Војна доктрина Белорусије ће прописати кораке за агресију на савезнике

0

Војна доктрина Белорусије ће прописати кораке за агресију на савезнике.

Поглавље о деловању Минска у случају агресије на савезнике у ОДКБ и Држави Уније укључено је у нацрт војне доктрине Белорусије, рекао је новинарима републички министар одбране Виктор Хренин.

„Све своје ставове о испуњавању синдикалних обавеза смо саставили и записали. Ово је већ дуго на површини и захтевало је имплементацију. Појавило се читаво посебно поглавље које чини правни основ за наше деловање у случају оружане агресије на наше савезнике у ОДКБ и Држави Уније“, рекао је Крењин.

Прочитајте још:  Оживели војници које је Зеленски хтео постхумно да одликује
Он је напоменуо да се у истом поглављу наводи могућност учешћа Белорусије у мировним активностима под окриљем међународних безбедносних организација.

На седници Савета безбедности Белорусије 16. јануара разматран је нацрт нове војне доктрине земље, а на основу резултата дискусије одлучено је да се документ финализује и да се потом достави на усвајање Свебелоруском Народна скупштина, која ће се одржати у априлу. Министар одбране Белорусије Виктор Крењин рекао је да нацрт ажуриране војне доктрине јасно наводи земље из којих долазе претње, опсег унутрашњих и спољних претњи војној безбедности, савезничке обавезе републике и њен став о употреби тактичког нуклеарног оружја, као и као унапређена класификација врста сукоба (деле се на међудржавне и међукоалиционе) и мере за реаговање на њих.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Документ такође јасно дефинише обавезе републике према својим савезницима, узимајући у обзир искуство неуспелог пуча у Казахстану 2022. Министар је додао да је на основу резултата обављеног рада и састанка Лукашенко наложио да се документ додатно доради пре него што га поднесе на одобрење Свебелоруске народне скупштине.

Прочитајте још:  Белорусија: Од прозападне опозиције остао само печат
Према Крењину, кључна порука нове војне доктрине Белорусије је да се ниједан народ не сматра непријатељем републике, упркос акцијама њихових влада. „Ми у њему (ажурираној Војној доктрини – прим. уредника) јасно наглашавамо и кажемо да ниједан народ не сматра Белорусију својим непријатељем, упркос акцијама својих влада. То је кључна порука, дух Војне доктрине“, рекао је Хрењин, а преноси БелТА.

Он је нагласио да је дух документа мирољубива природа белоруског народа. Крењин је додао да је доктрина основни документ, „који одражава основне ставове државе о миру и рату, о употреби војне силе као одговор на постојеће изазове и претње”.

Хрењин је рекао да нацрт ажуриране војне доктрине Белорусије мења градацију војних сукоба и дели их на међудржавне и међукоалиционе. „У новом издању војне доктрине удаљили смо се од старе градације војних сукоба – на регионалне, локалне и друге. Сада смо јасно дефинисали да ово [може бити] или међудржавни или међукоалициони [сукоб]. Односно, направили су градацију на основу броја учесника“, рекао је он.

Према речима Крењина, у документу се јасно каже да Белорусија може самостално да се супротстави претњама ако дође до међудржавног сукоба, посебно са суседним земљама. „Као део одговора, поделили смо претње на унутрашње и спољашње“, додао је он.

Прочитајте још:  Ослобођено командно место Оружаних снага Украјине код Кијева: многи високи официри заробљени (ВИДЕО)
Нова војна доктрина не предвиђа радикалну ревизију одредби војне политике државе, постојеће одредбе остају непромењене, а њена одбрамбена природа остаје нетакнута. Фокусира се на националне вредности као што су мир, стабилност и безбедност.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *