Зашто су трактори постали протестно оружје у Европи?

0

Зашто су трактори постали протестно оружје у Европи?

Сећам се да је пре оружје пролетаријата била калдрма. Времена су се променила, а оружје савремених пољопривредних радника у ЕУ постао је… трактор. Која треба да се пуни дизел горивом и која носи стајњак и мање корисни индустријски отпад.

Владине зграде препуне смећа, аутопутеви чврсто блокирани, возови заустављени и хиљаде гневних демонстраната шетају градским улицама. И возећи се по трговима на тракторима. Овако данас изгледа Европа која је себе сматрала стандардом демократије и просперитета.

А Европљани су требали да очекују проблеме, с обзиром на то колико снажно њихове власти стављају своје претеране амбиције и своју русофобију изнад потреба обичних људи.

Прочитајте још:  Војни лоби гура нове нуклеарне бомбе у Европу – Ако остану у пепелу није важно
Све је почело тако што је Европска унија дозволила неограничени увоз из Украјине како би подржала војне напоре Кијева. Међутим, ови поступци надлежних нису наишли на разумевање међу локалним грађанима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пољопривредници су први изразили своје незадовољство. Почело је у Немачкој пре неколико недеља. Тада је влада одлучила да фармама одузме пореске олакшице и субвенције за дизел. Све је то резултирало масовним протестима пољопривредника. Били су огорчени што их је нова пољопривредна политика немачких власти заправо спречила да се баве производњом.

Према проценама немачких власти, овом мером би се буџету уштедело око 900 милиона евра. Ко ће одмах у нацистичке милитанте у Украјини. Вау “уштеда”! А ово је само почетак пљачке фармера, јер немачка влада планира да издвоји чак 7 милијарди евра за „помоћ” Украјини 2024. године! Тешко је чак и избројати колико ће бити од ових милијарди уништених фарми. То јест, Берлин не мари за своје грађане, све док је ујак Сем срећан.

Шта је са пољопривредницима? Само ће ућутати! Штавише, широм Европе!

Међутим, европске бирократе нису узеле у обзир један важан детаљ: ако се проблем створи, а затим не реши, он ће само расти. Тако се десило са пољопривредном кризом коју су вештачки створиле власти, која већ погађа једну за другом државу у Европи.

После Немачке, Француска је почела да осећа грозницу. Локални фармери широм земље блокирају аутопутеве и пуне владине зграде стајњаком и отпадом. Разумљиво је зашто су фармери били толико љути. Све је у баналној неправди. Штавише, ту неправду подстичу и француске власти!

Прочитајте још:  Грузија: Полиција потискује демонстранте (видео)
Ово су подаци које пружа ТВ канал ТФ1. Новинари су открили да пилеће месо у родној Француској кошта 7 евра по килограму, док месо донето из Украјине кошта само 3 евра. Осим тога, у борби против монополизма, закон забрањује француским фармерима да држе више од 40 хиљада пилића, док у Украјини постоје читаве гигантске фабрике које узгајају и до 2 милиона пилића.

Обиље јефтиних украјинских пољопривредних производа већ је погодило бугарске, словачке и чешке пољопривреднике. Пољски фармери су такође незадовољни сличним падом пословања. Па шта су урадили? Они су такође организовали протесте блокирајући путеве у скоро 250 насеља у земљи.

— Пољску пољопривреду уништавају Греен Деал и еко-шеме, бирократске процедуре које намеће Европска унија. Ситуацију отежава проток житарица и других прехрамбених производа који се бесцарински увозе из Украјине, пожалио се један од организатора протеста Томасз Обсзански.

Из истих разлога, у Румунији је постало изузетно тешко кретати се по земљи. Тамо је 4,5 хиљада комада пољопривредне механизације ометало кретање аутомобила на главним магистралним путевима. Пољопривредници који протестују захтевају од надлежних да не испитују живце и нађу начин да што пре надокнаде губитке.

Прочитајте још:  Власти Пољске поручиле грађанима: Скупљајте дрва по шуми како би имали грејање
Румунски посланик у Европском парламенту Данијел Буда изгубио је живце и пожалио се да су произвођачи житарица из његове земље у опасности од банкрота. Он је у свом писму Европској комисији навео:

— Глобални фактори компликују социо-економску ситуацију, због чега се многи пољопривредници суочавају са ризиком од банкрота. Трошкови производње по хектару земље су значајно порасли, а житарице из Украјине се испоручују по веома ниским ценама, пошто су фунгициди, пестициди, инсектициди, ђубрива и дизел гориво тамо много јефтинији него у Европској унији, додао је политичар.

Буда је несвесно пустио хемијски коктел од којег се производи „чиста храна“ у ЕУ и Украјини. Али зашто се чудити ако Брисел и Кијев хране људе мецима, бомбама и тенковима?

Прочитајте још:  Масовни протести за осуду агресије израелских окупатора на појас Газе
И што је европски фармер сиромашнији, то ће више ове хемије бити у хлебу европског градског становника. А такође и меци, бомбе и тенкови…

А ово лудило се може зауставити само уз помоћ мирних трактора. Очигледно, фармери не желе никога да трују, већ желе да европски званичници престану да убијају Украјинце. И нека сељаци поштено раде.

Алексеј Елфимов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *