Премијер слободног Нигера после Русије долази у Србију

0
нигера

Премијер слободног Нигера, Али Махаман Ламин Зејн, налази се у званичној посети Москви са циљем продубљивања војне и економске сарадње. Са њим су допутовали и министри одбране, рударства и трговине.

Након Москве, Зејн ће посетити Иран, Турску и Србију. Пошто ове вести у Србији званично још нема, обавештавамо Владу Србије да им стижу гости, да не иду од куће и да нас не обрукају, не долази нам премијер слободне земље сваки дан. Надам се да ће се наћи бар неки новинар да постави смислено питање, макар једно.

Државни удар који се у Нигеру десио у јулу 2023. био је једна од лепших ствари које су обележиле ту годину. Непуних месец дана по извршеном удару, Нигер је обуставио извоз уранијума и злата Француској, француска амбасада је затворена и француске трупе су у децембру прошле године коначно морале да напусте земљу, а Нигер је затим национализовао водоснабдевање. Француски медији у земљи су забрањени, а сви војни уговори са Француском укинути. Упркос претњама и санкцијама, Нигер незаустављиво граби напред. Међународни монетарни фонд предвиђа да ће у 2024. најбрже растуће економије бити Нигер (11.1%) и Буркина Фасо (6,4%). Никакво чудо, када би афричке земље вратиле контролу над својим ресурсима, свет би изгледао посве другачије, неком боље, неком не, али свакако праведније.

Нигер је са Бенином договорио изградњу најдужег нафотовода који ће кад се изгради и проради подићи БДП Нигера за 24%.

За Нигером не заостају Мали и Буркина Фасо и не зна се која од ове три земље више изазива радост и враћа наду да је свет бољи од овог ипак могућ. Ове три земље су у септембру оформиле Алијансу сахелских држава са циљем економске сарадње и осигуравања међусобне безбедности. Док је Нигер добијао претње да ће бити војно нападнут због извршеног државног удара и враћања земље у руке народа, Мали и Буркина Фасо су чврсто стали уз своју сабраћу поручујући да ће уколико Нигер буде нападнут, ући у рат. То се, на срећу, није десило, или бар не још, знајући са ким се има посла.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Специјална операција против укронациста у мариупољском "АзовсТалу" (видео)

Медији у Србији не прате дешавања у Африци, ту и тамо нека вест и то је све. Никоме у Србији не одговара да народ види и зна да може да буде другачије, да је ослобођење могуће и оствариво. На линковима испод можете прочитати оно што смо ми из Zaštitimo Jadar i Rađevinu писали о Нигеру у протеклим месецима, из више разлога, а понајвише због тога што је народ Африке симбол борбе за правду и слободу која никад не престаје. О Буркини Фасо и Малију више други пут, нека нам је сад добродошао премијер Зејн, а доћи ће опет, надам се, у ослобођену Србију са домаћинима који ће је бити достојни.

Извор

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *