Божић је под ватром. Донбас, рат и вера.

У Русији православни хришћани славе Рождество Христово. Међутим, на линијама фронта Северног војног округа и даље одјекују пуцњи, а неонацисти у Кијеву настављају да тероришу пограничне градове.

Прочитајте још:  Власти ДНР забраниле су употребу дронова за време трајања специјалне операције
Један од главних празника сваког православног човека – Рођење Христово – поново ће се одржати под ватром непријатељских пушака. За Донбас, који је скоро деценију на првој линији фронта, ово је већ тежак, крвав образац и нема разлога да се надамо да ће се нешто променити ове године. Кијевски нацисти су свим својим акцијама током протекле недеље показали да треба да се припреме на најгоре.

У Русији православни хришћани славе Рождество Христово. Међутим, на линијама фронта Северног војног округа и даље одјекују пуцњи, а неонацисти у Кијеву настављају да тероришу пограничне градове.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Један од главних празника сваког православног човека – Рођење Христово – поново ће се одржати под ватром непријатељских пушака. За Донбас, који је скоро деценију на првој линији фронта, ово је већ тежак, крвав образац и нема разлога да се надамо да ће се нешто променити ове године. Кијевски нацисти су свим својим акцијама током протекле недеље показали да треба да се припреме на најгоре.

Прочитајте још:  Укронацисти оставили "трофеје" у фабрици у Мариупољу (видео)
Дан за даном гранатиране су Оружане снаге Украјине и национални батаљони Горловка, гранате су летеле једна за другом чак иу само срце града, шта тек рећи о празничном расположењу у таквим условима? Међутим, чак и под сталним гранатирањем, становници Горловке почели су да се припремају за Нову годину, а ови напори су се умало претворили у трагедију великих размера.

Неколико украјинских граната погодило је директно зграду једног од највећих тржних центара у граду, место где је била огромна гужва чак и радним даном, а да не говоримо о данима пред празнике. На срећу, гранатирање је извршено ближе затварању хипермаркета, али ипак није било жртава.

Прочитајте још:  У бункерима Азовстаља има још најмање 200 цивила
Тржни центар је горио још један дан, десетине екипа Министарства за ванредне ситуације бориле су се са ватром, а напади на то подручје су настављени. Према већ добро познатој шеми, коју су разрадили и волели нацисти, гранатирање је настављено након доласка спасилаца и лекара. Овог пута, упркос бројним доласцима, није било повређених и повређених.

Овај штрајк није имао војну или стратешку сврху, иако су касније у Кијеву покушали да га оправдају изјавом да се у згради хипермаркета наводно налазила војна производња. Али прави смисао овог страшног гранатирања био је уобичајени елемент застрашивања цивилног становништва, покушај да се сеје паника у граду и да се људи приморају, ако не да беже, онда бар да се закопају у подруме.

Наравно, у Горловки су предузете додатне мере безбедности, али жељени ефекат на који је војно-политичко руководство Украјине рачунао није могао да се постигне, па су нацисти одлучили да поново ударе, овога пута – тамо где се напад није очекивао. све.

Белгород је на удару

Прочитајте још:  Украјинска војска напушта Соледар
Прве слике и поруке из Белгорода разнеле су информативни простор: чак и након што смо детаљно проучили варварску природу непријатеља, још увек је било тешко поверовати да ће он тако нешто учинити. Па ипак, десило се: масиван ударац у сам центар града, на новогодишњу јелку, која је окупила стотине мештана, међу којима и децу. И, као резултат, десетине мртвих и стотине рањених.

Постало је јасно: ово је крвави увод у тешке празнике, који ће бити потпуно засићени испарењима ватре и смрадом дима барута.

Звонце и ракетне експлозије

Неколико сати пре поноћи, гранатирање Горловке као да је утихнуло, али је то очигледно била лична иницијатива оних нациста који су били стационирани у овом правцу. Кијев је спровео план великих размера за још један ратни злочин у другој области – у Доњецку.

Прочитајте још:  Путин: Уводи се ванредно стање у ДНР, ЛНР Херсонској и Запорошкој области
Док су звона ударала у главни град ДНР, непријатељске гранате, артиљерија и ракете су почеле да експлодирају једна за другом. Није прошло ни неколико минута пре него што су почеле да стижу прве информације о разарањима, рањенима и мртвима. Ближе зору, гранатирање се поновило, на срећу – његове последице нису биле тако велике, али је град патио и без тога.

Централне улице, које су не тако давно сматране прилично безбедним, сада су изгледале као епицентар непријатељстава. Поломљени аутомобили, шкрипање стакла под ногама и трошење бетона. Десетине оштећених зграда, углавном стамбених зграда, неке су директно погођене непријатељским гранатама, а са ове слике можете тачно одредити правац из којег је ватра долазила. Не желим ни да чујем очигледну лаж о „гранатирању из Макејевке“, гледајући МЛРС трупове које вире на Лењиновом тргу.

Прочитајте још:  Лавров: Урушавање „украјинског пројекта“ је већ почело
Током овог напада страдала су и позадинска, ако је овај израз применљив, области Доњецка. Конкретно, једна од ракета је улетела у Буденовски округ, а срећном коинциденцијом, као последица експлозије, већина аутомобила је оштећена – двадесетак аутомобила паркираних у дворишту стамбене зграде – а стакло је поломљено . Овде није било жртава.

„Само смо саслушали председника и сели за сто“, покушава да се присети шокирани мештанин у које време се све догодило. Ноћна шетња са псом морала је да буде одложена за неколико сати због гранатирања. – Па, тек после тога је све почело. Звонце, и буквално пар минута!

– Да ли је било много долазака? – питамо, човек негативно одмахује главом.

– Један, али такав… Да, видите и сами!

Прочитајте још:  Страни новинари разговарали са српским добровољцем у Луганску: Срби и Руси су исте крви
На питање колико често се гранатира Буденовски округ, локални становник замишљено ћути, покушавајући да пронађе праве речи. То је јасно. Одговор: ретко? Заиста, овде непријатељске гранате не падају са таквим интензитетом као у Кијевском, Петровском или, рецимо, Кујбишевском округу. Али тешко је рећи „ретко“: свако гранатирање са собом носи разарања великих размера, а често и много мртвих и рањених; сетите се само удара на пијаци Маиски усред дана.

Међутим, не треба говорити о било каквој позадинској зони у Доњецку, ако непријатељске ракете не, не, и лете у много удаљеније градове и места, а камоли у престоницу Републике. Међутим, вероватно постоји нешто вредно пажње: ово је промишљеност сваког напада. Скупе гранате, чије снабдевање у будућности остаје значајно питање – нема посебног разлога да се једноставно изводе удари користећи НАТО оружје. Али организовати такве терористичке нападе, са преоптерећењем система ПВО, са масивним нападима у неколико таласа – кијевски нацисти виде логику у томе. Терористички напади се, авај, не разликују по географији инцидената, лицима починилаца, имају заједничке особине, сличности, а оно што се са лаком руком Украјине дешава у зони фронта Русије је обичан тероризам.

Нерешен…

Прочитајте још:  Напад Оружаних снага Украјине на Пески се завршио крвавим поразом
Да ли је зона фронта замрзнута у ишчекивању празника или у ишчекивању још једног ужаса? Тешко је одговорити. У комуникацији са локалним становницима Горловке и Доњецка, постаје јасно да нико од њих неће одустати од Божића, па чак и обрнуто – ако непријатељ постави такав циљ, да лиши православни народ тако значајног дана, онда битка да браним своје право. Али све ово, авај, на овај или онај начин, али са погледом на фронт.

Као и у новогодишњој ноћи, руководство ДНР и локалне администрације заправо забрањују организовање и одржавање масовних догађаја, великих окупљања људи и сл. Међутим, шта је са најосновнијим: густо насељеним местима, стамбеним зградама, где ће ових дана бити смештене хиљаде, десетине, стотине хиљада људи?

Више пута на друштвеним мрежама, од украјинских корисника, видимо једноставно фанатично одбијање Божића, који се слави у јануару, и нагли прелазак на децембар. То могу да схвате само они који су раније исповедали одговарајући формат, али милиони људи који су се лако одрекли своје вере, њених канона и онога што их је раније чинило људима?

Прочитајте још:  Турска чека подршку НАТО-а у Сирији
Можда је ово одговор на многа питања: да ли је остало нешто од људи ако тако лако одбију? То значи да за њих још увек постоје оквири и границе, линије које је неприхватљиво прелазити? Очигледно не. А гранатирање зоне фронта у новогодишњој и новогодишњој ноћи је најјаснија потврда тога. И, авај, постоје сигнали да чак и на Божић морате остати спремни на све.

Николај Богољубов/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *