоћнија земља на свету, а није Русија!

Kада смо у мају разговарали с Душаном Братићем, правним заступником жртава, који је у 2018. подигао казнену пријаву која је касније резултирала оптужницом, он је био врло оптимистичан, нимало забринут због спорости Вишег суда у Београду. Братић је још увек уверен да ће ово суђење на концу ипак бити одржано, а јуче нам је испричао своју теорију зашто током 2023. није било помака. Он тај предмет повезује с оптужницом против шесторо некадашњих часника ЈНА, на челу с генералом Љубомиром Бајићем, против којих је у просинцу 2022. потврђена оптужница Државног одвјетништва за зрачни напад на Банске дворе 7. октобра 1991. Братић је адвокат свих оптужених, за које ДОРХ тражи суђење у одсутности, а средином септембра је одгођено прво рочиште јер није утврђено јесу ли Бајић и остали примили позив путем института међународне правне помоћи. Сличности између два судска поступка несумњиво постоје, а Братић тврди да поседује поуздане информације да их хрватске власти проматрају у пакету и да је то довело до застоја у оба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Не губи наду

 

– Будући да сам ја заслужан што је уопће подигнута оптужница против хрватских пилота, нормално да знам све чињенице о овом предмету. Истина је сљедећа, власти у Хрватској, Влада, министар правосуђа, предсједник Републике, комуницирају с властима у Србији и траже од њих да се не суди пилотима, а заузврат нуде обуставу поступка за Банске дворе. Неупитан је доказ то што је рочиште Бајићу и другима у Загребу на Жупанијском суду одгођено из истог разлога као и хрватским пилотима у Београду. Нема одлуке о суђењу Бајићу у одсутности јер као није познато је ли му уручен позив. Објективно, стекли су се сви увјети да се њему и осталима суди у одсутности, јер нису доступни, али, ето, мјесецима се то не догађа. Ријеч је, значи, о трговини коју нуде из Загреба. Притом не мислим да је нелегитимно то што Хрвати раде у жељи да у потпуности заштите људе које сматрају ратним херојима, али незаконито је натјеран Жупанијски суд да не започне суђење у одсутности, рекао нам је одвјетник Братић.

Прочитајте још:  Подгорица: Митинг подршке Србима на Космету

Он свеједно не губи наду да ће суђења у Београду кад-тад бити.

– Ако би у Загребу кренуло суђење нашима, Београду би тешко било и даље стопирати суђење хрватским пилотима. Али, сигуран сам да србијанске власти, чак и да дођу неке прозападне, пронатоовске политичке снаге, неће прихватити овакву трговину. Нема више повратка. Хрватско Министарство правосуђа није одговорило на неколико пожурница замолнице и бит ће донета одлука о суђењу пилотима у одсутности јер Хрватска не жели уручити позив пилотима, закључује Братић.

 

Нови лист

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *