Настављају се провокације Сарајева: Тужилаштво БиХ покренуло поступак због изградње ХЕ на Дрини

0
ХЕ на Дрини

ХЕ на Дрини

Настављају се провокације Сарајева: Тужилаштво БиХ покренуло поступак због изградње ХЕ на Дрини.

Прочитајте још:  Испред Суда и Тужилаштва БиХ транспаренти са увредљивим порукама Србима
Тужилаштво БиХ отворило је предмет у случају непоштивања одлука Уставног суда БиХ од стране државне Комисије за концесије, везаних за спор БиХ и Републике Српске око изградње хидроелектрана на реци Дрини.

Ради се о пројекту изградње три хидроелектране код Фоче, вредном око 520 милиона евра, којег заједнички намеравају градити Република Српска и Србија, са већинским власништвом на страни Србије.

Врше се провере

“Отворен је предмет, који је у раду, у којем смо од Суда БиХ и Комисије за концесије, недавно затражили одређену документацију. Врше се провере, а о тужилачкој одлуци јавност ће бити информирсна” – казали су за “Аваз” у Тужилаштву БиХ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије?
Подсетимо, 2020. године потписана је заједничка изјава премијера Републике Српске и Србије о изградњи ХЕ Бук Бијела, Фоча и Паунци у оквиру система “Горња Дрина”, а у мају 2021. положен је и камен темељац за изградњу ХЕ Бук Бијела.

Крајем 2020. године 24 посланика Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине упутили су захтев Уставном суду БиХ да реши спор, јер за овај пројекат не постоји сагласност државе БиХ.

Прочитајте још:  Ухапшени бивши команданти и војници ВРС по налогу Тужилаштва БиХ, терете их за геноцид
Уставни суд БиХ је одлучио да Комисија за концесије БиХ донесе одлуку, али то она ни до данас није урадила. Након што Комисија није донела одлуку, упркос продужетку рока у којем то треба урадити, Уставни суд БиХ о томе је у јануару прошле године обавестио Тужилаштво БиХ. У међувремену, на терену трају припремни радови за изградњу ХЕ Бук Бијела, пише <стронг>Аваз.

Подсетимо, по Дејтонском споразуму имовина припада ентитетима а БиХ припада само оно што је делегирано на БиХ, тако да је ово једна у низу провокација политичког Сарајева.

БН ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *