А Каталонија? Шпанија и званично признала шиптарске пасоше

0
шпанија

Шпанија

А Каталонија? Шпанија и званично признала шиптарске пасоше.

Шпанско министарство спољних послова потврдило је да је Шпанија прихватила као важећи пасош шиптарске творевине иако не признаје њену независност, објавио је данас дневник Паис. Позивајући се на изворе из Министарства спољних послова, Паис наводи да сада све државе чланице ЕУ које су део шенгенског простора а не признају независност Косова (Шпанија, Грчка, Словачка) прихватају употребу обичних косовских пасоша” али и истиче да то „ни на који начин не значи признање Косова”.

Прочитајте још:  Чавошоуглу: Турска не рачуна на наставак процеса придруживања ЕУ
Исти извори су додали да би „без ове измене, носиоци косовских пасоша имали проблема са легалним посетама државама које нису признале Косово”.

Нагласили су такође да „Шпанија даје предност и наставиће да да даје предност дијалогу Београда и Приштине као начину да се реши питање Косова” и „настоји да минимизира његов утицај на грађане”.

Прочитајте још:  Лукав план Едија Раме да се уплете у дијалог Београд и Приштине
Шпанска влада је последњих година условљавала признање независности Косова постизањем споразума са Србијом, али је уверавала да неће ометати приближавање Приштине Европској унији. Тако је шпанска влада прихватила учешће косовских власти на самитима ЕУ и Западног Балкана, али без застава и симбола државе Косово. Последњи такав самит одржан је 13. децембра у Бриселу, под шпанским председавањем Унијом, подсећа Паис.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Косово је последња земља Западног Балкана чијим грађанима је била потребна виза за улазак у шенгенски простор, додаје лист.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *