ТЕРОР ШИРОМ ЕКВАДОРА, РАТ НА УЛИЦАМА: Банде убијају и киднапују људе (ВИДЕО)

0
еквадора

Тешко наоружани гангстери упали су у студио једне велике телевизијске станице у Еквадору током јучерашњег програма уживо, док су криминалне банде покренуле серију наизглед координисаних напада широм те јужноамеричке земље. Носећи пиштоље, митраљезе и динамит, маскирани криминалци упали су у седиште мреже ТЦ Телевизион у највећем граду Еквадора Гвајакилу, око 14 часова по локалном времену.

Под нишаном пиштоља, наредили су запосленима на телевизији у студију да легну на под пре него што је директан пренос прекинут.

Лист Ел Универзо пише да су успаничени новинари и сниматељи слали бројне поруке тражећи помоћ док су гангстери дивљали зградом.

– Желе да убију многе од нас. Помозите нам – гласила је једна порука. Националне полицијске снаге Еквадора објавиле су на друштвеним мрежама да су специјалне снаге распоређене на место злочина “како би се позабавиле овим хитним случајем”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након тога, полиција је на мрежи Икс објавила да су запослени на телевизији ТЦ евакуисани из студија.

Еквадорска полиција је касније саопштила да је ухапсила све наоружане нападаче и да су све особље и таоци живи. Најмање четири комада ватреног оружја, две гранате и “експлозивни материјал” пронађени су, а 13 особа је ухапшено, рекао је Сезар Запата, шеф националне полиције.

– Починиоци ће бити приведени правди за своје терористичке акте – додао је он.

Водитељ ТЦ телевизије Хорхе Рендон описао је преузимање емисије као “изузетно насилан напад”.

– Хтели су да уђу у студио да бисмо могли да објавимо шта желе, претпостављам њихову поруку – објавио је Рендон у видео-снимку на званичном Икс налогу ТЦ телевизије. Рендон је рекао да зна за једну особу коју су нападачи упуцали и ранили. Полиција није потврдила те повреде.

Након упада у телевизијски студио током директног преноса, председник Данијел Нобоа потписао је декрет о ванредном стању којим се проглашава унутрашњи оружани сукоб и неколико група организованог криминала назива “терористичким организацијама” и “недржавним актерима”.

Прочитајте још:  У Америци влада атмосфера страха – Спрема се „Патриот акт 2“ (ВИДЕО)

Влада је саопштила да је насиље реакција на Нобоин план да изгради нови затвор високе безбедности и пребаци вође банди у затвор.

– Данашњи догађаји показују да акције и одлуке које је донела национална влада имају озбиљан утицај на криминалне структуре, а као одговор су створили талас насиља за застрашивање становништва – рекао је адмирал Хаиме Вела, шеф команде здружених оружаних снага, након безбедносног састанка са Нобоом и другим званичницима.

Све групе које се помињу у Нобоином декрету сада су војни циљеви, додао је Вела.

Упад наоружане банде у ТВ пренос након проглашења двомесечног ванредног стања
До провале у студио дошло је када су криминалне банде покренуле талас терора широм Еквадора, киднапујући полицајце и детонирајући низ бомби, док су затвореници киднаповали десетине радника обезбеђења. Напади су уследили неколико сати након што је нови председник Данијел Нобоа прогласио ванредно стање након што је побегао вођа најопасније банде у земљи.

Док су хиљаде војника и полицајаца трагале за Адолфом Масијасом, осуђеним вођом моћне банде, који је у недељу нестао из максимално обезбеђеног затвора, избио је хаос унутар и изван затвора у очигледној демонстрацији силе организованих криминалних група против новог председника земље. Нобоа, који је изабран у октобру на основу обећања да ће сузбити насилне злочине, прогласио је двомесечно ванредно стање касно јуче.

Скоро 40 других затвореника, укључујући још једног осуђеног нарко-боса, побегло је из другог затвора у граду Риобамба у раним јутарњим сатима уторка.

У овој фази није јасно да ли је упад у ту телевизију повезан са бекством из затвора, али је ово још један пример погоршања безбедносне ситуације у земљи.

Има мртвих, банде киднапују полицајце

Прочитајте још:  Хаос у Новом Пазару: Грађани се отимају за шећер (ВИДЕО)

Најмање десет људи је погинуло, а три особе су повређене у нападима везаним за банде у Гвајакилу, док су два полицајца убили “наоружани криминалци” у оближњем граду Ноболо, саопштила је полиција.

Најмање седам полицајаца је киднаповано, а видео који кружи друштвеним мрежама приказује тројицу киднапованих полицајаца како седе на земљи са упереним пиштољем, док је један приморан да прочита изјаву упућену председнику Нобои, преноси АФП.

– Објавили сте рат, добићете рат. Прогласили сте ванредно стање. Полицију, цивиле и војнике проглашавамо ратним пленом.

Полиција је наредила евакуацију владиног комплекса у Киту због безбедносних разлога. Становници Кита рекли су агенцији Ројтерс да је град у хаосу након вести о нападу на ТВ станицу у Гвајакилу.

– Превише је нервозе у граду – рекао је Марио Урена.

– На послу људи одлазе рано. Сви одлазе, свуда видите велики саобраћај и аларме. Влада хаос.

Људи у граду Куенка рекли су за АФП да су шокирани када су видели напад на ТВ станицу. “У Еквадору никада нисмо видели овакве ствари, где је канал практично отет, а емитовање почиње пуцњавом, киднаповањем”, рекао је Франсиско Росас. “Па у каквој смо безбедносној ситуацији? А ако је нека телевизија претрпела овакву пљачку, овакву несигурност, замислите ресторане или продавнице.”

Полиција је потврдила експлозије у Есмералдасу и Лос Риосу, док су канцеларије градоначелника у Куенки и Киту потврдиле друге, а канцеларија државног тужиоца је саопштила да истражује једну у Гвајакилу. Локални медији известили су о додатним експлозијама у Лоји и Мачали. Локалне власти у Гвајакилу саопштиле су да је било инцидената “преузимања” у пет болница у највећем граду у земљи, али да су полиција и војници успоставили ред. Није било јасно о каквим се инцидентима ради.

А у главном граду Киту полиција је пронашла запаљено возило са траговима гасних боца унутра. Становници су на друштвеним мрежама јавили да су чули јаку експлозију у том подручју. Полиција је такође саопштила да је примила извештаје о експлозији на пешачком мосту у близини Кита и да је имала преко 20 хитних случајева током понедељка увече и током ноћи у уторак у различитим деловима земље.

Прочитајте још:  До сутра ујутро у пет: Рок за писани одговор Кијева на предлог о спасавању цивила из Маријупоља

Неки Еквадорци већ доводе у питање Нобоине напоре да контролише насиље. Нобоа планира да ове године одржи референдум фокусиран на безбедносне напоре. Насилне смрти на националном нивоу порасле су на 8.008 у 2023. години, саопштила је влада, што је скоро дупло више од 2022. године од преко 4.500.

Oпасни шеф банде побегао из затвора

Верује се да су још десетине затворских чувара узете као таоци у затворима широм земље, иако затворске власти нису дале више детаља. Мациас, 44, нестао је из затвора у недељу током пребацивања у затвор максималног обезбеђења у Гвајакилу, што је изазвало бруталан талас насиља широм Еквадора.

Мациас је од 2011. служио 34-годишњу казну за трговину дрогом, убиство и организовани криминал, али је и даље моћна личност иза решетака. Још један вођа опасних банди Фабрисио Колон побегао је из затвора Риобамба током синоћњих нереда, потврдила је затворска служба.

Еквадорски тужиоци повезују Колона, вођу банде Лос Лобос, са убиством председничког кандидата Фернанда Виљависенсија и претњама смрћу главном тужиоцу Дајани Салазар. Нобоа је рекао да неће преговарати са “терористима”, а његова влада је за недавно насиље у затвору окривила свој план да изгради нови затвор високе безбедности и тамо пребаци затворене вође банди.

Перу је прогласио ванредно стање на граници

Влада Перуа прогласила је ванредно стање дуж своје северне границе са Еквадором. То је најавио премијер Алберто Отарола, истичући да ће проглашењем ванредног стања бити ангажован неодређени број војних јединица за подршку полицијским снагама.

Министри одбране и унутрашњих послова Перуа такође ће отпутовати на границу ради координације операција, рекао је премијер.

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *