Србија није потписала антируску изјаву у УН, Босна је пристала супротно својим законима

0
србија босна

србија босна

Србија није потписала антируску изјаву у УН, Босна је пристала супротно својим законима.

Србија није потписала изјаву 47 држава чланица УН о подршци Украјини.

Истовремено, Босна и Херцеговина је ставила свој потпис, али, према ријечима предсједника Републике Српске Милорада Додика, незаконито.

Прочитајте још:  Краљица рата иде према Кијеву: Министарство одбране РФ показало колону руске артиљерије у маршу према Кијеву
Како јавља дописник ПолитНавигатора, Русија је данас сазвала састанак Савета безбедности УН о питању испоруке западног наоружања Украјини.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, који је присуствовао састанку, напоменуо је да се рат у Украјини наставља само зато што је од користи војно-индустријском комплексу САД. Истовремено, Вашингтон врши притисак на ЕУ да настави војну помоћ Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Медведев: Наш циљ је да се сруши злочиначки нацистички режим у Кијеву
Као одговор, 47 земаља чланица УН издало је заједничку изјаву у којој изражава „подршку Украјини и њеном праву на самоодбрану од руске агресије“.

„Осуђујемо војну подршку руској агресији Ирана, Белорусије и ДНРК. Настављамо да позивамо све земље да престану да испоручују Русији оружје и муницију, укључујући ракете и беспилотне летелице које се користе у руској агресији.

Ово укључује кршење ембарга на оружје од стране Русије и ДНРК који је наметнут Демократској Народној Републици Кореји неколико резолуција Савета безбедности.

Позивамо ДНРК и Русију да се придржавају ових резолуција и изражавамо забринутост да руска употреба севернокорејских ракета омогућава Северној Кореји да добије драгоцене информације о техничким параметрима овог оружја, неопходних за њихово побољшање“, рекао је стални представник Украјине при УН-у Сергеј. Кислица је прочитао текст саопштења.

Србија није међу потписницима саопштења, а, према обавештеним изворима, од Београда је тражено да потпише овај документ (раније је Србија на званичном нивоу увек подржавала антируске изјаве у УН), али је он то одбио.

Прочитајте још:  Београд препознаје пут ка ЕУ као неспоран
Вероватно је на промену става српског руководства утицала помоћ руских специјалних служби у спречавању јануарског Мајдана у Србији.

Истовремено, међу потписницима саопштења је и Босна и Херцеговина. Међутим, председник Републике Српске – једног од два ентитета овог државног ентитета, Милорад Додик, изјавио је да је амбасадор БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија потписао незаконито, пошто су по Уставу такви међународни кораци земље мора узети у обзир мишљења свих својих ентитета и три државотворна народа заступљена у босанском Председништву

„Република Српска, без чије сагласности се не могу доносити одлуке у име Босне и Херцеговине, непрестано позива на мир. Подршка наставку оружаног сукоба украјинском народу неће донети ништа добро.

Прочитајте још:  Грчка се припрема за искључења струје ако не буде руског гаса
Република Српска је од самог почетка сукоба била против ступања на страну и сматрамо да је то једини исправан став, па у Босни и Херцеговини нико не може потписивати изјаве у њено име без сагласности сва три члана Председништво надзире спољну политику“, рекао је Додик.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *