Срби трпе притиске: Виола фон Крамон тврди да је Приштина ухапсила Србина без доказа

0
земље

Виола фон Крамон (www.globallookpress.com © Thierry Monasse/dpa)

Срби трпе притиске: Виола фон Крамон тврди да је Приштина ухапсила Србина без доказа.

Посланица Европског парламента је признала да се упорно борила да такозвано Косово добије визну либерализацију.

Прочитајте још:  Руски поглед: Зашто Србију наговарају на „тешке одлуке“ по питању Косова и Метохије
Посланица Европског парламента и стални известилац за тзв. Косово Виола фон Крамон истакла је на конференцији за новинаре у Приштини да постоји напредак у дијалогу Београда и Приштине и да постоје конкретни предлози на столу од косовске стране.

“Имали смо састанке са српском заједницом на северу Косова и у Грачаници и позивали смо на унутрашњи дијалог. Они су истакли да се осећају као грађани другог реда. У Грачаници сам се срела са локалним српским представницима и епископом СПЦ и он је дао неколико примера дискриминације”, нагласила је Фон Крамонова.

Прочитајте још:  Најстарија православна светиња на СВЕТУ: Манастир Свете Катарине чува бројне СРПСКЕ трагове
Додала је да представници српске заједнице износе да трпе сталне притиске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Речено је да се врши стални притисак на Србе кроз оптужбе за ратне злочине и да се ствара притисак да напусте ‘Косово’, то је оно што су они нама изнели”, навела је.

Она је на крају четвородневне посете Косову и Метохији изјавила да је, након разговора са Србима у Грачаници, дошла до сазнања да се на њих врши сталан притисак оптужбама за наводне ратне злочине које су починили током сукоба на КиМ 1999. године.

“Драгиша Миленковић је у затвору, приведен је без доказа и само на основу изјаве једног сведока. Мислим да то није у складу са законом, зато сам и поменула овај случај. Критично је то што 25 година након сукоба, тај човек који је све време живео на Косову, буде сада затворен. Он је у притвору и то ми не личи на владавину права”, рекла је Виола фон Крамон.

Прочитајте још:  Павле Грбовић преко милогорских медија напада Србију
Говорећи о дијалогу Београда и Приштине рекла је да има напретка.

“Да, сада постоје конкретни предлози на столу од косовске стране и мислим да је ово позитиван сигнал”, рекла је она.

Прочитајте још:  Владан Васев: Босилеград је легло корупције и зачетак еко геноцида! (Видео)
На питање да ли очекује да у скорије време буду одржани локални избори на северу Космета, Фон Крамонова је одговорила да се нада да је процедура о том питању јасна.

“Надам се да је процедура јасна. На тим људима чији потписи су потребни је да започну процедуру. Све зависи од иницијатора када ће да крену са прикупљањем потписа, 20 одсто је праг потребних потписа потенцијалних бирача и мислим да је то могуће урадити”, навела је Фон Крамонова.

Говорећи о формирању ЗСО, она је напоменула да је обавеза Приштине да формира ЗСО јер је то документ потписан пре скоро 11 година.

“Ваша влада би требало да вас извештава о својим обавезама. То није нешто од јуче, то је из 2013. године, од пре 11 година. Косово би требало да изађе са предлогом, о томе се разговарало током протеклих година и месеци”, додала је фон Крамонова.

Она је нагласила да се виде помаци у процесу дијалога Београда и Приштине, и додала да о томе сведочи и воља двеју страна да се наредних дана састану са Мирославом Лајчаком.

Она је честитала такозваном Косову на визној либерализацији.

“Знате да смо се упорно борили за то, некад сам сумњала да ћемо успети. Сви смо мислили да је то дискриминација”, рекла је Виола фон Крамон.

Када је у питању визна либерализација и да ли ће се носиоцима српских пасоша обезбедити такође да слободно путују, Фон Крамон је навела следеће:

“Носиоци косовских путних исправа могу слободно да путују, а онима који нису извадили пасоше Косова из неких разлога, Комисија је одлучила да их не дискриминише, и након процедура требало би да буде омогућеног слободно путовање. Свим грађанима Косова треба омогућити да уживају у визној либерализацији, видела сам да има доста захтева за пасошима.”

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *