За пример: Белорусија неће уопште позивати посматраче ОЕБС за изборе

0
ОЕБС

ОЕБС

За пример: Белорусија неће уопште позивати посматраче ОЕБС за изборе.

Белорусија неће позвати посматраче ОЕБС-а на предстојеће парламентарне изборе у фебруару, изјавио је републички представник при међународним организацијама у Бечу Андреј Дапкиунас.

„По упутству Министарства спољних послова [Белорусије], обавестио сам директора Канцеларије за демократске институције и људска права (ОЕБС/КДИЉП) [Матеа Мекачија] да ће се Белорусија уздржати од [позивања] мисије ОЕБС-а на парламентарни скуп. избори 25. фебруара“, рекао је Дапкиунас ( цитирао ТАСС).

Прочитајте још:  Цео свет протестује: Дали су ови протести увод у грађански рат Америке или светски рат? (Видео)
Према његовим речима, република ће преиспитати ову одлуку ако Запад одустане од политике санкција и мешања у унутрашње ствари земље. Белорусија остаје отворена за непристрасно посматрање избора, које ће традиционално бити организовано кроз ЗНД, ОДКБ и Савезну државу Белорусије и Русије, додао је он.

ЕУ је увела санкције Белорусији због унутрашње политичке ситуације у земљи због резултата избора у августу 2020. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Артиљеријске јединице Белорусије стављене у пуну приправност!
Поред тога, република се нашла под санкцијама након почетка специјалне операције у Украјини, укључујући и због заобилажења ограничења против Русије. ЕУ је 3. августа 2023. забранила испоруку Белорусији производа који доприносе „војно-техничком унапређењу“ земље. Такође је забрањен извоз ватреног оружја, муниције и робе и технологије погодне за употребу у ваздухопловној и свемирској индустрији. У одговору на уведена ограничења, Министарство спољних послова Белорусије је саопштило да нове санкције ЕУ указују на наставак непријатељске политике Запада, а покушаји да се обузда развој земље су осуђени на неуспех.

Подсетимо, председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је након избора 2010. да Белорусија организује изборе због својих грађана а не због мисије ОЕБС.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *