Шиптари желе да онемогуће нормалан живот српском народу на Косову и Метохији

0

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Шиптари од данас укидају динар као средство плаћања на Косову и Метохији, а једино средство плаћања требало би да буде евро. Упркос томе, Приштина је најавила прелазни период за увођење евра као једине валуте на Космету.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун тврди да тај потез привремених приштинских институција има двоструки циљ.

“С једне стране, Приштина жели да максимално протера државу Србију и њено присуство на Косову и Метохији, да елиминише све институције које могу да се повежу са нашом државом, а с друге стране да у потпуности онемогући један нормалан живот српском народу и да му једноставно учини будућност без перспективе. Ако предузимате такве потезе, ви онда директно ударате на нормалан живот, на безбедност људи, на све оно што човек треба да ради”, указује Дрецун.

Он сматра да се Аљбин Курти неће на томе зауставити. Зато је најважније да се на премијера привремених приштинских институција изврши притисак, да му се укине било каква врста војне помоћи, јер је на то најосетљивији, оцењује он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Он жели по сваку цену да натера и Београд, да тзв. Косово третира као државу. С друге стране, очигледно је да се и тај западни део међународне заједнице који може да утиче на понашање Приштине оглушује, изгледа, о све наше захтеве, наше молбе, о све наше чињенице и аргументе које износимо, па то може да изазове можда најтежу дестабилизацију и кризу на Косову и Метохији”, оцењује Дрецун.

Да је Квинта заиста желела да заустави Куртија у тој намери, то је већ могла да уради, а не да се чека последњи тренутак, каже он.

Прочитајте још:  Зоран Миливојевић: Шта доноси живот у изолацији

То се онда може оценити као једноставно прихватање Куртијеве политике да врши притисак на Београд да прави политичке уступке, тврди Дрецун и додаје да се у разговорима у Бриселу, у дијалогу, заправо руководе оним што Приштина тражи.

“Приштина по сваку цену хоће да постигне де факто признање и да се Београд сложи са чланством тзв. Косова у међународним организацијама. Сада када не можете да извршите директан притисак на Београд, он се врши, ту је и чланство у ЕУ, онда ви вршите притисак на српски народ, максимално му онемогућавате нормалан живот. Срби крећу са исељавањем, није то сада масовно исељавање, али се смањује број Срба који остају на КиМ”, упозорава председник скупштинског одбора.

Да нема те подршке, другачије би он преговарао, знао би докле може да иде, објашњава саговорник РТС-а.

“Најважнија ствар је да се Куртију укине било каква даља помоћ на том војном плану и подршка у трансформацији КБС у тзв. Војску Косова. На то је најосетљивији. Ако хоћете да га заиста натерате да се понаша онако како бар чујемо у јавности од неких западних политичара, онда морате да прекинете ту подршку”, наглашава Дрецун.

НАТО разматра повећање броја војника

Дрецун је мишљења да би Аљбин Курти могао наставити са предузимањем и других активности.

“Видите, стално измишљају неке мере које су штетне за опстанак српског народа”, каже Дрецун и додаје да је у Бриселу у седишту НАТО-а имао разговоре и да та алијанса сада разматра повећање броја војника на КиМ.

То, закључује Дрецун, онда изазива једну тешку дилему, да ли уопште неко на Западу жели да заустави Куртија у погубном деловању на опстанак српског народа на Косову и Метохији или не.

Прочитајте још:  Куртијев зулум се наставља: Шиптарски суд продужио притвор тројици Срба

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *