Грчка усваја закон о истополним браковима са правом да усвајају децу

0
харвард

(Фото EPA/OLIVIER HOSLET)

Грчки премијер Kиријакос Мицотакис најавио је да ће Грчка, као једна од последњих чланица ЕУ које су то урадиле, у наредним месецима озаконити истополне бракове и омогучити тим паровима и да усвајају децу.

Мицотакис, лидер конзервативне Нове демократије, рекао је у среду увече да дискриминација на основу сексуалне оријентације напокон мора да престане, и да хомосексуални парови треба да имају иста права али и обавезе као и хетеросексуални брачни парови.

Мицотакис је нагласио да је реч о склапању брака у матичном уреду, а не у цркви, која се у Грчкој оштро противи таквим браковима.

Додао је да не жели да та тема подели грчко друштво, и да поштује оне који имају другачије мишљење, али да је реч о ствари која је већ озакоњена у великој већини чланица Европске уније.

Његова најава свакако ће изазвати буру негодовања, поготово у црквеним круговима који су у Грчкој веома утицајни. Међутим, иако је Грчка православна црква по уставу званична црква у држави, она нема моћ да директно утиче на одлуке владе и парламента.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Аналитичари ипак очекују бурне расправе о правним аспектима такве одлуке.

„Двадесет земаља у Европи је већ озаконило истополне бракова. Не измишљамо топлу воду“, рекао је Мицотакис за државну телевизију ЕРТ.

Он је рекао и да ће нови закон проширити права хомосексуалних парова на родитељство, да ће имати право на усвајање, али да неће омогућити да децу добијају од сурогат мајки, или гестацијских носилаца, пренео је дневник Екатимерини.

Нагласивши да се владин нацрт закона у томе разликује од предлога опозиционе левичарске партије Сириза, Мицотакис је рекао да ће закон гарантовати да деца из истополних бракова имају иста права као и она из хетеросексуалних.

Прочитајте још:  Забрана издавања шенгенских виза руским држављанима није подржана у Грчкој и на Кипру

„Тај концепт да жене по жељи буду претворене у машине за прављење деце, или како је рекао лидер опозиције (Стефанос Kаселакис) ‘желим дечака и брига ме ко ће га родити’, то се неће догодити. Бићу крајње јасан, не радимо ништа са асистираном репродукцијом. Не мењамо ништа“, рекао је Мицотакис.

Грчки премијер је планове да брачна права прошири и на истополне парове први пут најавио у јулу 2023. године.

Грађанске везе истополних парова Грчка је легализовала 2015. године.

У тој земљи је још од 1946. уставом зајамчено право мушкараца самаца на усвајање деце.

Упитан колико ће трајати јавна расправа о предлогу закона, Мицотакис је одговорио да неће дуго, а и да се приликом гласања неће захтевати страначка дисциплина.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *