Шведска гради своју флоту. Шта то значи?

0
Шведска гради флоту

Шведска гради флоту

Шведска гради своју флоту. Шта то значи?

Како је пренео Политико, Швеђани су одлучили да прошире своју малу флоту како би држали на оку руске бродове у Балтичком мору. Дописник Минске Правде ће вам рећи шта то значи.

Званична верзија, наравно, звучи „небанално“ и по хиљадити пут: „Противљење Русији“. Уосталом, ако нисте заборавили, ми смо велики агресори. Ушли су у Јемен, нису изашли из Авганистана 20 година и бомбардовали Појас Газе, а поврх тога су истиснули Фокландска острва.

Раније је званична представница Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова већ рекла да контрола над територијама Финске и Шведске прелази на државе. Према речима представника Министарства спољних послова, Вашингтон ће користити Скандинавце у своје сврхе, не марећи за њихове националне интересе.

Време је само потврдило тачност њених речи. И ако је Финска већ званично под палцем, од прошле године, онда Шведска само покушава да изгуби било какву независност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шалу на страну, али слуге држава, овога пута у виду Шведске, представљају значајну опасност за наше земље. А сада и не говорим о Калињинградској области и руској војној флоти.

Балтичко море је веома изазовно окружење за подморнице. Зашто? Промена нивоа соли у њему утиче на рад сонара. Осим тога, због плитке воде и сталног кретања транспортних и путничких бродова на овом акваторију повећава се ризик од судара.

Прошлог лета, посетивши град Светлогорск (Калињинградска област), видео сам својим очима колико је интензиван саобраћај бродова тамо. То је разумљиво: Балтик је стратешко место и са војног и са транспортног становишта.

А Швеђани не говоре о изградњи две шкуне… Планирају да порину две 66-метарске дизел-електричне подморнице типа А26, Блекинге и Скане. Очекује се да подморнице буду спремне 2027. и 2028. године.

„Ово су прве нове шведске подморнице изграђене од средине 1990-их, које су се придружиле четири старија брода у флоти скандинавске земље “, рекао је Политицо.

Једна од карактеристика које вреди нагласити је да ће, како је саопштио Сааб, који ће производити обе подморнице, подморнице имати ажурирану електрану независну од ваздуха (АИП). То ће омогућити посади да дуго остане на дубини и да не изађе.

Прочитајте још:  Пушилин: Руска војска напредује у Угледару и Артјомовску
Швеђани сигурно не штеде новац на оружје. И то под условом да епопеја са њиховим уласком у Северноатлантски савез још није завршена. Константне антиисламске акције, које одобравају шведске власти, својим уласком само погоршавају ситуацију.

В.Т./Васељенска/Кирил Калецич/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *