ЏАБА ИМ СВЕ: Неуспех Куртијеве владе – три године без нових признања тзв. “Косова”

0

Тренутак када албански "полицијаца" отвара прочаз да уђе возило Куртијеве параполиције (Фото: Весна Веизовић /Васељенска)

ЏАБА ИМ СВЕ: Неуспех Куртијеве владе – три године без нових признања тзв. “Косова”.

За три године мандата влада на челу са Аљбином Куртијем није успела да обезбеди нова признања Косова, док се ни у последњој години мандата не очекује тако нешто, мишљење је политичких аналитичара..

Прочитајте још:  Ни председник ни влада нису рекли да је споразум прихваћен
Универзитетски професор Дритеро Арифи рекао је да само снажна координација између САД и ЕУ може донети ново признање, јер Косово не може да успе само у овом правцу.

“Нисмо чланица УН да би наш глас био одлучујући за било какву резолуцију или нешто друго. Мислим да се само доследним радом и снажном координацијом са САД и ЕУ може нешто постићи, у супротном чак и да ангажујемо хиљаду међународних амбасадора, нећемо постићи успех”, сматра он.

Арифи је рекао да не верује да током ове године може бити нових признања, пошто је позиција Косова замрзнута у спољној политици. Он је додао да ако се дијалог деблокира и постигне споразум Косова и ЕУ, онда Косово могу признати и земље које га још нису признале.

Прочитајте још:  Захарова: Примамо к знању да је Србија под притиском гласала у УН
Политички аналитичар, Шемси Јашари, рекао је да је косовска дипломатија од како је предводи покрет Самоопредељење доживела велику стагнацију у свим међународним извештајима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Можемо рећи да је било великих застоја, стагнације свих међународних односа. Међународни односи су често условљени напретком за столом у дијалогу, можемо слободно рећи да је реч о дипломатији са малом активношћу”, рекао је он.

И Јашари сматра да током ове године Косово не може да очекује нова признања.

“Не очекујем нова признања из много разлога, а један од њих је и однос који је створило Косово према ЕУ-САД у односу на њихове захтеве. Други разлог је то што ће 2024. бити изборна година за ЕУ. Чак су и избори у САД, тако да што дуже будемо одлагали са постизањем договора са Србијом, неће бити међународних извештаја и не можемо очекивати да ће влада на крају мандата радити велике ствари”, рекао је он.

Прочитајте још:  ЕПС најавио велика искључења струје у Београду у недељу, 8. маја због искључења четири далековода
Економија онлајн подсећа да је последње признање Косова стигло из Израела, уз посредовање бившег председника САД Доналда Трампа у Белој кући. У то време премијер Косова је био Авдулах Хоти.

Глас јавности

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *